Geleneksel konsollar ölecek mi?

Ahmet Özçilingir 9.06.2019 - 00:01
Konsolların ömrü bitiyor mu?

Konsollar ha öldü ha ölecek derken 2019 yılına geldik. Oyun ve teknoloji dünyası yıllardır geleneksel konsolları öldürüyor. Her yıl “işte konsol katili yeni teknoloji” diye yeni bir teknoloji tanıtılır, bir süre meşgul olunan ama piyasaya giriş hızıyla çıkış hızı aynı olan yeni teknoloji piyasadan silinirken, geleneksel konsollar hasar almadan yollarına devam eder. Hatta sanal gerçeklik sistemleri de bir dönem konsol katili olarak lanse edilmiş, sanal gerçeklik gözlüklerinin birkaç yıl içinde geleneksel konsolların yerini alacağı söylenmişti. Ancak geçen zaman içinde ne artırılmış gerçeklik ne de sanal gerçeklik gözlükleri konsolların yerini alamadı. Hatta geleneksel konsollar bir şekilde sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik sistemlerini kendi bünyelerine entegre etmeyi başardı.

Konsolların ömrü bitiyor mu?

Geleneksel konsollar ölecek mi?

Microsoft  Hololens ile daha çok artırılmış gerçeklikle ilgilenirken, Sony ise sanal gerçeklik gözlüğüne yatırım yaparak, PlayStation VR’ı hızlı bir şekilde PlayStation 4’e getirmeyi başardı. Yani her iki dev konsol firması da konsolların yerini alacağı söylenen VR ve AR teknolojisini bir şekilde dönüştürüp kendi bünyesine katarak verim almaya çalışıyor. Şimdi yeni bir katil adayımız daha var, yaşanan gelişmelere bakacak olursak bu katil adayı diğerlerinden daha tehlikeli. Bulut tabanlı oyun hizmetleri… Aslında bulut tabanlı hizmetler yeni değil. Nvidia'nın uzun süre üzerinde çalıştığı bulut tabanlı oyun akış servisi Nvidia GeForce Now’dan, daha sonra PlayStation tarafından satın alınan OnLive servisine kadar geçmişte pek çok yayın servisi, geleneksel konsollara ihtiyaç duymayan internet akışı ile hizmet veren bulut tabanlı oyun hizmetleri ile karşımıza çıkmıştı.

Geleneksel konsollar ölecek mi?

Ancak hiçbir servis şimdiye kadar beklenen başarıyı sağlayamadı. Hem yüksek upload, hem de yüksek download internet bağlantısı isteyen servisler, gecikme (lag) nedeniyle kaliteli bir oyun deneyimi sunmaktan uzak kaldılar. Hem PlayStation hem de Xbox tarafı bulut tabanlı servislerin tehlike oluşturabileceğini görmüş olacak ki, iki firma da yıllardır bu alana yatırım yapmaya devam ediyor. Sony, PlayStation Now’a Microsoft ise Azure ve yapay zeka teknolojisine yıllardır büyük yatırım yapıyor. Her iki firma da tehlikeyi uzun zaman önce görüp buna göre konum almış olsalar da,19 Mart’ta taşları yerinden oynatacak bir şey oldu.

Google Partiye Katıldı

Geleneksel konsollar ölecek mi?

Google bulut tabanlı oyun servisi Stadia’yı duyurdu. Peki Stadia nedir? Google Stadia bulut tabanlı, bir stream yani yayın servisidir. Oyunların tarayıcı (Google Chrome) üzerinden oynanabilmesini sağlıyor. Konsola veya başka bir sisteme ihtiyaç duyulmuyor. Google, Ubisoft, Bethesda  oyun firmalarıyla anlaşmış durumda.  Assassin's Creed: Odyssey şimdiden Stadia'da oynanabiliyor. Yayınlanan videolarda Assassin's Creed: Odyssey'in biraz gecikmeli oynandığı görülebiliyor ama teknoloji gelecek vaat ediyor. Stadia 60 FPS, HDR  ve 4K çözünürlük desteği ile dikkat çekiyor.

Sistemin gelişmeye de açık olduğu ve 8K 120 FPS gibi değerlere de gelecek yıllarda çıkabileceği ifade ediliyor. Google’ın Stadia duyurusu beklenenden daha büyük bir etki yarattı. Duyurunun hemen ardından PlayStation, Xbox ve Nintendo hisseleri de düşüşe geçti. Nintendo tarafı sessizliğini korusa da Sony ve Microsoft tarafından biz işimize bakıyoruz anlamına gelen açıklamalar yapıldı. Ancak geçtiğimiz haftalarda yaşanan bir gelişme, Sony ve Microsoft’un Stadia karşısında o kadar da sakin kalınmadığının adeta ispatı oldu.

Sony ve Microsoft el sıkıştı

Geleneksel konsollar ölecek mi?
Sony ve Microsoft yapay zeka ve bulut teknolojilerinin geliştirilmesi konusunda ortaklık anlaşmasına vardı. Bu anlaşmaya göre Sony, PlayStation Now’ın geliştirilmesi için, Microsoft’tan destek alacak. İki şirket, oyun ve içerik akışı hizmetlerini desteklemek için Microsoft Azure'da ortak bulut çözümleri geliştirecek. Ayrıca, Sony'nin oyun ve içerik akışı hizmetleri için mevcut Microsoft Azure platformu kullanılacak. 

