Forza Horizon 5 inceleme

Eren Eroğlu 7.11.2021 - 14:59
Xbox tarafının gözdelerinden olan Playground Games'in son şaheseri Forza Horizon 5'e göz atıyor ve detaylı bir şekilde inceliyoruz.
Platformlar PC, Xbox Series X
Forza Horizon 5 inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı Playground Games - Microsoft Game Studios
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Spor,Yarış
Merlin Puanı 92
4 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%85
Artılar + Mükemmel manzaralar
+ Meksika'nın muhteşem doğası
+ Gelişmiş ses efektleri
+ Daha büyük ve detaylı tasarlanmış harita
+ Birbirinden güzel etkinlikleri
+ Eğlenceli sürüş dinamikleri
+ Detaylı fotoğraf modu
Eksiler - Bazı teknik problemler

Xbox'ın Playground Games stüdyosu tarafından geliştirilen Forza Horizon 5, Xbox tarafının ve yarış türünün en önemli markalarından bir tanesinin, en yeni oyunu olarak karşımıza çıkıyor. 9 Kasım 2021'de Xbox One, Xbox Series X|S ve Microsoft Windows için piyasaya sürülecek olan yapıma, çıkışının öncesinde göz atıyor ve detaylıca inceliyoruz.

Forza Horizon 5 inceleme

Forza Horizon 5 inceleme

Meksika'nın manzaraları

Forza Horizon 5'i ilk defa çalıştırmadan önce, gerçekten çok heyecanlıydım. Meksika'nın doğasını ve manzaralarını inanılmaz merak ediyor ve Playground Games'in ortaya çıkarmış olduğu güzelliğe adım atmak için sabırsızlanıyordum. Oyunun ana menüsüne girdiğimde, ilk yaptığım şeylerden bir tanesi, Xbox kontrolcümdeki titreşimi en yükseğe çekmek oldu. Özellikle yarış oyunlarında oldukça önemli bir role sahip olan bu titreşimlerin, daha iyi bir sürüş hissiyatı sağladığını düşünüyorum.

Epey heyecanlı bir açılış göreviyle başlayan Forza Horizon 5, kelimenin tam anlamıyla fevkalade gözüküyordu. Playground Games'in bizlere müthiş manzaralar sunmasına her ne kadar alışmış olsak da, Meksika'nın muhteşem manzaraları karşısında büyülenmemek elde değil. Özellikle İngiltere'de geçen uzun Forza Horizon 4 serüvenimizin ardından, bence Meksika mükemmel bir seçim olmuş. İngiltere, zaten oyunların büyük çoğunluğunda denk geldiğimiz bir ülke. Meksika gibi ilgi çekici bir atmosfere sahip bir ülkenin seçilmesi, gerçekten çok iyi olmuş. Oyun içerisindeki atmosferi güzelleştiren, aktif bir yanardağ bile bulunuyor.

Bizlere Forza Horizon 5'in güzelliklerini kısaca gösteren heyecanlı 'minik' ilk görevin ardından, üç farklı araç seçimiyle karşı karşıya bırakıldım. Oyunun tanıtımlarını veya oynanış videolarını izlemeyenler için bu küçük sürprizi bozmak istemesem de, içlerinden favorim olan Ford Bronco'dan bahsetmek istiyorum. Meksika'nın engebeli ve arazimsi topraklarındaki en büyük dostum olan Ford Bronco, benim vazgeçilmez aracım hâline geldi. Gerçekten muhteşem gözüken McLaren Senna'yı bile bırakmama sebep olan Bronco, Forza Horizon 5 maceramdaki en büyük eşlikçim olmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Forza Horizon 5 inceleme

Tahmin edebileceğiniz üzere Meksika'nın yol yapısı, İngiltere ile oldukça farklı. Bu da, alışıldık ve arazi kontrolü kötü olan araçların sürüş deneyimini 'birazcık' etkiliyor. Forza Horizon 4'teki favori aracım olan McLaren Senna, küçük bir virajda uzaklara savrulunca - Benim üstün olmayan sürüş yeteneklerimle hiçbir ilişkisi yok - birinci elden deneyimleyerek öğrendim bu bilgileri. İşte Ford Bronco, tam olarak burada imdadıma yetişti. Pek hızlı bir araç olmasa da, sürüş deneyimine gerçekten hayran kaldığım bu araba; radyoda çalan müziğimin eşliğinde, Meksika'nın muhteşem manzaralarına karşı sürerken en büyük dostum olma rolünü üstlendi.

