Ghostwire Tokyo ilk bakış / Oynadık

Samet Basri Taşlı 14.03.2022 - 18:04
Çıkışına günler kala oynama şansına eriştiğimiz GhostWire: Tokyo ile Japonya’nın kalbinde doğaüstü bir aksiyona hazırız.

GhostWire: Tokyo, tüm insanların garip bir sisin içinde kaybolduğu boş Tokyo sokaklarında, tamamen zorunluluk sebebiyle birlikte çalışan iki ortağın macerasına davet ediyor bizi. Resident Evil ve The Evil Within gibi seriler ile ismine aşina olduğumuz Shinji Mikami’nin 2010 yılında kurduğu Tango Gameworks tarafından geliştirilen GhostWire: Tokyo’yu erkenden oynama fırsatı edindik ve çıkışına az bir süre kalmışken bir ön inceleme ile ilk görüşlerimizi sizinle paylaşmak istedik.

Ghostwire Tokyo ön inceleme

Ghostwire Tokyo ilk bakış / Oynadık

Oyun henüz resmi olarak çıkışını gerçekleştirmedi ve ben de oyunu henüz bitirmiş değilim. Bu ön incelemede yalnızca ilk iki bölüm hakkındaki görüşlerimi ve fikirlerimi paylaşacağımı, burada yazanların oyun hakkındaki son kararım olmadığını lütfen unutmayın. 

Tokyo Sokaklarında Ziyaretçiler Dolaşıyor

Tokyo’nun en işlek yerlerinden biri olan Shibuya bölgesinde, aniden bastıran yoğun bir sis ile başlıyor maceramız. Sis yavaş yavaş bölgeye yayılırken bilinmeyen bir varlığın kendisine saklanacak bir beden aradığını görüyoruz. Bir şekilde Akito ile birleşmeyi başarıyor ve o sırada sisin içinde bulunan insanlar tek tek ortadan kaybolmaya başlıyor. Bu sırada caddelerde elinde şemsiye olan yüzsüz insanlar, kafası olmayan öğrenciler ve daha birçok farklı görünüşe sahip ruhani varlıklar yürümeye başlıyor. Ardından Shibuya’nın devasa ekranlarında, geleneksel Hannya maskesi takan bir adam çıkıp ruhların özgür kalma zamanının geldiği gibi garip şeyler söylemeye başlıyor. 

Ghostwire Tokyo ilk bakış / Oynadık

İnsanların ruhlarını bir kutuya kapatan Hannya ve “Ziyaretçiler” adı verilen ruhani varlıkların arasında kalan Akito, adının KK olduğunu öğrendiğimiz varlık yardımıyla hem Tokyo’yu kurtarmaya hem de kız kardeşini bulmaya çalışıyor. İkili bedenin kontrolü konusunda biraz anlaşmazlık yaşıyor ama düşmanlar ile karşılaşınca bu sorun hızlı bir şekilde çözülüyor. KK’in güçlerini yavaş yavaş kontrol etmeye başlayan Akito ile Tokyo sokaklarını gezmeye başlıyoruz.

Hikayenin başlangıç noktasını sevdim, birbiri ile anlaşamayan, biri genç diğeri yaşlı iki ortak konseptini her zaman sevmişimdir zaten. Oynadığım noktaya kadar ikilinin arasındaki sohbetler, başlarına gelenlere karşı yorumları ve hikayenin ilerleyişi ilginç gidiyor. Hem spoiler vermemek hem de ileride olacak olaylara göre yorum yapmak adına hikaye hakkında daha fazla yorumu oyunun incelemesine bırakmak istiyorum.

Ghostwire Tokyo ilk bakış / Oynadık

Yan görevler konusuna da değinmeden geçmeyelim. Tokyo sakinleri garip sisin altında kaybolmuş durumda ve geçiş yapmayan ruhlar Ziyaretçiler tarafından kutulara hapsedilip kaçırılıyor. Fakat bazı ruhlar dünyada yarım kalmış işleri yüzünden geçiş yapmayı başarabilmiş değil. Biz de onlara yardım edip işlerini tamamlamalarını sağlıyoruz. Evinin yakınındaki kara delik yüzünden evine ulaşamayan adam, lanetli bebek sebebiyle hayatını kaybeden genç, bir Kappa ile oyun oynamaya çalışıp özünü çaldırmış olan çocuk gibi yan görevlerin yanı sıra, maceramız boyunca telefonun ardından bize yardım eden kişinin verdiği bazı inceleme görevlerini de yapmamız gerekiyor. Bazı ilginç görevler ile karşılaştım, oyun ilerledikçe ne tip yan görevler göreceğimizi merak ediyorum.

Ziyaretçileri Geldiği Yere Göndermek Gerek

GhostWire: Tokyo’da ana karakterlerimiz Akito ve KK’in karşısına bir sürü farklı tipte Ziyaretçi çıkacak ve bunlara karşı normal silahlar kullanmak gibi bir şansımız yok. Doğaüstü olana karşı doğaüstü yöntemler kullanmak gerek. 

