Gelecek F2P'de mi?

Merlinin Kazanı 27.09.2012 - 12:15
İddialar 5-10 yıl içinde tüm oyunların ücretsiz olacağı yönünde
Oyun sektörü içten içe ciddi bir değişim yaşıyor. Bu değişim kullanıcılara kolay erişim, ücretsiz oyunlar, satın alınabilecek ekstra içerikler olarak yansırken, oyun firmaları ciddi stratejik değişimlere hazırlanıyor. Önde gelen firmaların yetkililerine göre önümüzdeki 5 ila 10 yıl arasında hemen hemen her oyun bedava olacak.

Hızla gelişen oyun sektörü, oyunun satın alınması – içeriğin satın alınması ayrımının keskinleştiği bir dönemden geçiyor. Özellikle kutu olarak satılan oyunların kullandığı tek seferde satış yöntemi yavaş yavaş tarihe karışıyor.  Kutulu oyunların yerini alacak yöntem ise birçok oyun firmasının hali hazırda kullandığı Free To Play sistemi.

Nedir Bu F2P?
Free To Play sistemi (F2P), oyunun bedava olup sadece içeriğin, yani oyun içi karakterlerin geliştirilmesi için gereken her şeyin, (yeni ekipmanların, yeni özelliklerin) satılması üzerine geliştirilmiş bir sistemdir. Bu yöntem oyunların daha fazla kullanıcı kazanmasını sağlarken, bu kullanıcılar aynı zamanda sadık kullanıcı oluyorlar. F2P sistemi mobil oyunlarda da oldukça popüler olmaya başlıyor. İnternetin yaygınlaşması bu sistemde önemli yer tutuyor. Zira satın alınan tüm içerik internetten indirilerek sağlanıyor.

Peter Moore:“F2P sistemine geçiş oyun dünyası için kaçınılmaz!”
Dünyanın en köklü oyun firmalarından EA Games’in COO’su Peter Moore, 10 yıl içinde her oyunun F2P sistemine geçeceğini düşünüyor.

“Bir mağazaya girebilirim ve ortamın tadını hiçbir şey almadan çıkarabilirim. Oyunlar için de aynısı gerekli. Oyuna giriş ya da oyunun kendisi ücretsiz olabilir.” diyen Moore, oyunların etkileyici atmosferlerini yaşamak için ücret ödemenin gerekmeyeceğini söylüyor.

Türkiye’de F2P sisteminin durumu
Türk oyun severler F2P sistemine oldukça alışkın. Öyle ki, Türkiye’nin en uzun soluklu online oyunlarından Knight Online, bir F2P oyun ve sadece Türkiye’de 20 milyona yakın kayıtlı kullanıcısı var. Ücretsiz yayınlanan oyun, karakterini hızlı geliştirmek isteyenlere satın alabilecekleri her türlü envanteri sunuyor ve F2P sisteminin özelliklerini tam olarak yansıtıyor. Knight Online’ın yeni yayıncısı olan NTT Game yetkilileri, “Türk oyuncular oyun içi karakterlerine yatırım yapmayı yani karakterleri geliştirmek için vakit ayırmayı seviyor. Çok emek harcanmış karakterler tabi ki oyun içinde kendini belli ediyor. Ancak para harcamadan da, daha uzun süre oynayarak karakterleri geliştirmek mümkün. Yani oyun içi denge unsuru korunuyor ve bu konuda çok hassas davranıldığını” belirtiyor.

F2P oyunlarda en önemli konu güvenlik!
F2P oyunlar için en önemli konunun güvenlik olduğunu belirten NTT Game yetkilileri, “Kullanıcılar oyun içi karakterleri için ciddi emek ve para harcayabiliyorlar. Bu nedenle bilgilerinin, oyun içi envanterlerinin, kısacası hesaplarının korunması çok önemli. Biz de bu konuya bir banka hassasiyetiyle yaklaşıyor, güvenlik konusunda taviz vermiyoruz.” diye belirtiyorlar.

- Basın Bülteni
Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2024 21:59
Kalan Karakter: 300 Gönder
Gelecek F2P'de mi?
İlginizi Çekebilir