Final Fantasy XIV: Stormblood

Furkan Sakoğlu 14.07.2017 - 15:51
Buram buram uzak doğu
Platformlar PC, PlayStation 3, PlayStation 4
Final Fantasy XIV: Stormblood
  • Yapımcı - Yayıncı Square Enix - Square Enix
Merlin Puanı 90
Artılar -Yeni sınıflar muhteşem gözüküyor. Yeni bölgeler görülmeye değer. Bir ek paket için bitmek tükenmek bilmeyen içerik.
Eksiler -Oyunda seviye atlamak hala daha çok zor. Aylık ücret çok pahalı.
Square firmasını iflastan kurtaran ve kısa bir süre sonra devam oyunları ile oyun sektörünün en önemli serilerinden biri haline gelen Final Fantasy, her bölümde farklı bir hikayeye odaklanan ana serisi dışında çağa ayak uydurmaya da çalıştı. Bu bağlamda daha önce Final Fantasy XI ile online evrenlere kapılarını açan Square Enix, kendine has dinamikleri oyuna güzel bir şekilde yedirse de beklediği başarıyı FF XI ile yakalayamadı.

Final Fantasy XIV: Stormblood
Bir süre sonra serinin hayranlarına odaklı bir hale gelen bu online maceradan kısa bir süre sonra ise Final Fantasy 14 ile karşılaşmıştık. Çıkışında problemler olsa da kısa bir süre sonra bu problemleri gideren ve seriye aşina olan oyuncular dışında türü seven oyuncuları da kucaklamaya çalışan firma nihayet Stormblood ek paketi ile karşımıza çıktı.

MMORPG dünyası artık o eski şaşalı günlerinden hayli uzakta. Bir dönem özellikle PC platformunun lokomatif görevi gören türü kıvamında bulunan MMORPG'ler, artık birer birer yok olmanın eşiğine geldi ve yerini daha casual ama yine de çevirimiçi odaklı yapımlara bırakmaya başladı. MMORPG türünde hala daha sağlam şekilde ayakları üzerinde durabilen oyun sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu oyunlara örnek vermek gerekirse aklımıza ilk gelenler World of Warcraft, Guild Wars 2, The Elder Scrolls Online ve bugün ki konumuz olan Final Fantasy 14 oluyor.

Final Fantasy XIV: Stormblood
Bu saydığımız oyunlar içerisinde World of Warcraft gibi oyunu oynamak için aylık ücret talep eden tek oyun Final Fantasy 14, ancak şunu aklımızda tutmakta fayda var, bir oyun aylık ücret talep ediyorsa, kendisine güveni vardır. Final Fantasy 14'ün de kesinlikle çok özgüvenli bir yapım olduğunu belirtmek gerekiyor. Hali hazırda ek paketsiz sürümü bile yüzlerce saatlik içerik barındıran yapım, Heavensward ile içeriğine içerik katmış, birçok yeniliği de beraberinde oyunculara sunmuştu. Bugünki konumuz ise, Final Fantasy 14'ün yeni eklenti paketi Stormblood. İncelememizde ise Stormblood'ın neler getirdiğine, yeni içeriklere ve özelliklere kısaca yakından bakacağız, kısaca diyorum çünki, hala daha yeni seviye sınırına ulaşamadım, Final Fantasy 14 oynayanlar bilir ki, bu oyunda seviye atlamak diğer oyunlar kadar kolay değil.
Öncelikle oyuna gelen yeniliklerin en önemlisi tabii ki seviye sınırı. Yeni eklenti paketi Stormblood ile birlikte 60  olan seviye sınırımız 70'e yükselmiş durumda. Yeni seviye sınırı ve stat artışları ile birlikte de doğal olarak karakterlerimiz çok daha güçlü bir konuma geldi. Artık daha yüksek DPS seviyelerine çıkabiliyor, daha fazla hasara göğüs gerebiliyor ve daha sağlam karakterler ile yolumuza devam edebiliyoruz.

Final Fantasy XIV: Stormblood
Bir diğer önemli yeniliğimiz ise oyuna eklenen iki adet yeni sınıf. Bunlardan birisi Red Mage. İsimlerinden de anlaşılabileceği gibi kırmızı pelerinleri ile oldukça hoş gözüken sınıfımız, beyaz ve kara büyüleri karıştırıyor, ve menzilli DPS rolünde oldukça etkileyici bir performans sunmayı başarıyor. Görsel anlamda da oyunun en şık gözüken karakterlerinden biri haline gelen Red Mage'ler, şahsen deneyimlemek istediğim sınıflardan biri.

Final Fantasy XIV: Stormblood
Bir diğer sınıfımız ise hepimizin yakından tanıdığı Samurai sınıfı. İki elle tutulan bir kata kullanan Samurai'ler, yakın DPS türünde karşımıza çıkıyor.  DPS oynamayı sevenler ve doğu kültürüne karşı ilgi duyanların kesinlikle kaçırmaması gereken bir sınıf olan Samurai'ler, tek başına Stormblood DLC'sini satın almak için yeterli bir sebep dahi olabilir. Eğer yeni DLC'si satın almayı düşünüyorsanıız, Samurai'leri denemeden geçmeyin diyebilirim. Ayrıca çok şık durdurduklarının da altını çizmek gerekiyor.

