Fargo Sezon 2 Bölüm 1

Cihan Çoban 18.10.2015 - 16:30
“Okay then..”

Yazı Fargo dizisine ait sezon ayırt etmeksizin “sürpriz kaçıran” kaynıyor, izlemeden okumayın, kesinlikle izleyin (ve okuyun).

Breaking Bad’i ve benzeri dizileri seviyorsanız size yakın zamanlarda iki önerim olabilir, biri Ray Donovan, lakin o biraz daha aydınlık bir havada gidiyor, diğeri ise kesinlikle Fargo olmalıdır. Breaking Bad bittiğinde oluşan boşluğu Fargo’yu keşfederek doldurmuştum ve bir süredir 2. sezonu beklemekteydim. Sonunda 2. sezon başlangıcını yaptı, aslında sadece 2. sezon değil, bütün seriye başlangıç yapmış olduk, çünkü 2. sezon, 1. sezonun öncesini konu alıyor ve haliyle ilk sezon gördüğümüz bazı karakterler de genç halleriyle yer alıyor. Özellikle Molly’i bir hayli genç görebiliyoruz :’)

Fargo Sezon 2 Bölüm 1

Öncelikle Fargo havasını ilk 10 dakika hissettirmiyor, yani habersiz şekilde önüme koysalar Fargo 2. sezon demezdim, ancak Rye’ın restoran sahnesinden sonra aksini iddia etseniz bile bu Fargo derdim.

1979 yılı ise başarılı bir şekilde yansıtılmış. İlk sezon 2006 yılını konu alıyordu ancak Minnesota’da 1979 yılından bu yana değişen çok bir şey olmadığını görmüş olduk.

Fargo zaten her zaman bir kış dizisi olmayı başarmıştı ve yine bu başarısını devam ettireceğe benziyor. Minnesota’nın soğuğunu televizyon karşısında hissedebiliyoruz, bir de yorganın altına kıvrılıp kahve yudumlayınca, Fargo vazgeçilmez bir dizi oluveriyor ve şimdiden 3. sezonu beklemeye başlıyorsunuz.

Ilk sahnede Sioux Falls katliamını canlandıran bir ekip gördük, konuya dair bilgiyi bu sahnede aldık. Dikkatimi çeken başka bir unsur yoktu, asıl olaylar bu sahneden sonra başlıyor. Sioux Falls katliamı ise ilk sezon da “It’s goddamn Sioux Falls all over again.” gibi bazı göndermeler ile anılmıştı ve bizi merak içinde bırakmıştı. Bu göndermeyi yapan Molly’nin babası ise bu sezon başrol ya da buna yakın bir noktada yer alacak ve Sioux Falls davasını çözecek (ya da kapatacak). Molly’nin babası yani Lou Solverson ilk sezon Molly’e polisliği bırakmasını tavsiye etmişti, sebep olarak ise “polislerin ölüm oranı” gibi bir şeyden bahsetmişti, buradan anlayacağımız üzere ilk sezon da olduğu gibi birçok ölümle karşılaşacağız, ilk bölüm de bile asıl karakter olmasını beklediğimiz 2 karakter aramızdan ayrıldı. (Otto’ya da kesin gözüyle bakabiliriz bence değil mi? Fargo bu sonuçta..)

Giriş sahnesinde Rye’ı ve Gerhardt ailesinin diğer bireylerini tanımış olduk, Rye’ın biraz kalın kafalı olduğunu hissettik, olayları “kaka” eden kişinin kim olacağını da az çok fark etmişizdir bu sahneden. Ardından Rye’ın tek başına bir işlere kalkışmasından olayların nereye bağlanacağını fark ettik ve ben restoranda zenci aşçı gördüğüm an herkesin öleceğini anlamıştım bile. Rye’ın ölümü ise beklenmeyen bir şeydi. (UFO muydu len o cidden? Ayakkabı dağıtan UFO mu olur…)
Tabi ilk sezondan bildiğimiz üzere Fargo son derece gerçekliğe dayanan ve gücünü buradan alan bir dizi, yapım. Bu sebeple UFO teorisini bir kenara bırakalım, ilerleyen zamanlarda umuyorum ki bunu bir açıklığa kavuştururlar. Ufak bir bilgi olarak ise cinayetlerin işlendiği mekân yani “Waffle Hut” Fargo isimli filmde bahsi geçen ancak hiç görünmeyen ve ismi verilmeyen “pankek evi” mekânı.

