1/3

Force Feedback Joystick

İlter Aksencer 3.06.2010 - 12:31
Ekran kartları içinde boğulan ve tüm çalışmalarını bir harddisk faciası ile kaybeden ben, kendimi affettirmek için bu aralar size bu tip birkaç küçük inceleme yazısı hazırlamak istedim.
Guillemot

Ekran kartları içinde boğulan ve tüm çalışmalarını bir harddisk faciası ile kaybeden ben, kendimi affettirmek için bu aralar size bu tip birkaç küçük inceleme yazısı hazırlamak istedim. İnceleyeceğimiz ürün bir titreşimli joystick. Artık oyun kumandası üretmek, bilgisayarın herhangi bir parçasını üretmekten farksız günümüzde. Firmalar da akıl almaz bir rekabet içinde kendi ürünlerini son kullanıcıya sevdirmeye, bu iş için de ergonomi, tasarım ve kullanım kolaylığını bir arada bizlere en iyi şekilde sunmaya çalışıyorlar. İşte bu firmalardan birisi de Guillemot. İncelemeye aldığımız ürünün adı ise “Guillemot Force Feedback Joystick”. 

Guillemot hakkında öncelikle size biraz bilgi vermek istiyorum. Son zamanlarda adını bilgisayar dünyasının hemen hemen her alanında duymaya başladığımız bu Fransız firması, bundan birkaç sene önce dünyaca ünlü Hercules’ü bünyesine katmıştı. Zaten Guillemot’un adı da asıl o tarihten sonra duyulmaya başlandı. Eski bilgisayar kullanıcıları hatırlarlar belki Hercules ekran kartlarını. Hani şu 512 KB RAM'e sahip olan VESA kartlardan bahsediyorum ;-)) O zamanlar en iyisi O’ymuş. Fakat 1999 yılında içinde bulunduğu mali sıkıntıları atlatamayan Hercules, herşeyi ile Guillemot’un bünyesine giriyor ve ismini bir bakıma değiştirmiş oluyor. Yani şu anda vitrinlerde veya fiyat listelerinde görmekte olduğumuz Guillemot ekran kartları aslında bir bakıma Hercules ;-)) Bunu özellikle yeri gelmişken belirtmek istedim, çünkü birçok arkadaş Guillemot’u piyasaya yeni çıkan markalardan biri zannetmekte halen. Aslı ise görüldüğü gibi tam tersidir arkadaşlar... Aslında Guillemot en son ortalıkta dolaşmaya başlayan isimlerden biri bu alanda, ama en köklü olanı da o. Neyse... Sonra da ThrustMaster ile birleşerek oyun konsolları konusunda bayağı bir yol kat etmeye başlıyorlar. Gerçekten de Guillemot Dünya Pazarı’nda oyun konsolu üreten sayılı şirketin arasında, ürettiği yüksek kaliteli ürünlerle hatrı sayılır bir şekilde göze batmakta. Ama bizim inceleyeceğimiz ürün, Guillemot ThrustMaster’la birleşmeden önce üretilmiş. Yani mazisi bayağı bir eskiye dayanmakta. 

Guillemot hakkında ülkemizdeki en çok merak edilen sorulardan biri ise “Biz bu firmanın ismini nasıl telaffuz edicez?” oluyor. Her ne kadar birçok kişi yazıldığı gibi (sadece sonundaki t’yi yutarak) “Gulemo” diye okusa da, Ufotek yetkililerinin “Cilmo” gibi telaffuz ettiğine birçok kez tanık oldum. Herhalde doğrusu da budur ;-) 

Guillemot’un firma tavrı olarak dikkatimi çeken bir başka özelliği ise, ürünlerinde kutulamaya oldukça önem vermeleri, ki bence bu da en azından kaliteli üretim kadar önemlidir. Ürünün çeşidi veya modeli ne olursa olsun, içinden mutlaka 6 dile çevrilmiş (ama maalesef içinde halen Türkçe yok) bir kurulum/kullanım kitapçığı muhakkak çıkıyor. Kutular çok alımlı. PC donanımlarına da çok ilginç isimler vermekteler... GeForce serisine Prophet, TNT2 serisine Centour ve Cougher, Ses Kartlarına Fortissimo ve ISIS gibi... Arkasına aldığı 2 ünlü markayı da bunların yanına eklediğimizde, kutular bu halde bile yeterince ağırlaşmış oluyorlar ;-) 

Evet. Sanırım bu kadar geyik, Guillemot Markası hakkında herkesin kafasında bişeyler canlandırmıştır. Biz lafı da fazla uzatmadan “Guillemot Force Feedback Joystick” incelememize başlayalım. Ürün, yazının başında da belirttiğim gibi, bir titreşimli oyun çubuğu.

Dikkat ederseniz son zamanlarda bilgisayar teknolojisi, insanlara daha zevkli oyun oynatmak ve daha heyecanlı film seyrettirmek üzerine gelişmekte. Yani bir bakıma bilgisayarların ev yaşantımıza girmesi ile eğlence her alanda ön plana çıkmaya başladı. Kaliteli film seyretmek için DVD sürücü her sistemin vazgeçilmez parçasıdır. Bunun yaninda da Stereo hoparlor asla gitmez. Hemen bir 4+1, hatta o da yetmezse bir Dolby Prologic ses sistemi kurulur. 3D oyunların ise vazgeçilmez parçası muhakkak ki en azından bir GeForce2 MX olsa gerek. Abartanlar olayı GeForce2 Ultra’ya kadar taşıyarak, 500$’ı hiç düşünmeden heba edebiliyorlar bu karta. Oyuncular için vazgeçilmez olan bir parça daha var. Bu ise belki de bilgisayarın içindeki birçok parçadan daha da önemlidir bir oyuncu için. O da bir oyun ile aramıza giren tek şey olan joysticktir. İyi bir oyuncu da bir joystick’in üstünde ne kadar çok tuş olduğuna, ne kadar ergonomik olduğuna ve ne derecede kaliteli titreşim yeteneği olduğuna bakar. Yani oyuncuya oyunları ne kadar yaşatır olduğudur ön plandaki kalite gerçeği. Sonuç olarak bir joystick ne kadar bu özelliklere uyuyorsa, o derecede kalitelidir. İşte biz de şimdi, profesyonel bir oyuncu modunda bunlara dikkat ederek incelemeye çalışacağız elimizdeki ürünü...