1/4

Gamescom 2010'un ardından

Arda Gündüz 30.08.2010 - 15:10
Merlin'in Kazanı kameralarına takılanlar...
Muhteşem bir organizasyonu daha geride bırakmış bulunuyoruz. Gamescom 2010, muhteşem şovları, oyunları ve hareketliliğiyle büyük beğenimizi kazandı. Muhtemelen önümüzdeki sene de buralarda olacağımızı tahmin ediyoruz. Öncelikle, bu harika organizasyonun altından başarıyla kalkanları tebrik etmek lazım. Koelnmesse gerçekten çok büyük bir fuar alanı. Devasa bir yerde, bu kadar büyük ve önemli bir organizasyonu sorunsuz tamamlayabilmek büyük başarı. Tabii, buna biraz da insanların yardımcı olduğunu söylemek gerekir. En ufak bir taşkınlık ya da sorun olmaz, herkes seviyeli biçimde eğlenmesini biliyordu. Üstelik, fuar alanında bira içmek de serbestti ve epey de rağbet olmasına rağmen kimse zararlı bir davranışta bulunmuyordu. Organizatörlerin olduğu gibi, insanların da güzel bir şov olmasındaki katkısı büyük.

Eğlence ve ötesi

Fuarda sadece oyunlar yoktu. Fuar alanının dışında, outdoor organizasyonlar da düzenleniyordu. Freestyle oyunlardan tutun da gösterilere kadar. İçeride, oyun standlarının bulunduğu noktalara, sahneler de kurulmuştu ve müzik de ön plandaydı. Rock ve rap müzik sesleri salonun her tarafını dolduruyordu. Özellikle, canlı müzik yapan rock gruplarının da gayet iyi performanslar sergilediklerini söyleyebilirim. Fuarda görevlendirilmiş hoş bayanlar da öne çıkan bir başka unsurdu. Fuarın ilk günü, sadece medya mensuplarına açıktı ve bu sebeple ilk gün birçok oyunu en başından oynama şansına sahip olduk. Ondan sonraki günlerde, halkın da katılımıyla Gamescom 2010 bambaşka ve daha da hareketli bir boyut kazandı. Kalabalığın dozu, özellikle hafta sonu arttı, çünkü Avrupa’nın birçok ülkesinden de gelmeye başladılar.


Görücüye çıkan en önemli oyunları görmek üzere insanlar devasa kuyruklar oluşturmuştu. Tecrübeyle sabit olarak söyleyebilirim ki; minimum 1 saat beklemeniz gereken kuyruklar vardı, ancak buna değdiğini söyleyebilirim. Bazı oyunların oynanabilir demoları bulunurken, bazılarının sadece gösterimleri yapılıyordu. Multiplayer olanlar ise ayrı keyif veriyorlardı. Medal of Honor ve Crysis 2’yi çıktıkları zaman multiplayer oynadığınızda ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. 15’er dakikalık multiplayer oyunlarda son derece keyifli kapışmalar yapıldı. Gamescom fuarına gittiğiniz zaman sıkılmak gibi şansınız olamaz, her taraf oyun ve her taraf eğlence. Bundan daha güzel bir şey olamaz.

Fuarın öne çıkan firmalarının başında Electronic Arts geliyordu. Salon 6’nın yarısını parsellemişlerdi. Kocaman barkovizyonlarla birlikte, etrafa kendi oyunlarını serpiştirmişlerdi. NFS Hot Pursuit, FIFA 11, Crysis 2, Medal of Honor, Star Wars: The Old Republic gibi yapımların başı sürekli kalabalıktı. Bir de kendi kafesini açmıştı EA. Buradan gelir de elde ediyordu. Resmen bu fuarın gövde gösterisi yapan firması oldu. THQ da prestijli bir standa sahipti. Özellikle Business kısmında tek bir katı parsellemişti. Oyun alanında da, görsel olarak güzel bir tasarıma sahipti. Oyunlarından maskotlar sürekli etrafta geziyordu. Zaten fuar alanında sürekli karakterler ve maskotlarla resim çektirme imkanına sahip olunuyordu.