Lou Solverson’u ilk gördüğümüz sahnede ise fark etmem uzun süre aldı, Molly’i ufakken görmek de güzel bir histi. Neler yapacak bu hatun ileride siz biliyor musunuz? Molly’nin annesinin de hikâyesini ufaktan işleyeceklerini söylememe gerek yoktur, ilk sezondan merak ettiğimiz ayrı bir meseleydi. Bu sezon ilk sezonda bahsi geçen ya da bizim merakımızı uyandıran eski konulara dönüşler olacak, bu sezon zaten komple bir dönüş olduğu için zor da olmayacaktır. Lou Solverson’un ölmeyeceğini bilmek de işin bir diğer boyutu elbette.

Ayrıca yeni yüzler olarak da Peggy Blumquist rolüyle Kirsten Dunst, Ed Blumquist rolüyle de Jesse Plemons yer alıyor. Özellikle Jesse role gayet güzel oturmuş, Breaking Bad’de ki oyunculuğundan sonra bizleri yüz üstü bırakmayacaktır, eminim. Kirsten Dunst ise yine kötü oyunculuğuyla karşımızda, mimiksiz bir rolü olduğu için yine de fena oturmamış role, onu belirmekte fayda var.

İlerleyen bölümlerde Rye’ın yaptığı pisliğin kelebek etkisini göreceğiz. Gernhardt ailesinin reisi Otto’nun ölümünden (ölmese bile yatağa bağlı kalacak, kurtulmak zorunda kalacaklar) sonra ailede oluşan “reis” eksikliği ise iki kardeş arasında bozuşmaya yol açacak gibi gözüküyor, annelerini hesaba katmıyorum bile. Son sahnede de buna değindiler zaten, Fargo ile Gernhardt bir noktada bozuşacak gibi gözüküyor, kişisel fikrim Gernhardt’ın başına gelecek sıradaki kişi bütün operasyonu üstüne almak isteyecektir. Fargo’nun ise zaten tam olarak nasıl bir organizasyon olduğu belli değil ancak ilk sezon Lorne Malvo’yu öldürme girişimleri başarısız sonuçlanmıştı ve Malvo bunların alayını tek seferde öldürmüştü, Fargo’nun geleceği belli. Malvo’yu ise belki ilerleyen bölümlerde genç olarak görebiliriz, hatta bazı bilgilere “Early Life” kısmı da eklenmiş vaziyette, ufaktan doldurulmaya başlanacaktır. Fargo ters giden bir durumda Malvo’ya ilk işini verebilir.

Fargo bir hayli ağır ve ince işlenen bir dizi olduğu için incelemeyi olabildiğince basit ve yüzeysel tutmaya çalıştım, eğer ağırlaştırmamı ya da bazı noktaları sadeleştirmemi isterseniz, dikkat edeceğim ilerleyen incelemelerde (sadece Fargo için).

Peki, sizin teorileriniz ya da değinmek istediğiniz noktalar var mı?

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 04:42
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.10.2015 00:52
Ağaçtaki ayakkabıların UFO'yla ilgisi yok. Araba çarpmalarında çarpmanın şiddetiyle kurbanların ayakkabıları çıkıp fırlar her zaman. Meraklısına not.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Arcade Fire
Arcade Fire 19.10.2015 10:25
İyi bir inceleme olmuş. Bunun gibi film, dizi incelemeleri çoğalırsa iyi olur, ama site ana sayfası bu çeşitlilik için biraz karışık sanki IGN gibi daha sade derli toplu olması gerekebilir belki de bana öyle geliyordur. Yerli IGN olma amacınız var gibi.

Rye karakterini başta Steve Buscemi'ye benzettim onun gençliği gibi duruyordu, sanki bilinçli olarak onu andıran birini istemişler.
MaximillianFoe
MaximillianFoe 19.10.2015 15:59
Teşekkürler, şuan Sinema/TV bölümünde ufak değişiklikler yapıyoruz, daha düzenli bir şekilde teker teker ulaşabileceksiniz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.10.2015 15:28
ben hiç beğenmedim 2. sezonun ilk bölümünü. devam etmeyi düşünmüyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.10.2015 01:24
O ayakakbı bir kere Rye'nın araba çarpınca uçmuş.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 18.10.2015 19:40
keşke 2 kişiyle söyleşi tarzı video incelemesi yapsaymışsınız. malum bazı insanlar okumaya eriniyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Fargo Sezon 2 Bölüm 1
İlginizi Çekebilir