Stormblood DLC'sinin bir diğer önemli yeniliği ise oyunculara artıık daha fazla hareket kabiliyeti vermesi. Şöyle ki Heavensward DLC'si ile birlikte oyuncular uçan binekleri ile gök yüzünü keşfe çıkmıştı. Stromblood'da ise artık yüze biliyor ve suyun derinliklerine dalış yapabiliyoruz. Bu yetenek ile birlikte Final Fantasy 14 dünyası su altı bölgelerini de içerisine alacak şekilde genişlemiş ve bizlere de görecek daha fazla şey kalmış oldu.

Final Fantasy XIV: Stormblood
Tabii Stormblood eklenti paketi ile birlikte keşfedebileceğimiz tek yeni yerler su altında bulunmuyor. Yeni ek paket ile birlikte oyuna birçok yeni bölge de eklenmiş durumda. Bunların en dikkat çekici olanı ise Kugane isimli yeni ek paketin başkenti diyebileceğimiz şehir. Doğu doğusunu buram buram içerisinde bulunduran Kugane, bizleri adeta uzak doğuya gezintiye çıkaracak kadar güzel gözüküyor.

Final Fantasy XIV: Stormblood
Tabii ki yeni bölgeler tek bir şehir ile sınırlı değil oyun içerisinde Ala Mhigo ve Doma gibi yeni bölgeler de bizleri bekliyor. Ayrıca Omega isimli 8 oyunculuk yeni bir raid, birçok yeni zindan, Yeni ekipmanlar ve zırhlar, geliştirilmiş ekipman çantası ve yeni savaş sistemi de Stormblood'ın yenilikleri arasındaki yerini alıyor. Eğer siz de bir Final Fantasy 14 oyuncusuysanız ve oyunu sevdiyeseniz, zaten büyük ihtimalle Stormblood'ı oynamaya başlamşıssınızdır. Yok eğer değilseniz Stormblood'ı satın almadan önce normal oyunu oynamanızda fayda var, çünkü yapım ek paketler olmadan dahi yüzlerce saatlik kontenti içinde barındırıyor.

Yorumlar 15
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 16:59
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.03.2019 12:10
Aktif olarak 4-5 kişi zodiark serverinde oynuyoruz isteyen dc'e gelebilir https://discord.gg/QZ5DdUB beraber oynarız, olmadı muhabbet ederiz ..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.07.2017 20:10
Kontent yerine çok daha uygun bir Türkçe kelime olan 'içerik'i kullansanız daha iyi olmaz mıydı?
Phoenixboy
Phoenixboy 17.07.2017 09:06
Ben burada Türkçe'ye önem vermesinler mi diyorum arkadaşım? Önce yazdığımı oku anla lütfen. Paylaşılan konu hakkında önce yorum yapın da daha sonra burada Türk Dil Kurumu kesilin diyorum sadece. Bana söylesene yazdığın hangi yorum başlık hakkında? Türkçe'mize geçmiş kaç tane yabancı kelime var biliyor musun sen? Mesela kimse "Final Fantasy" yabancı olmasına rağmen garipsemedi değil mi? Bu arada "Son Düş" demek oluyor. Herkes her yerde öyle hatalar yapabilir, rezillikte olmazdı o kadar. Birini eleştirmeden önce kullandığın kelimelere de bak lütfen. Türkçe'mizde Editör="Yayımcı" demek oluyor ve Fransızca kökenli bir kelimedir. Anlatabildim mi?
Rahro Uth
Rahro Uth 16.07.2017 14:41
Hayır değildir. Editör bir şekilde habercidir de. Oyun ve teknoloji dünyası ile ilgili haberleri öğreniyoruz buradan değil mi? Şimdi bir düşün aynı hata herhangi bir gazetede yapılsaydı ne olurdu? Rezillik olurdu.