Sony'nin CEO'su Kenichiro Yoshida; “Uzun yıllar boyunca Microsoft bizim için kilit bir iş ortağı oldu, elbette iki şirket de bazı alanlarda rekabet ediyordu. Gelecekteki bulut çözümlerinin ortak geliştirilmesinin etkileşimli içeriğin gelişimine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” diyerek iki teknoloji devinin adeta Stadia’ya karşı güçlerini birleştirdiğini açıkladı. Kim derdi ki Sony ve Microsoft bir gün ortaklık yapacak diye. Stadia’nın gerçekten de önemli bir etki yaptığı kesin. 

Geleneksel konsollar ölecek mi?

Bu bilgiler ışığında şimdi gelelim asıl sorumuza. Geleneksel konsollar ölecek mi? Kanımca geleneksel konsollar gelecek nesilde ölmeyecek. Ancak gelecek nesil ile birlikte büyük bir değişimin de yaşanacağı bir gerçek. Bir sonraki neslin ömrü 6-7 yıl sürmeyebilir. PlayStation Now ve Microsoft’un muhtemelen E3 2019'da duyuracağı Stream odaklı bulut tabanlı oyun servisi iki firmanın Stadia karşısındaki kozları olacak. Olmak da zorunda!  Google karşısında her iki firmanın geleneksel konsollarla bulut tabanlı servislerin iç içe geçtiği bir çözüm üretmesi gerekiyor.

Geleneksel konsollar ölecek mi?

Hibrit konsol dönemi gelecek nesille başlayacak gibi görünüyor. Ancak  sonraki nesillerde oyunculuğun, bulut tabanlı oyun hizmetlerine, Netflix benzeri abonelik yöntemi ile işleyen oyun servislerine evrileceğini düşünüyorum. Henüz dünya genelinde internet altyapılarının bulut servislerin düzgün çalışmasına imkan verecek kadar yeterli olmadığı bir gerçek. Hele bizim ülkemizde yayın üzerinden oyun oynamak bir hayal. Büyük firmalar da bunun farkında. Tüm dünyaya ulaşamadıktan sonra geleneksel konsolları bir anda kesip atamazlar. Ancak yine de bu dönüşüm bir gün tamamlanacak.

Belki Elon Musk’ın küresel internet projesi sayesinde, belki de bambaşka yeni bir teknoloji ortaya çıkınca. Ancak klasik konsol dönemi yakın bir gelecekte sona erecek gibi görünüyor. Belki de konsol diyeceğimiz alet ilerde bir gün sadece bir kontrolcüye dönüşecek. Bekleyip göreceğiz. Siz de fikirlerinizi, katıldığınız ve katılmadığınız kısımları yorumlarda belirtmeyi unutmayın .

Yorumlar 23
MK Okuru
MK Okuru 29.04.2024 11:59
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.06.2019 23:46
Hala altyapının maksimum 4 mbps desteklediği yerler olduğunu hesaba katarsak, Türkiye ve benzeri altyapı sıkıntısı ülkelerle birlikte üst imkanlara sahip ülkelere aynı anda hitap eder konsollar.Stadia,PS Now pekte doğru bir yatırım olmayacaktır bana göre.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Naru61
Naru61 12.06.2019 05:43
Gelecekti teknolojisi ama konsollor ben en az 10 yıl daha var olacaklar.
MK Okuru
MK Okuru 17.06.2019 12:11
Turkish language serial killer baby cmmmoonn
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.06.2019 07:32
Gelişmiş ülkelerin bile bir çok yerinde stabil yüksek hızlı internet yok, geleneksel konsollar ve pc oyunculuğu ölmez.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.06.2019 23:37
Size Sony Türkiye nasıl izin verdi böyle haber yapmanız için? Ya da daha fazla para almak için tehdit haberi niteliği mi bu?
Kalan Karakter: 300 Gönder
erhansol
erhansol 9.06.2019 23:37
arkadaşlar 6g dediğimiz sistemde hızlar 11gbps ye kadar çıkabiliyor. e bu teknoloji 10 yıla kadar hayatımıza girmiş olacak. tr de de 11 gbps almasak bile 1gbps alırız (5.5 g :) ) o hızlarla da 8k 120 fps bile çalıştırılır. hatta vr teknolojisini bile stream üzerinden oynayabilecek hale gelebiliriz. o yüzden tabiki cevap geleneksel konsolların bir gün öleceğidir. ve o öleceği gün de önümüzde ki 10 yılın içerisinde bir gün olacak.
erhansol
erhansol 11.06.2019 17:59
mk okuru 12:57 dostum sen çok düz mantık yorum yapmışsın asıl. çeşitli firmaların internet of things roadmap lerini ve 5g 6g geçiş planlarını biraz araştırmanı ve hayatımızda neleri değiştireceğini öğren derim.
MK Okuru
MK Okuru 11.06.2019 12:57
Çok düz mantık konuşmuşsun biraderim
Kalan Karakter: 300 Gönder
Geleneksel konsollar ölecek mi?
İlginizi Çekebilir