Flight filminde bizleri neler bekliyor?

Selçuk İlbakan - silbakan 18.12.2012 - 10:17
Denzel Washington'dan yine diken üstünde bir gerilim
Aşağıda yer alan "Flight" adlı film hakkındaki güzel eleştiri yazısı, silbakan nick'li okurumuz Selçuk İlbakan tarafından hazırlanmıştır. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Sizler de her türlü yazınızı mektup2@merlininkazani.com adresine gönderebilirsiniz. Yazı gönderme koşulları için tıklayın.

Cast Away (Yeni Hayat’tan) sonra yani nerdeyse 12 yıl boyunca gerçek hikayelerden uzaklaşarak teknoloji şovuna The Polar Express, Beowolf ve A Christmas gibi  filmlere ağırlık veren Robert Zemeckis eski günlerine geri dönüyor. Hem de Cast Away’i anımsatan bir uçak kazası ve kurtuluş hikayesi ile.

Whip Whitaker (Denzel Washington) tecrübeli bir pilottur. Bir uçuş sırasında ciddi bir problem ortaya çıkar ve Whitaker uçağı yere çakılmadan ilginç bir yöntemle indirmeyi başarır. Ancak  yolcuların hepsini sağ kurtarmayı başaramaz. Buna rağmen Whitaker ulusal kahraman ilan edilir. Zamanla ayrıntılar ortaya çıktıkça Whitaker’ın kim olduğu, nasıl bir hata yaptığı ve uçakta aslında neler olduğuna dair, cevaptan çok sorular ortaya çıkar.

Flight filminde bizleri neler bekliyor?
Robert Zemeckis  film boyunca  seyirciye basit bir soru soruyor. Ne kadar tecrübeli ve becerikli olursan ol ancak kamunun güvenini sarsamak ve etik dışına çıkmak cezalandırılmalı mı? Film sürpriz finale kadar bu soru üzerine yoğunlaşıyor. Zemeckis’in iyi oyuncu yönetimi bir de buna Denzel Washington’un  oyun gücü eklenince güzel bir film ortaya çıkıyor. John Goodman’ın da filme ayrı bir eğlence kattığını belirtmek isterim. Filmin başlangıcında en gözük kara yolcuları bile sarsacak olan uçak kazasının yorumlanışı, tecrübeli yönetmene artı puan getiriyor. Alkolizme ve dine bağımlılığa yaklaşımı mümkün olduğu kadar (Hollywood standartlarında) objektif  tutmaya çalışmış. Ama sonuçta büyük bütçeli bir Hollywood filmi.

Spoiler olacak ancak olayın kahramanlarından  olayın olduğu yere kadar bir çok  konuda seyircinin bilinç altına gönderilerde bulunarak dersler çıkartmasına ,umut aşılanmasına ve hidayete yönlendirilmeye çalışılıyor. Darısı bizim  anti-kahramanımız Behzat Ç.’nin başına.

Flight filminde bizleri neler bekliyor?
Sonuçta karşımızda  eli yüzü düzgün  bir film var. Düşüncem, Denzel Washington’un Whitaker rolüyle Oscar adayları arasında isminin mutlaka bulunacağı yönünde. Eh biraz da beyin fırtanası yapıp, hayatınızın anlamını sorgulamanın üzerine "içki bütün kötülüklerin anasıdır" jargonunun altını çizerseniz fena olmaz değil mi?

The Flight bu soğuk kış günlerinde iyi bir seçim sayılır.

Yarın, Murat Şahin'den Hitman: Absolution incelemesi sizlerle olacak...
Yorumlar 13
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 01:24
Kalan Karakter: 300 Gönder
Flight filminde bizleri neler bekliyor?
İlginizi Çekebilir