1/3

Fallout: New Vegas

Özgün Karabulut 24.12.2012 - 17:59
Vegas'ta olan Vegas'ta kalır
Aşağıda yer alan "Fallout: New Vegas" hakkındaki güzel inceleme yazısı, Milamber nick'li okurumuz Özgün Karabulut tarafından hazırlanmıştır. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Sizler de her türlü yazınızı mektup2@merlininkazani.com adresine gönderebilirsiniz. Yazı gönderme koşulları için tıklayın

Artılar: Mükemmel atmosfer, özgür oynanış, uzun oyun süresi, sıkmayan yan görevler.

Eksiler: Yapay zekada ki hatalar, yetersiz grafikler, Hardcore modu dışında ki oynanışın çok basit oluşu, yetersiz müzikler

Grafik:80
Oynanabilirlik:95
Ses:90
Genel:88

Üçüncü oyundaki radikal değişimleriyle adından sıkça söz ettiren Bethesda ilk iki oyunun fanlarının bir kısmı tarafından oyunun dinamiklerinde ciddi değişimler yaptığı için sıkça eleştirildi ancak çok büyük bir kesimin de takdirini topladı. İyi bir başarı grafiği elde eden Bethesda için devam oyununun yapımı kaçınılmazdı ve böylece New Wegas hayatımıza dahil oldu. Fallout oyunlarıyla mazim pek eskiye dayanmaz, yaşım o günler için küçük olduğundan ilk iki oyunu oynamadım ancak Fallout 3 pek çok eksiğine rağmen yine de beni kendisine bağladı ve sonraki oyunu heyecan içinde beklememi sağladı. Peki Vegas günlerinde de Washington da olduğumuz gibi umutsuz muyuz? Cevap; “Kesinlikle evet".

Artık herkesin bildiği üzere alışverişin her alanında olduğu gibi oyunlar da çeşitli dijital platformlardan edinilebiliyor. Yeni sistemimi toplar toplamaz üçüncü oyununu zevkle bitirdiğim Fallout New Vegas'ı Steam üzerinden çok makul bir fiyata alıp hemen uykusuz gecelere giriştim, peki bu uykusuzluğuma değdi mi gelin görelim.

Fallout: New Vegas
Şunu belirtmek gerekir ki Bethesda'nın yeni oyunu bir öncekinden tamamen farklı bir hikayeye sahip. Oyuna başladığımızda karşımıza çıkan demoda gizemler bulunsa da bir kurye olduğumuzu ve bizden teslimatını yapmamız gereken nesnenin zorla alınarak kafamıza bir kurşun yediğimizi görüyoruz. İşte oyunda bu noktadan sonra başlıyor ve gözlerimizi Goodsprings'te açıyoruz. Oyunun başında fark ettiğim ve bir önceki oyundan bizi tamamen ayıran bir farkta "Vault çocuğu" değil has be has Wasteland adamıyız.

Fallout: New Vegas bir "Open World" oyun ve ana hikayeye sahip olmakla beraber pek çok da yan görev içeriyor. Ana hikayemiz kafamıza sıkılan kurşunun nedenini ve kimler tarafından yapıldığını bulmak, ancak tabii ki gidişat bu kadar basit olmuyor, hikaye dallanıp budaklanıyor ve sizi "seçimler" yapmak zorunda bırakıyor. Yan görevlere değinmek gerekirse,  oyunda onlarca yan görev mevcut ve genelde birbirini tekrar etmiyorlar, aksine bu görevleri çok mantıklı ve birbiriyle iç içe buldum. Zaten Vegas üzerinde pek çok irili ufaklı gruplar mevcut bunlardan aldığınız görevler oyunun gidişatını etkiliyor ve yeniden oynanabilirliği ciddi manada arttırıyor. Ayrıca görevleri farklı şekillerde yapabilmekte mevcut, böylece kendinizi kısıtlanmış değil tamamen kendi seçimlerini yapan özgür bir karakter gibi hissediyorsunuz.

New Vegas, 2281’de yani önceki oyundan 4 yıl sonrasında geçiyor. Mantık olarak dünyada değişen fazla bir şey yok, yine kaynak savaşları, kavgalar ve nefret bulunuyor, ancak Washington'un aksine Vegas savaştan direk zarar görmemiş bir kent. Kumarhaneler bölümü, Hoover Dam gibi yapılar hala ayakta ve birileri tarafından kontrol edilmekteler. Özellikle NCR kontrolünde olan Hoover Baraj'ı oyundaki kilit noktalardan biri ve tüm Vegas'a elektrik sağlamakta.