
Gelişmeler var fakat yeterli değil yine de almaya değer
Bildiğiniz gibi Xbox One çıktı fakat ülkemizde çıkmadı. Resmi olarak satışa çıkmayan konsolu meraklı Türk oyuncuları yurt dışından satın almaya başladılar bile. Oynamak istedikleri oyunlar arasında Ryse: Son of Rome, Dead Rising 3 ve Forza Motorsport 5 yer alıyor genel olarak. İddialı bir çıkış yapan Forza 5’in girişi sizi etkiliyor ve atmosferine katıyor. Daha sonra ise oyuna kendinizi kaptırıyorsunuz ve güzelliğin tadını çıkartmaya başlıyorsunuz. Araçların kaplamaları oldukça detaylı ve insanın ağzını sulandıracak durumda. Yeni neslin daha ilk dönemleri olmasına rağmen Forza 5’in detayları oldukça doyurucu.
Tabii araçların detayları bir tek grafikler ile kalmıyor. Xbox One gamepadi ile birlikte Forza 5’in sürüş hissiyatı bayağı bir üst seviyeye çıkıyor. Gaz ve fren yaptığınız zaman tetik tuşlarında farklı haller oluyor ve arabanız kaydığı zaman bu tuşlar titriyor. Bu şekilde oyuna daha iyi adapte olarak kontrolü daha rahat ve daha iyi bir şekilde sağlıyorsunuz. Kokpit kamerasından oyunu oynarsanız eğer yüksek bir hıza ulaştığınız vakit kamera sallanmaya başlıyor ve gerçekçi bir yarış havası yaratıyor. Kamera karşısında yaptığınız hareketler ise Kinect tarafından görülüyor ve kokpit içerisindeki yarışçı sizin hareketlerinizi sergiliyor. Bunun gibi detayların olması gerçekten güzel.

Çevreye biraz daha önem verilebilirdi
Xbox One’ın gücü ile gelen grafikler oldukça güzel fakat bu güzellik yalnızca araçlar için geçerli demek mümkün. Çevredeki olayların ve çevrenin o kadar fazla detaylı hazırlanmadığı apaçık ortada. Hava durumu değişmiyor ve gece gündüz olayı oyun içerisinde bulunmuyor. Araçların hasar alımında ise yeterli derecede detay olduğu da söylenebilir, detaysız olduğu da söylenebilir. Bu tamamen kişiden kişiye değişecek bir şey. Ben ise şimdilik yeterli olduğunu düşünüyorum. Yaptığınız kazalara göre motorunuz, lastikleriniz ve diğer parçalarınız hasar alabiliyor. Tabii araba üzerisinde oluşan çizikleri ve parçalanmalarını da unutmamak gerek.
Forza 5'in kariyer modunda sekiz farklı klasman bulunuyor. Bu sınıflara göre farklı araçlar ile yarışlar sergiliyoruz ve madalyalar kazanıp ligleri tamamlamaya uğraşıyoruz. Yeni araçlar açmak için kariyer modunda altın madalya almaya çalışıyoruz bol bol. Tabii paranın yanında bir de tecrübe edinmiş oluyoruz. İlerledikçe yeni rozetler açıyoruz ve yeni tasarımlar ediniyoruz. Topluluk tarafından tasarlanmış olan modelleri de kendi araçlarınız üzerinde uygulamanız mümkün. Bu şekilde insanlar daha fazla etkileşime geçiyorlar.

Yeni nesil için "şimdilik" etkileyici bir oyun
Multiplayer modu ise Forza 4’ün üstünde olmamış, onunla benzer bir ölçüde olmuş. Yani pek fazla yenilik içeren bir multiplayer beklememeniz gerekiyor Forza 5’i satın alırken. Tabii bu büyük bir eksiklik değil. Yeni nesil oyun motoru ile gelen geliştirmeler multiplayer modunu daha keyifli bir hale getiriyor.
Görsellik açısından araçlara baktığımızda istenileni veren bir yapım olan Forza Motorsport 5 yeni nesilde sizleri oldukça tatmin edecek bir oyun olmuş diyebiliriz. Araçların seslerini duymak bile insanı heyecanlandırmaya yeterken, onların sahip oldukları rahat kontrol yapıları insana oldukça güzel bir keyif veriyor. Zaten şu sıralar yeni nesil bir yarış simülasyonu ortada yok iken, Forza Motorsport 5’te beni al beni al diyorken söylenecek pek fazla söz bulunmuyor. Yeni nesil yarış oyunlarının sayısı arttığı vakit aradaki farkı göreceğimizden eminim.
Yorumlar (6)
heh, ikinci bir pes mi fifa mı vakası geldi. Polemiksiz yapamıyoruz dimi.
grafikler güzel oynanış rahat sonra 91 puan? ya şakamısınız nesiniz alahın arcade oyununa birde similasyon yazmıssınız. oyuncuları altatmayın bu oyunu similasyon diye gidip satın alanlar var sizin yüzünüzden. şu ana kadar yapılmış tek similasyon granturizmo dur. kalın sağlıcakla.
gran turismo yu ps 1 den beri sevemedim çok yalın bi oyun ama forza hem grafik hem oynanışla kat kat daha üstün bi oyun bana göre ,:D
<center><table bgcolor=#fbfbfb style="border:1px solid #c0c0c0" cellpadding=1 width=100% cellspacing=1><tr><td align=left><font style="font-size: 9pt" face=arial color=#444444><b>16.01.2014 00:28:00 - Mr. Paramedik demiş ki:</b><br>Gran Turismo hastası biri de olsam sırf bu oyun için Xbox alabilirim (tabi ki almam ama o kadar iyi bir oyun bana göre). Ama Gran Turismo ile aynı kefeye konulacak oyunlar değiller. Birisi tamamen simülasyon odaklı iken diğeri arcade bir oyun. Yani birbirlerine alternatif olamıyorlar. Sanıyorum bunun için Sony Drive Club oyununu arcade olarak piyasaya sürecek. GT mi Forza mı diye soran arkadaşlara ithafen yazdım.</font></td></tr></table><br></center> Hangisine arcade dedin bilmiyorum ama iki oyunda simulasyon arkadaşım :)bence GT nin iyi yanı araba sayısı ama bundan öteye gidemiyor malesef.
D&R'da PS3 demo cihazı vardı GT takılı, bi 5dk kurcaladım. Kusmamak için zor tuttum kendimi, NFS2 oynarım daha iyi.
Gran Turismo hastası biri de olsam sırf bu oyun için Xbox alabilirim (tabi ki almam ama o kadar iyi bir oyun bana göre). Ama Gran Turismo ile aynı kefeye konulacak oyunlar değiller. Birisi tamamen simülasyon odaklı iken diğeri arcade bir oyun. Yani birbirlerine alternatif olamıyorlar. Sanıyorum bunun için Sony Drive Club oyununu arcade olarak piyasaya sürecek. GT mi Forza mı diye soran arkadaşlara ithafen yazdım.