1/2

Football Manager 2011

Murat Halilbeyoğlu 22.10.2010 - 13:32
Ne olacak bu Buca Spor'un hali?
Ülkemizde bilgisayar kullanımını bilen bilmeyen pek çok insanın, sadece kısa bir tanıtımdan sonra  oynayacağı tek oyun belki de futbol menajerliği oyunudur.  Spor tarihi olarak basketbolun aralıklı zamanlarını bir kenara bırakırsak, ülkede sadece futbol konuşulup futbol izleniyor, öyle ki spor kanallarında bile programların %90’ı futbol üzerine. İşte bu nedenle her sene çıkan futbol veya futbol menajerliği oyunlarının, oyun oynayan veya oynamayan her kesim tarafından çok beğenilmesi, diğer yapımlara nazaran daha çok eleştirilmesi, üzerine daha çok konuşulmasının sebebi de bu.

Hoş geldin 2011

Yeni yıla girmemize iki ay kadar bir süre kala, 2011 versiyonlu spor oyunları hızla raflardaki yerini alırken, Football Manager da bu kervana katılmaya hazırlanıyor. Türkiye’de ve dünyada Championship Manager ile kıyasıya bir rekabete girerek, her sene daha iyi, daha yeni ve daha farklı sürümler çıkartmak, sanırım her iki firma için de artık sıradan bir durum halini almıştır.

Sevdiği takım ile maçlara çıkıp, güçlü rakipleri yenmek, gerçek hayatta belki daha 10 – 15 sene kazanamayacağı kupaları kazanmak, sahada her bir oyuncuyu  koşturmak, şut çektirmek, ve benzeri durumlar bir futbol ülkesine asla yetmiyor, yetmez de. Biz toplumsal yapımız gereği oynattığımız takımları sadece sahada değil, saha dışında da görüp değerlendirmeliyiz, tuşlara basarak şut çektirip, taç attırmanın yanında onlarla konuşmalı, onları dinlemeli, antrenmanlarına karışmalıyız. Sadece oyucularla değil, o takımın başkanıyla, fizyoterapisti ile, yetenek avcısı ile konuşup bu takım için iki üç tuşa basmaktan daha fazla ne yapabileceğimizi keşfetmeliyiz. İşte bu yüzden futbol oyunlarını çok sevsek de, menajerliğe ayrı bir yer veriyoruz.

Football Manager 2011
Football Manager 2011’in bu alanda ne kadar öncü ve yenilikçi olduğuna dair bir açıklamaya gerek olduğunu sanmıyorum. Az önce de bahsettiğim gibi alanında sadece tek bir rakibi olan ve çevremdeki insanlardan aldığım yorumlar neticesinde de belki %51’e %49 üstünlüğü bulunan bir oyun.  Sports Interactive bunu her sene, bir önceki seneden daha ciddi bir çalışma ile başarıyor.  Peki bu sefer bizlere neler hazırlamışlar, bir bakalım.

Küçük detay, adamı mutlu eder

Yeni oyunun, ana hatlarıyla seriye bağlı kaldığını söyleyebiliriz. Menülerin görünümlerinde çok ufak değişiklikler mevcut. Yazılar biraz küçültülmüş, arka plan renkleri değiştirilmiş (örneğin üst kısımdaki takvim gibi). Bu oyuna biraz daha klas bir hava katmış açıkçası. Yeni başlangıç yaptığımızda, ülke seçimleri bölümünün de değişmiş olduğunu görüyoruz. Artık ülkeler bize soldaki bir liste olarak değil de, kıtalara ayrılmış ekranı kaplayan bir liste olarak geliyor. Bu güzel yenilik sayesinde listeden isim sırasına göre ülke aramak yerine, seçimlerimizi daha rahat şekilde yapabiliyoruz. Profil oluşturma ekranı da 2010 benzeri bir yapıda, yine resim ekleme özelliğimizin yanında diğer özellikler de mevcut. Önceki oyundan farklı olarak artık Twitter veya YouTube hesaplarınızı oyuna  bağlayabiliyorsunuz.

FM 2011’e başlayıp menajerlik ekranına geldiğimizde, buradaki tek değişiklik, sağ tarafta bulunan haber bölümü.  Gelen tüm haberi içeren bu bölümde artık haberin başlığı ve konusu ile ilgili kısa bir özet yazmakta. Kontrat önerme ekranında görsel değişikliğin yanında artık oyuncunun istediği imza parası ile haftalık ücreti, kontrol ettiğiniz takımın yönetiminin izin verdiği miktar ile sistem eşleştirip, önerdiğiniz teklifin yönetimce olumu karşılanıp karşılanmayacağını o sırada haber veriyor.