1/3

Football Manager 2014 (Beta İnceleme)

Yiğitcan Erdoğan 21.10.2013 - 17:29
Kral sahalara geri döndü
Kral sizseniz daha nereye gidebilirsiniz? Daha da önemlisi, gitmek, kalkıp ilerlemek ister misiniz arkanızdan kovalayan, yerinize göz diken yoksa? Football Manager'a dair beni en şaşırtan şey bu.

Neredeyse var olduğu ilk günden beri onu zorlayan bir rakibi yok. Evet, FIFA Manager serisi isim değişikliklerine rağmen belli bir istikrara sahip; EA oyunlarından alışık olduğumuz o sunumuyla ilerliyor. Evet, Eidos zaman zaman Championship Manager markasını tekrar diriltmeye çalıştı. Ama dürüst olalım, FM her zaman o tahtta yalnız kaldı. Böyle bir oyun nasıl gelişebilir?

Football Manager 2014 (Beta İnceleme)
Sports Interactive kendiyle yarışıyor senelerdir. Bu sene de 2013'ü çıtaya yerleştirip, oyunu her anlamıyla geliştirmeye çalışmışlar. Bu okuyacağınız Playstore'un katkılarıyla katıldığımız betanın izlenimleri. Asıl hükmümüzü tam sürüm çıkmadan koymayalım dedik; ama yine de konuşulacak çok şey var. Hemen hemen hepsi de aynı soru üzerinden şekilleniyor: "FM serisi bu rakipsizlikten kötü etkileniyor mu?"

Football Manager 2014 (Beta İnceleme)
Artık oyundaki modları, yenilikleri haberlerden az çok biliyor olmanız gerekir fakat kısa bir özet geçelim. FM bu sene mobil kuzenlerinden ilham almış ve oyuna Football Manager Classic modunu eklemiş. Bu Vita ve iOS/Android sürümlerindeki hızlı, çok kafa yormayan ve çok vakit harcamayan oynanış tipine ulaşmayı amaçlıyor. Ne maçtan önce takım konuşması yapıyorsunuz ne de basınla çok hoş beş olmak gibi bir derdiniz var. Dilerseniz transferleri bile yardımcınıza belli ölçüde devredebilirsiniz. Maçlara çıkmak bile mecburi değil, tek bir tuşla skora uçabiliyor, arada yardımcınızın yapmasını istediğiniz müdahaleleri bir şablon oluşturup belirleyebiliyorsunuz.

Sports Interactive'in vaadine göre bu modda bir akşamda bir sezon bitirmek mümkün. Ona bitirmek denirse tabii. Etken ve değişkenlerle oynama süresini kısaltınca haliyle etki de azalmış oluyor. Taktiğine, antrenmanına, moraline çok eğilmediğiniz oyuncu gol kralı olunca pek bir tatmin hissetmek mümkün değil. Bu şekil bir oynanış otobüste işe giderken ve en büyük derdiniz evde duran bir paket makarnayken size çok batmayabilir. Ama bilgisayar karşısında oturunca biraz daha fazlasını bekliyor insan. O biraz daha fazlası da asıl FM modunda bizleri bekliyor.