Football Manager 2019

Mert Hayrioğlu 12.11.2018 - 10:55
Serinin en iyisi mi?
Platformlar PC
Football Manager 2019
  • Yapımcı - Yayıncı Sports Interactive - SEGA
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Simülasyon
Merlin Puanı 82
9 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%68
Artılar +Detaylandırılmış antrenman modu
+Genişletilmiş diyalog seçenekleri
+Menü tasarımı
+Geliştirilmiş grafikler ve maç yayın motoru
Eksiler -Lisans sorunları
-FPS düşüşleri

İlk oyunu Football Manager 2005 ilei oyunculara merhaba diyen ve zamanla süre gelen başarısı nedeniyle tekel konumda bulunan menajerlik serisinin patronu Sports İnteractive firmasının yeni göz bebeği Football Manager 2019'a, Kasım ayı başında merhaba dedik. Her yıl oyunun görünümü ve menüsünde kısmi değişiklikler gözümüze çarpıyordu. Fakat oyunumuzu açar açmaz, önceki serilere nazaran tasarım olarak çok daha belirgin ve radikal dokunuşlara gidilmiş olduğunu görüyoruz. Tamamen yeni bir kullanıcı arayüzü ile Football Manager 2019 için menajerlik tarihinin abartısız en detaylı ve özenilmiş versiyonu diyebiliriz.

Oyunun varsayılan temasının seçilmiş sıcak renkleriyle capcanlı bir şekilde bizleri karşılıyor. Seriye abone oyuncuların kısa sürede yeni tasarıma aşina olacağına inanıyoruz. Ayrıca yenilenmiş logolar, amblemler, futbolcu fotoğrafları ve başta Alman Futbol birinci ligi Bundesliga olmak üzere, yeni lisansların eklenmesi de güzel bir yenilik diyebiliriz. Elbette buradaki en büyük üzüntümüz, henüz Türk ligleri ve takımları ile anlaşma olmaması. Bu eksikliğin ilerideki yıllarda tıpkı resmi Türkçe dil eklentisi gibi çözüleceğini umut ediyoruz. Yılların gelişimi ile artık serinin yüksek kalite oynanabilmesi için, sıradan bilgisayarların sıkıntı yarattığı da bir gerçek. Bilgisayarınızın oyunu destekleme performansını, ana menüde tercihler üzerinden görerek kaliteyi bilgisayarınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Football Manager 2019

FM 2019'daki en büyük yeniliğin, antrenman programlarında karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Seçmiş olduğunuz takımın antrenman programını, ekibinizin sezondaki ihtiyaçlarına uyacak şekilde özelleştirmenize olanak tanıyan, her güne üç oturum şeklinde düzenleme getirilmiş. Günlük bir oturumu tıkladığınızda, önünüze seçebileceğiniz 10 farklı eğitim alanını listeleyen bir pencere açılıyor. Bu 10 seçenek içerisinde, takımınızın gelişiminin farklı alanlarını vurgulayarak, çeşitli eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Önceki yıllarda takımdaki oyuncularınızı sadece  genel bir yönüyle, yani atak ya da savunma şeklide idman yaptırabiliyordunuz. Bu seçenekler genel seçeneğiniz altında hala kullanılabilir olmakla birlikte, FM19'da daha fazla başarı elde etmek ve kadronuzdan en iyi sonucu almak için ince ayar yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; oyuncularınıza genel bir savunma idmanı yaptırmak yerine, duran toplar için hava savunması çalıştırmak gibi bir idman isteyebilirsiniz. Bu, maç esnasında rakibin ceza sahanıza gelen ortalarını savunmak için iyi bir yöntem olabilir. Hatta maç günü dışında oyuncularınız ile, sosyal etkinlikler dahi gerçekleştirebilirsiniz. Tabi bu kadar detay benim kafamı karıştırır diyenler için hazır programların var olduğunu da belirtmekte fayda var. 

Football Manager 2019

FM 19'a gerçek dünyada bir çok ligde kullanılmakta olan olan iki teknolojinin de eklendiğini görüyoruz. Bunlardan ilki, Video Asistan Hakem veya bilinen adıyla VAR teknolojisi. Maçı yöneten orta hakemin, kritik pozisyonları ya da verdiği tartışmalı bir kararı değerlendirmek için kulaklık kanalıyla video yardımcı hakem ile iletişim kurduğu, gerek görüldüğünde saha kenarında bir televizyon ekranı kullandığı sistem. Diğeri ise, topun çizgiyi geçip geçmediğini gösteren çizgi teknolojisi. Her iki teknolojinin oyuna sembolik olarak renk ve ses getirdiğini rahatça söyleyebiliriz. Yine oyun içi diyalog seçeneklerinin bir hayli arttırıldığı ve çok sayıda seçenek sunulduğu hemen göze çarpıyor. 

Football Manager 2019

Başta ülkemiz olmak üzere, takımların yaşadığı ekonomik sıkıntılar oyuna tamamen yansıtılmış durumda. Dört büyükler başta olmak üzere Türkiye liglerinden yöneteceğiniz takımlarda ciddi bir ekonomik savaşa hazır olun. UEFA ile yapılan, sattığın kadar oyuncu alma, kazandığın kadar haryacabilme, alt liglerde bazı takımların eksi puanla sezona başlama durumlarının oyuna birebir yansıtılmış olması gerçekçiliği zirveye çıkarmış.

Toparlamak gerekirse, saatlerce başından kalkamayacağınız, ilerleyen sezonlar ile adı duyulmamış yeni yetenekler keşfedeceğiniz, wonderkid yetenekler ile harika kupalar kazanacağınız sezonlar sizleri bekliyor. Lisans sorunlarının göze çarptığı FM 2019 için serinin en iyi oyunlarında biri diyebiliriz.

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 12:44
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.11.2018 17:14
inceleme gerçekten aşırı detaylı olmuş teşekkürler
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.11.2018 12:28
abi cok pali
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.11.2018 16:14
Oyun bu sene gerçekten çok iyi. Pek değişiklik yok gibi duruyor ama oynadıkça geçen seneden çok farklı olduğunu anlıyorsunuz. Tek sorunu belirtildiği gibi fps düşüşleri ve hala çözemedikleri aşırı sakatlık durumları. 6-7 oyuncunun sakatlandığı oluyor uzun süreli biraz abartılmış. FMRTE şart.
MK Okuru
MK Okuru 12.11.2018 21:45
Sezon başında da oyuncuların maç kondisyonları düşük olduğu için antremanları yarı yoğunluklu yapın ve maçları oyunculara 90 dk oynatmamaya özen gösterin
MK Okuru
MK Okuru 12.11.2018 21:44
Ben de sakatlanmalar o kadar ciddi problem yaşatmadı sağlık raporlarının incelemenizi tavsiye ederim çok önemli maçta sakatlık riaki çok yüksek oyuncuyu oynatmak zorunda kaldım ve sakatlanmaması için dua ettim dakika 13 sakatlandı yani risk aldım patladı buna dikkat edin bir de sezon başlangıcına
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.11.2018 21:07
aceleci değilseniz birkaç yama çıkana değin almayın. zaten şu anda 170 lira gibi bir fiyatı var. fps olayları sağlam sistemlerde bile göz önüne geliyor. Sakatlık olayına değinmeyeceğim. FPS yi çözsünler yeter.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.11.2018 13:50
Bu kadarcık mı?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Football Manager 2019
İlginizi Çekebilir