1/3

Football Manager 2011

Anıl Kalkan 20.08.2010 - 16:51
Futbol, takım oyunudur
Football Manager serisinin başlangıcı her ne kadar FM 2005 olarak gözükse de, aslında Championship Manager 93'e, yani Collyer kardeşlerin yarattığı ilk oyuna dayanmaktadır. Paul ve Oliver Collyer kardeşler acaba yaklaşık 20 sene önce bugün serinin geldiği noktayı düşünmüş müydü? Sanmıyorum, çünkü bugün Football Manager bir oyun değil, bir futbol simülasyonu haline geldi. Onu da geçtim, bazı teknik direktör ve kulüp başkanları bile serinin muhteşem "scouting" sisteminden faydalanıp oyuncu transfer etme noktasına geldi. Bugün Football Manager benim gözümde rakipsiz bir oyun ve bu "rakipsizliğini" kesinlikle kötü yönde kullanmayarak daima en iyi işleri yapıyor.

Yenilik sesleri

Serinin son oyunu FM 2010 "dolu" günler yaşattı müdavimlerine ve kesinlikle mükemmel bir oyundu.     Dediğim gibi adeta bir futbol simülasyonuydu ve muhteşem bir oyuncu-kulüp-personel veritabanına sahipti. Geçen 17 seneye rağmen başka hiç bir oyun çıkıp da bu veritabanına rakip olamadı. SI Games bize daima gerçeği sundu ve yaşattı. Oyuncu yetenek ve kişilikleri neredeyse bire bir yansıtılıyordu, geleceğin yıldızlarını ilk defa bu oyunlarda tanıyorduk ve hangimiz ilk defa kazandığı Avrupa Kupası’ndan sonra evin içinde Alex Ferguson edasıyla gezmedi ki? 2010 sürümünde de bütün taktik dehamızı, finansal yeteneklerimizi, oyuncu ikna kabiliyetimizi ortaya koymuştuk. Her açıdan olmasa da mükemmel, bir sene boyunca belirli aralıklarla sürekli olarak oynadığım tek oyundur Football Manager 2010.

Football Manager 2011
Bütün bu güzelliklerin yanında eksiler ve hatalar da vardı elbette. Beni oyunun en rahatsız eden yönü kolaylığıydı. Bildiğiniz gibi bu serilerde bir zorluk ayarı yok doğal olarak oyuna başlarken. Özellikle serinin son oyunlarında bir kolaylık seziyorum ya da bana öyle geliyor. Mahalle takımını alıp, çok çok kısa bir süre içinde tüm kupaları silip süpürmek fazla mantık dışı kalıyor çünkü. Bu kolaylığın en büyük nedeni ise "regen" diye tabir edilen, oyunda sonradan çıkan oyuncuların abartılı güçleri. Cüzi rakamlara alınan bu "yeni yetme" oyuncular, en düşük ligin en kötü takımını bile şampiyon yapabiliyor. Doğal olarak benim de en büyük temennim oyunun zorlaştırılması, zor olsun yahu. Ne çileler çekerdik şampiyon olacağız diye eski oyunlarda.