Ayrıca, Forza Horizon 5'in, serinin gördüğü en büyük ve detaylı haritaya sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Meksika'nın doğasını mükemmel bir şekilde işlemeyi başaran yapım, bizlere keşfedilebilecek birçok biyom sunmayı da başarıyor. Dördüncü oyunun haritasından yaklaşık 1.5 kat daha büyük olan harita, yüzlerce saat geçirebileceğiniz, birbirinden eğlenceli içeriklerle çeşitlendirilmiş.

Forza Horizon 5, içerisinde 500'den fazla araç da barındırıyor. Oyunun araç çeşitliliğinin şimdilik yeterli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyor olsam da, ilerleyen zamanlarda gelecek olan güncellemeler ile küçük takviyelere ihtiyaç duyulabilir. Oyun içerisindeki modifiye sistemi de oldukça kolay. Arabanızı basit bir şekilde geliştirebiliyor ve istediğiniz parçalar ile donatabiliyorsunuz.

Forza Horizon 5 inceleme

Kemerleri bağlayın

Forza Horizon 5, keşfetmeye doyamayacağınız devasa bir haritaya sahip. Bu devasa açık dünya, birbirinden çeşitli ve eğlenceli içerikleri de beraberinde getiriyor. Ayrıca oyun, Meksika kültürünü oldukça iyi bir şekilde yansıtan birbirinden zevkli etkinliklere ve elementlere de sahip. Oyunun ilk üç saatinde, hayran hayran dolaşarak manzaraların tadını çıkarmış ve haritaya doluşturulmuş olan minik ama hoş etkinliklerle vakit geçirdim. Küçük çaplı Meksika turum bittiğinde ise, yavaş yavaş yarışlara ve büyük etkinliklere katılmaya başladım.

Sizler için sürprizi kaçırmak istemiyorum. Bu nedenle bu etkinlikleri detaylı bir şekilde anlatamayacağım; fakat, ciddi anlamda güzel içerikler mevcut. Yapay zekalarla olan yarışlarımın sonu gelince, küçük çaplı bir konvoya katılıp, gerçek oyuncular ile birlikte yarışlara katılmaya başladık. Gerçek oyuncular ile birlikte düzenlenen bu yarışlar ve gezintiler, en keyifli vakit geçirdiğim anlardan bir tanesiydi.

Forza Link sayesinde oyuncular arasında kurulabilen küçük iletişimler olsun, hep birlikte Meksika'nın tozunu arttırmak olsun, oyunun diğer oyuncularla etkileşime geçebildiğimiz kısmı, gerçekten güzel. Ben, genel anlamda tek başıma deneyimlemiş olsam da, özellikle bir arkadaş grubuna sahipseniz, kuracağınız bir konvoy ile birlikte oyunun eğlencesi ikiye katlanabilir.

Forza Horizon 5 inceleme

Oyunun, Forza Horizon 4'e göre göstermiş olduğu gelişim en çok merak edilen unsurlardan bir tanesi. Oyun içerisindeki grafiklerin ve ses efektlerinin gelişimini gerçekten hissediyorsunuz. Özellikle ses kısmında, çok güzel bir iş çıkarılmış. Onun dışında incelememin başlarında detaylı bir şekilde anlattığım gibi, en büyük farkın Meksika ve onun doğası olduğunu söyleyebilirim. Oyunu bir Xbox Series X konsolunda deneyimleme fırsatım oldu. Performans modunda, 4K 60 FPS bir şekilde herhangi bir optimizasyon sorunuyla karşılaşmadım.

Oyun, Xbox Series X|S cihazlarında 60 FPS seçeneğine sahip; fakat diğer Xbox konsollarında ise, 30 FPS bir şekilde çalışıyor. 30 FPS değeri, hızlı tempolu oyunlarda ciddi bir sorunken (Tamamen kişisel tercihe göre değişiklik gösterebilir), yarış oyunlarında daha büyük bir problem hâline gelebiliyor. Oyunun Xbox One ve Xbox One S cihazlarındaki değerleri olması gerektiği gibi olsa da, Xbox One X tarafındaki 4K 30 FPS tercihinin olumsuz olduğunu düşünüyorum. En azından 1080 60 FPS'lik bir performans modu tercihine de sahip olmalıydı.

