1/2

FM'de ekonomiyi büyütmek için 10 altın tavsiye

Mertcan Gök 18.09.2013 - 12:08
Para kazanmanın en etkili yolu
Not: Bu tavsiyelerin denenmiş ve başarıyla uygulanmıştır.

Eğer düşük profilli bir takım çalıştırıyorsak en büyük problemimiz düşük bütçeye sahip olmasıdır. Bundan 4-5 sene öncesini hatırlayalım. Dortmund, Almanya Ligi’nde yokları oynuyor, küme düşmeme mücadelesi veriyordu. Kulübün bir dolu borcu da cabasıydı. Ama takımın başına Jurgen Klopp geldi ve takım altyapısıyla beraber birden şahlandı ve geçen sene ŞL finaline kadar çıktı. İşte bu makalede nasıl Klopp olunur, onu anlatmak istiyorum bir nevi. Onun kadar hırslı olup olmamak sizin elinizde.

1.Yedek ve Genç Takımlardaki İsimler
Takımınızı seçtiniz. Basın toplantısına, yönetim toplantısına, carta curta her şeye katıldınız. Bunlardan sonra hemen bir kadroya göz atın. As kadroda 2,5 yıldız aşağısında olanlar, pek işinize yaramayabilir. Ama onları tutmanız bir nevi rotasyon olabilir. Ama yedek ve genç takımlarınızda bir dolu gereksiz, saçma sapan, 1-2 yıldızı olan adamlar olacaktır. İşte hedefimiz onlar:  Yollayın gitsin.

FM'de ekonomiyi büyütmek için 10 altın tavsiye
Her topalın bir kör alıcısı vardır misali, 1K, 2K fark etmez yollayın. Hiç değilse maaş bütçenizde yer açmış olursunuz. Bu bile sizin açınızdan kârdır. Eğer satamıyorsanız bile bedelsiz kiralayın. Yalnız bir şartla: maaşının %100’ünü alıcı ödesin.

2.Teknik Heyetin Maaşı
Kadrolara göz atıp gereksiz isimlerle yolları ayırdıktan sonra sıra geldik teknik kadromuza. Açıkçası SI Games bu konuyu oyunun her yıl, bir önceki oyundan daha çok önem gösterilmesi gereken bir konu olarak ayarlıyor. Can yoldaşlarımızı seçerken çok çok dikkatli olmalıyız. Oyuncu alırken, teknik heyet seçerken de felsefemiz aynı: Düşük para, yüksek verim. O yüzden özelliklerine bakın. Eğer kötüyse acımayın onlara da yollayın.

FM'de ekonomiyi büyütmek için 10 altın tavsiye
Daha sonra oyunun arama filtresine girin, istediklerinize uygun çok çok daha düşük maaş isteyen boşta bir dolu adam var. Hatta kadın bile var. Onları değerlendirin.

3. Sonraki Satış Yüzdesi
Oyuncularımızı gönderirken, pazarlık yapmayı ihmal etmeyin. Alabileceğiniz en büyük parayı almaya çalışın. Bir nevi sömürün onları. Çünkü sömürülmeyi hak ediyorlar. Eğer dünyada çok zengin olmasaydı her şey dengede olurdu değil mi? Burada da bu mantıktayız. Hatta daha çok sömürmek adına peşlerini bırakmıyoruz oyuncumuzu satarken bir de sonraki satıştan yüzde istiyoruz. Yaşı kaç olursa olsun, ne kadara satılırsa satılsın para paradır sevgili dostlarım. İhtiyacımız olan bir şey yani küçümsemeyin derim, uzun vadeli çok işinize yarayabilir.

4.Hazırlık Maçları
Hazırlık maçları takımımızın sezon öncesi her şeyidir. Takımımızın form tutmasını sağlamaya çalışırken para kazanmaya da devam etmeliyiz. O yüzden mümkün olduğunca büyük takımlarla hazırlık yapmaya çalışın. Müthiş gelir elde edebilirsiniz. Çok da abartmayın yani büyük takımları yenemiyorsanız takımınızın sezon başında morali düşebilir. Arada bir daha orta seviye veya düşük takımlarla maç yapmak da gerekli.

Bu yöntemi oyuncunuzu satarken de kullanabilirsiniz. Eğer büyük bir takım sizin yıldızını istiyorsa yukarıda dediğimiz gibi yollayabileceğiniz en yüksek fiyata yolluyoruz ve sonraki satış yüzdesi istiyoruz. Yetiyor mu? Tabi ki de hayır. Bir de hazırlık maçı istiyoruz.  Yüzsüz olun canım, oyun oynuyoruz.

FM'de ekonomiyi büyütmek için 10 altın tavsiye

5. X Kadar Gol atarsa Y Kadar Daha Para Vereceğim

Şu x’leri y’leri sevmiyoruz biliyorum neyse işte başlık böyle daha bir şekil oldu. Aslında şundan bahsediyorum. Düşük bir bütçemiz var, gücümüz belli. Bir oyuncuyu istiyoruz ama bütçemizi aşıyor. O zaman yapılacak şeylerden biri rakip takımı kandırmak. Şöyle bir örnekle açıklayayım. Akhisar’ı çalıştırıyoruz, Fenerbahçe’den Selçuk Şahin’i istiyoruz. 1 M istiyor Fenerbahçe. Bizim bütçede 500B var. O zaman Fener'e diyoruz ki "Hacı sana biz 500B verelim, 500B’de 50 gol attıktan sonra verelim." Fenerbahçe de bunu kabul ediyor.

İsimlerin önemsiz olduğu örneğimizde durumu anladığınızı umuyorum. Özellikle defans ve orta saha oyuncusu istiyorsak rakip takımdan 50 gol attıktan sonra 200 M vereceğim bile diyebiliriz. Özellikle bu taktik 2012’de çok işe yarıyordu, 2013’de efektifliğini biraz azaltmışlar ama yine de kullanılabilir. Son bir uyarı; forvet oyuncusu isterken asla böyle bir şey yapmayın. Küllerimizden doğup çok zengin olacağız derken, iflasımızı ilan ederiz aman dikkat.

Not: Bunu oyuncuyla sözleşme imzalarken de kullanabilirsiniz. Belki o zaman istediği maaşı düşürebilir. Mevkisine de dikkat edin tabi ki.