Türkçe'ye önem vermeleri ŞART ama bunun farkında değiller ne yazık ki.
Phoenixboy
Phoenixboy 15.07.2017 23:40
Burada olay düzelme yapıp yapmaması değil. Önce oyun hakkında yorum yapsaydı sonra "içerik" hakkında yorumunu paylaşsaydı tamamdı derdim. Konudan sapmamış olurdu.Bu editorleri de anlamanız lazım biraz. Koskoca makalede bir hata olmuş ki olabilir. Bu adamlar bu bilgileri yabancı sitelerden alıyorlar çeviriyorlar içinde kendi deneyimlerini katıyorlar. Bazen Türkçe ve İngilizce geçiş yaparken herkes de olur böyle şeyler. Bu durum benim başıma da geliyor. Ama burada kızdığım nokta Editor arkadaş uzun güzel bir makale yazmış zamanını harcamış ve kişi bu makaleyi görmezden gelip Editörün bizi bilgilendirmek için yazdığı makaleye yorum yapmazken "Kontent yerine çok daha uygun bir Türkçe kelime olan 'içerik'i kullansanız daha iyi olmaz mıydı?" yorum yapıyor. Bu ukalalık ve Editörün yazısına hakarettir bence.
Rahro Uth
Rahro Uth 15.07.2017 21:44
Dur şimdi düzeltme yaptığın için babalık taslarlar.
Phoenixboy
Phoenixboy 15.07.2017 01:08
Oyun hakkında yorum yapsaydın daha iyi olmaz mıydı?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Phoenixboy
Phoenixboy 14.07.2017 20:58
Ben Final Fantasy 14'ü yakalaşık 3 yıldır oynuyorum. Phoenix serverindeyim. Free Company lideriyim.( Orada guildlere Free Company diyorlar) Storblood'a aldım onu da bitirdim. Bağımlılık yapabilecek harika bir MMORPG özellikle Final Fantasy serilerini ve hikayelerini seviyorsanız. Final Fantasy 14 hikayesi ile online olsada orjinal bir Final Fantasy'den farklı değil. Oyun FİYATLARA gelince..Oyunu ilk kez aldığınızda 30 gün bedava hatta 14 gün bedava deniyebiliyorsunuz. Ben oyuna ilk başladığımda Türkiye'deki web sitelerinden 60 tl'ye 60günlük timecard alıyordum ama zamanla doların yükselmesiyle bu 80 tl'ye kadar çıktı. Problem şu Türkiye'de tımecard satan bayiler fiyatı abartmaya başladılar. Dolar yükseldi anlarsınız fiyatının biraz yükselmesine ama 60 gün zaman kartını 110 hatta 170 tl'ye çıkarmak ne demektir ya?! SQUARENİX'in web sitesini kontrol ettim. MOG STATİON'dan kayıt yaptığınız yerde kredi kartı ile isterseniz her an iptal edebileceğiniz aylık ödeme yapabiliyorsunuz. Yani size 44tl'ye mal oluyor aylık. Bu oyunu oynadığınızda devam etmek istiyorsanız gidipte web sitelerden time card almayın gidin moogle station'a oradan kredi kartınızla aylık üyelik yapın derim. Nerede gidip 110-170 tl sadece 60 gün için web sitelerinden alacağınız timecard nerede aylık 44 tl. Yani iki ay oynadın desen 88tl yine Türkiye'de satılan timecarda göre yaklaşık 30 90 tl arası kar yapıyorsunuz.
Phoenixboy
Phoenixboy 16.07.2017 14:38
Bu konuda fazla bir bilgi veremiyeceğim. Bulunduğum serverde de Türkler varda hatta komik bir tesadüftür kendi yaşadığım şehirde 3 kişiye rast geldim tabii herkes ingilizce ad kullanıdğı içinde kimin ne olduğunu anlayamıyorsun. Türkçe adlarda gördüm ama genelde gördüğüm Türkler yurtdışında yaşayan yada yabancı dile olan yada geliştirmeye çalışanlar. Onlar dışında karışık her ülkeden insan var.
MK Okuru
MK Okuru 16.07.2017 09:32
Bende ps4´te deniyecegim ama kimisi lich´te kimisi odin´de en cok türk var demis. Hangi sunucuyu secmek lazim acaba?
Phoenixboy
Phoenixboy 14.07.2017 22:46
Yorumumum yardımı olduysa sevindim :) Eğer 14 günlük denemeye başlarsan seni Phoenix serverine beklerim. 14 gün deneme Trial olduğu için seni arkadaş olarak ekleyemem ama orada olduğunda takıldığın bir şey olursa sana yardım ederim. Level 35'e kadar yükselebiliyorsun. Oyunun güzel tarafına geleyim. Oyunu satın alırsan aynı karakterle kaldığındın yerden devam edebiliyorsun.
GTO
GTO 14.07.2017 21:40
Oyunu hiç oynamadığım için dlc hakkında da bir şey diyemeyeceğim ama bu 60 günlük oyun süresi ücretleri korkunçmuş. Az önce bir sitede de gördüm 176 tl diyordu şaka gibi. İndirip deneyeceğim beğenirsem sizin dediğiniz yöntemle ödeme yaparım, teşekkürler bu yazı için.
Phoenixboy
Phoenixboy 14.07.2017 20:58
Değer mi diyorsanız? Kesinlikle değer çünkü oyun 10 numara
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.07.2017 00:01
:(:(:( aylık ücretli oyunlar inşallah sonu kötü olurda free olur ff hayranı olarak
Phoenixboy
Phoenixboy 15.07.2017 23:45
Bu oyunun dünya çapında kaç tane serveri var biliyor musun? O serverlerin bakımı için ne kadar para harcanıyor? Square Enix bu oyuna milyolar yatırmış durumda eğer bu oyun ilk Final Fantasy 14 gibi başarısız olsaydı oyun bedava olmazdı şirketin kendisi iflas ederdi arkadaşım. Sende bir Final Fantasy hayranı olarak artık son Final Fantasy oyununu görürdün. Squareenix Final Fantasy 15'in satış durumuna göre FF 16'yı çıkarıp çıkarmayacaklarına karar vereceklerini söylemişti. Anlatabildim mi? :)
Kalan Karakter: 300 Gönder
Final Fantasy XIV: Stormblood
İlginizi Çekebilir