Ayrıca, bazı bağlantı problemleri de mevcut. Bu bağlantı hataları, Forza Horizon 5 deneyimimi doğrudan olumsuz etkilememiş olsa da, küçük çaplı bir şekilde can sıkıcı olabiliyor. Oyunun henüz tamamen piyasaya sürülmediğini ve ilerleyen günlerde gelecek olan güncellemeler ile bu minik sorunların düzeltileceğini biliyor olsak da, en azından bahsetmem gereken bir unsurdu. Forza Horizon 5, Türkçe dil desteğine de sahip. Oyuna eklenmiş olan Türkçe dil desteği, genel anlamda başarılı olsa da, tek tük hatalarla da karşılaşabiliyorsunuz. Bazı cümlelerde aktarılmak istenilen anlamlar, tam anlamıyla çevrilememiş olabiliyor.

Forza Horizon 5 inceleme

Müzikler eşliğinde

Forza Horizon 5, müzikler konusunda da epey başarılı. Bu güzel müzikler eşliğinde, kendi sürüş tarzınıza göre kontrolleri istediğiniz gibi düzenleyebiliyor ve detaylandırabiliyorsunuz. Aradığınız sürüş deneyimini verecek olan kontrolleri keşfettiğinizde ise, Meksika'nın devasa yanardağının yolunu tutabiliyor veya kocaman kum fırtınasının içerisine büyük bir zevkle dalabiliyorsunuz.

Oyunun doğası ve doğa olayları, oyuna en büyük tat katan unsurlardan bir tanesi. Yeşilliğiyle gözleri büyüleyen ormanların içerisinden geçerken, çorak ve kum dolu topraklarda yolculuk ederken veya devasa dağları tırmanırken bu doğayı keşfetmenin güzelliğini en iyi biçimde anlıyorsunuz.

Ayrıca, neredeyse gerçeğe yakın fotoğraflar yakalamamıza olanak sağlayan Forza Horizon 5 fotoğraf modu, hâlen muhteşemliğini koruyor. Oyun içerisindeki manzaraların güzelliğini fotoğraflamamıza yardımcı olan fotoğraf modu, içerisinde birçok detay da barındırıyor. Fotoğraf modunu kullanmayı en çok sevdiğim an ise, yağmurlu havalar oldu. Aracınıza hafif hafif yağmur çiselirken, oyun kadar güzel gözüküyor ki, seyretmeye doyamıyorsunuz.

Forza Horizon 5 inceleme

Son söz

Forza Horizon 5, neredeyse kusursuzluğa yakın bir yapım. Keşfederken manzaralarına hayran kalacağınız ve Meksika'nın sokaklarındaki etkinliklerle oldukça güzel saatler geçirebileceğiniz bir oyun. İçerisinde, incelemede bahsettiğim bazı minik teknik problemler barındırıyor olsa da, 9 Kasım'daki çıkışıyla birlikte bu sorunların önemli bir kısmının düzeltileceğini düşünüyorum. Eğer tamamen gerçekçi bir simülasyon deneyimi seviyorsanız, Forza Horizon 5 sizlere göre bir oyun değil; fakat, daha çok 'arcade' bir yapım olan Forza Horizon 5, herkesin mutlaka deneyimlemesi gereken bir oyun. 9 Kasım 2021'de Türkçe dil desteği ile birlikte piyasaya sürülecek olan yapım, çıkar çıkmaz Xbox Game Pass PC ve konsol kütüphanesine de dâhil olacak.

Yorumlar 46
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 11:58
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.01.2024 22:24
Oyun bence gayet güzel ama hikaye kısmında çoğu kullanıcı haksız çünkü Exp kasmak herkese sıkıcı geliyor. Dolayısıyla bu durum insanoğlunun kötü çıkarılarak bulunmasına kanaat getiriyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 27.11.2023 22:20
Güzel
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.11.2023 23:17
İndirmeyin beyler bomboş bı oyun görevi vb. Hisbirseyi yok grafikler+arabadan başka güzel yanı yok oyunun haritada doğru düzgün şehir bile yok ve 130 GB bomboş harita ama araba çeşidi çok tavsiyem indirmeyin Max 1 ay sonra sıkılıcaksınız
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.01.2022 16:48
Enis Kirazoğlu da most wanted veya carbon gibi hikaye beklemiş .Ama ne hikaye var ne bişey.Sağa sola gidip yarışıp xp kazanmak amaç.Ama sadece yarıştan grafiklerden zevk alanlar için oyun efsane tabi .Witcher 3, Skyrim,Assasins creed(hepsi değil) oynanışıyla değil hikayeleriyle efsane olmuştu zaten.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.11.2021 13:08
En hızlı araba saatte 432km ile Aston Martin Valhalla
MK Okuru
MK Okuru 16.12.2021 13:03
480 km/h Koeninsegg Jesko
Kalan Karakter: 300 Gönder
Forza Horizon 5 inceleme
İlginizi Çekebilir