1/3

Football Manager 2014

Yiğitcan Erdoğan 4.11.2013 - 09:38
Yine ekran başında yapılan basın toplantıları...
Platformlar PC, Mac
Football Manager 2014
  • Yapımcı - Yayıncı Sports Interactive - SEGA
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor
Merlin Puanı 82
Artılar -Oynanış olarak iyileşen maç motoru -Challenge modu çeşni olmuş -Gezinimi kolaylaşan arayüz
Eksiler -Artık oyuncuların daha "insan" olması lazım -Allah aşkına daha iyi taraftar sesi kaydedin -FM 2013'ün üzerine konulanların hiçbiri "hayret verici" değil
Evrenin belki de en lüzumsuz oyun incelemelerinden birini yazıyorum şu anda. Her inceleme gibi bu da en sonunda şu iki kilit soruya cevap arayacak; bir, "Bu oyun iyi mi?", iki, "Bu oyunu almalı mısınız?". Fakat Football Manager'dan bahsediyoruz; en kötü olduğu dönemlerde bile (ofsayttan iptal edilen golleriyle FM 2008, senden bahsediyorum!) alıp, oynamaktan başka şansımızın olmadığı bir oyun. Alternatifi yok ve doğru yaptığı şeyleri o kadar doğru yapıyor ki, birkaç alternatif denemesi de tutmaktan çok uzak kaldı. O yüzden bu sorular ne kadar anlamlı bilemiyorum. Siz yine de yakın durun, en kötü oturup FM muhabbeti yapmış oluruz. Playstore'un katkılarıyla yapacağımız FM muhabbetine hoş geldin diyelim o zaman.

Football Manager 2014
Sports Interactive bu sene ödevine iyi çalışmış gibi gözüküyor, önce onu söyleyelim. Maç motorunu komple değiştirmişler ve arayüzde büyük gelişmeler var. Maç motorunun değişen tek kısmı kozmetik değil, oynanış üzerinde de uğraşılmış. Atılan goller daha gerçekçi gözüküyor; oyuncuların taktiklerinize uyduğunu daha net görebiliyorsunuz. Bu da yanlış giden şeylere daha çabuk müdahale edebilmemiz adına faydalı bir geri bildirim oluyor.

Geçen oyunlarda ne olursa olsun oyuncularla taktikleriniz arasında bir kopukluk var gibi hissediyordunuz; o his bu sene kalkmış. Bu bile başlı başına bir başarı; ama buna rağmen maç motorunu "harika olmuş" deyip kafamızda bir kenara koyamıyoruz. Görsel olarak 3. boyut hâlâ FM'ye yakışmıyor, gereksiz bir eklenti gibi geliyor. Peki bu oyun zevkini ne kadar baltalıyor? Neredeyse hiç. Bir noktadan sonra karşılıklı bakışarak çalımlaşan oyuncuları, durduğu yerden fezaya sıçrayan forvetleri görmez hâle geliyorsunuz.