Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek

Murat Oktay 19.05.2023 - 12:11
Gaming İstanbul ve Indieway Kurucu Ortağı Meriç Eryürek'e yaklaşmakta olan etkinlik hakkında sorularımızı ilettik.

Yaz yaklaşırıyor. Türk oyun severlerin buluşma noktalarından biri olan Gaming İstanbul 2023 Fuarı ya da kısa adıyla GiST, bu sene yedinci defa bizler ile buluşmaya hazırlık yapıyor. Biz de Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek ile bir röportaj gerçekleştirerek, etkinliğin bu sene neler sunacağını öğrenmek istedik.

Indieway ve Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek Röportajı

Indieway ve Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek Röportajı - 1

Indieway ve Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek Röportajı

Gaming Istanbul önceki yıllara oranla bu sene farklı olarak ne sunacak?

Gaming İstanbul’u bu sene yedinci kez düzenliyoruz. Ziyaretçisinin beklentisini ve hatta fazlasını karşılayabilecek içerikleri zamanla oturtmuş bir organizasyon. Global rakiplerinde olan her şey Gaming İstanbul'da da var. Dolayısıyla her sene yeni ve farklı bir şeyi Gaming İstanbul'un içeriğine dahil etmek yerine mevcutta sunulanları en iyi şekilde vermeye odaklanmış durumdayız ama bu yeni ve farklı deneyimlere kapalı olduğumuz algısını oluşturmasın. Anlamlı olabilecek, fark yaratacak içeriklere her zaman açığız ve dünyayı yakından takip ediyoruz.

Geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle oyuncuların bilgisayarları ve cep telefonlarıyla oyunlara katıldığı, şu ana kadar kurulmuş en geniş katılımlı LAN Party alanını yapmıştık, bu yıl da devam ettirmeyi planlıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda serbest geliştirici alanımıza katılan İndie oyunlardan bazıları bu yıl kendi etkinlik alanlarıyla katılıyor, bu herkes için yeni ve iyi bir haber. Bir de sürprizimiz olabilir, Türkiye'nin en genç yayıncılarından biriyle kapanış saatinden sonra bir speed run gösterisi ve canlı yayını planlıyoruz. Yalnızca yayıncımızın aboneleri alanda izleyebilecek. Bu sanırım bir ilk. 

Bu sene yerli oyun geliştiriciler ön plana çıkıyor. Yerli geliştiriciler için ne gibi avantajlar sunuldu?

Serbest geliştiricilere ücretsiz stant alanı ve stant sağlama geleneğimizi devam ettiriyoruz. Bu alana katılan serbest geliştirici ekiplerimiz her yıl artıyor, bu yıl sayımız 36. Bu ekipler aynı zamanda yerli ve yabancı yatırımcılar ve profesyonellerle geliştiricilere özel Indieway alanında da seminerlerde, konferanslarda ve iş geliştirme toplantılarında buluşabiliyor. Indieway'in toplantı sistemi Meet to Match'e üye olarak iş geliştirme toplantıları organize edebiliyor, sunumlarını yapabiliyor. Bu yıl yaklaşık 2000 profesyoneli ağırlamayı bekliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu sayının 4000'e ulaştığı oldu, bu yıl da ulaşması şaşırtıcı olmaz. 

Ayrıca, Amerikan Başkonsolosluğu'yla hem geliştiricilere ve oyun sektörüyle ilgili akademisyenlere yönelik, davetlilere özel birer kapalı etkinliğimiz olacak. Bu etkinliklerin Türkiye-Amerika yatırımcı ilişkilerini güçlendirmek ve Türk akademisyenlerinin global oyun sektörüne katkılarını sağlamak. 

Indieway ve Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek Röportajı - 1

Gaming İstanbul

Pandemi sonrası bu sene katılımın nasıl olmasını bekliyorsunuz?

Pandemi zamanı hariç 50.000 ziyaretçinin altına hiç düşmedik. Elbette seçim sonrası iklim etkili olacaktır, ama yaklaşık 70.000 oyuncuyla buluşacağımızı söyleyebilirim. Hedefimiz 100.000 ziyaretçi, Türkiye'nin oyuncu ve oyunsever sayısıyla bu hedef gerçekçi bir hedef. 

Yurtdışı katılımcılar arasında kimler var?

Aorus, XPpen, Crunchy Roll ilk yabancı katılımcılarımız, ancak asıl katılımcı listemiz Mayıs'ın son haftasında belli olur, seçim sonrası daha fazla marka ve firma haberi vereceğiz.

 Bu sene etkinliğe gelecek olan ziyaretçiler, önceki yıllardan farklı olarak neler ile karşılaşacaklar?

Turnuvalar, elbette. Birkaç katılımcı firma ve markamız ziyaretçilerimizin katılabileceği turnuvalar ve sahne maçları planlıyorlar. Super Smash Bros.TR & Red Parry tarafından düzenlenecek dövüş turnuvası bu yıl da bizlerle olacak, 2022'de bu turnuva çok sevilmişti. Oyuncuların çok sevdiği ünlü yayıncıların birçoğu alanımızda olacak, Pintipanda ve Can Sungur üç gün alanda olacaklar, ayrıca Mehmet Berk Yaltırık ve Ömer Faruk Yazıcı da kesinleşen isimler arasında. OT Yazılım, Tekden Film, Next in Game, Steelion studios, 5deniz (eTail.com) da bu yıl ilk kez bizlerle olacak. 

Hiç yeni oyun var mı?

Serbest geliştirici alanımızdaki oyunların tamamı. Bazılarının global pazarda çok büyük başarı yakalayacağını şimdiden görüyoruz. Ek olarak, Türk mitolojisi ve Osmanlı tarihi temalı bir aksiyon macera oyununun lansmanını planlıyoruz. Türkiye ve Hollanda merkezli Upgrade Entertainment olarak geliştirdiğimiz oyun hiper-gerçekçi, yüksek tempolu bir third person hack & slash-ARPG. İsmini henüz açıklamadık, oyunu ve ilk oynanabilir bölümünü Gaming İstanbul'da global basına ve sektöre tanıtacağız.

Gaming İstanbul 2023 biletleri www.gamingistanbul.com ve www.biletino.com adreslerinden satın alınabileceği gibi, önceki senelerde de giriş sırasında kapıda da satın alınabilir.

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 26.04.2024 03:36
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.05.2023 12:49
Tarkan oyunu yapılmalı. Atını seven Witcher var. Köpeğini, dinozorunu seven Vault Boy var. Bunlar hep Tarkan ve Kurttan esinlendi. Bakın elin oğlu lisansını alıp yapar bir gün. Potansiyeli yüksek, en azından benim aklımdaki oyunun. Oyunun adı The Tarkan: Yakalarsam Mucuk.
MK Okuru
MK Okuru 23.05.2023 19:11
Atreusu gezdiren Kratos da var.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.05.2023 22:58
GIST tamamen sponsorluklardan yuruyen bir olusum oldu artik. Ozellikle Bahcesehir Uni'dekileri ogrencilere, 10 yil onceden kalma demode oyunlarini anlatmalari icin gereksizce uzun sure veriyor buna karsin; umut vaad eden yapimlar cok az sure aliyor bu yuzden artik GIST takip etmiyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 20.05.2023 15:49
Tek başına SpaceBourne geliştiren Burak Dabak'ı da aranıza alın. Biraz izledim, belli ki Fares, Houser Bros. gibi oyuncu geliştirici. Oyundan anlıyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek
İlginizi Çekebilir