Ghostwire Tokyo ilk bakış / Oynadık

Bedenini paylaştığı KK sayesinde rüzgar, ateş ve su gibi elementlerin güçlerini kullanan Akito, rakiplerinin zayıf noktası olan özünü ortaya çıkarıp büyülü ağlar sayesinde onları bu dünyadan kovabiliyor. Elimizden küçük rüzgarlar atarak başladığımız macera, kısa bir süre içinde kesici su dalgaları ve değdiği noktada infilak eden ateş topları ile şenleniyor. Her yeteneğin iki farklı kullanım şekli var, doğrudan atmak ya da şarj ederek daha güçlü atışlar yapabilmek. Karşınızdaki rakip sayısı ve sahip olduğunuz güç oranı dövüş tarzınızı etkiliyor. 

Sıradan bir insan olan Akito, KK’in yardımıyla kullandığı güçlerin yanı sıra özel bir yaya ve büyülü tılsımlara sahip. Tabi “Elimden alev atıyorum, ne gerek var ok atmaya” diye düşünebilirsiniz ama onların da işe yaradığı yerler var. İster istemez kullanmaya alışıyorsunuz. 

Ghostwire Tokyo ilk bakış / Oynadık

Bu yılın başında açık dünyada geçen oyunlar tarafından saldırıya uğradık, büyük bir çoğunluğu da başarılı yapımlar olarak dikkat çekiyor. GhostWire: Tokyo ise sandbox mantığını benimsemiş bir aksiyon / macera oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Hikayeye odaklı olan ilk bölüm daha çizgisel bir yapıya sahip olsa da, ikinci bölüm itibariyle Tokyo’nun sokaklarını gezmeye başlıyoruz. Etrafta keşfedilecek mekanlar, temizlenecek tapınaklar, tamamlanacak yan görevler ve sevilecek hayvanlar var. Oyundaki kedi ve köpekleri sevip, onların düşüncelerini okuyabilme fikri küçük ama eğlenceli bir ayrıntı olmuş. Kimi zaman sadece etrafı gezip, insan gürültüsünden temizlenmiş Tokyo’nun tadını çıkarmak da mümkün.

İnsanlar Olmadan Yaşayan Şehir

GhostWire: Tokyo, insanların olmadığı bir şehir tasarlama konusunda çok çalışmış. Günün büyük bir kısmında insanlarla dolu olan Shibuya bölgesi, ortadan kaybolan insanların kıyafetleri ve çevreden yükselen reklam sesleri dışında tamamen terk edilmiş durumda. Işıklar yanıyor, tezgahlar açık, reklamlar gürültülü bir şekilde oynamaya devam ediyor ama bulabileceğiniz satıcılar, ruhani dünyanın tüccar kedileri olacak. Bana Khajjit ırkının üyelerini hatırlatan Nekomata türündeki kedilere bayıldım. 

Ghostwire Tokyo ilk bakış / Oynadık

İlk iki bölüm genelinde konuşursak oyun çok güzel gözüküyor. Tokyo’nun atmosferini yaşamamızı sağlayan açık alanlarda ışıklar ve yansımalar çok güzel kullanılmış, karakter tasarımları gayet güzel gözüküyor, kapalı alanlarda Control’u hatırlatan alan değişimlerini tecrübe etmek ayrı bir keyif. Akito’nun yeteneklerini kullanırken yaptığı ayrıntılı el hareketlerini görebiliyoruz. 

Konsollarda Playstation 5’e özel olarak çıkış yapacak olan GhostWire: Tokyo, Dualsense özelliklerini de kullanıyor. Hem uyarlanabilir tetikler hem de dokunsal geri dönüş desteği mevcut. Touchpad aracılığı ile bazı mühürleme işlerini de kendimiz yapabiliyoruz. Ayrıca KK’in konuşmalarının hem oyundan hem de kumandadan gelmesi çok hoş bir ayrıntı. Nintendo Wii zamanından beri bu tür küçük ayrıntıları çok seviyorum, üstelik Hatake Kakashi’nin (Naruto) de seslendirmesini yapan Kazuhiko Inoue’nin başarılı seslendirmesini duymak da oldukça güzel.

Sonuç

GhostWire: Tokyo hakkında pek fazla beklentim yoktu, Tokyo’da geçmesi ve Japon halk hikayelerinde bolca bahsedilen doğaüstü olayları temel alarak oluşturduğu dünya dışında ilgimi çeken birşey olmamıştı. Oynadığım ilk iki bölüm itibariyle hikayenin kötü olmadığını ama biraz tahmin edilebilir olduğunu düşünüyorum. Tabi ki bu tahminlerin doğruluğunu oyunun tamamını oynayıp hikayeyi tamamen tecrübe ettiğim zaman göreceğim. Onu da incelemesinde konuşuruz. 

Ghostwire Tokyo ilk bakış / Oynadık

Yine Bethesda tarafından yayınlanan ve bir başka Playstation 5 özel oyunu olan Deathloop’u da herhangi bir beklentiye sahip olmadan oynamış ve düşündüğümden daha fazla eğlenmiştim. Bu oyunda da, ilk iki bölüm itibariyle keyifli bir oynanış ve çok güzel bir atmosfer ile beni eğlendirmeyi başardı. Geri kalan bölümlerde hem oynanış hem de hikaye açısından daha fazlasını bekliyorum. 

GhostWire: Tokyo 25 Mart tarihinde PC ve Playstation 5 için kullanıcıların beğenisine sunulacak. Ben de oyunun geri kalanını tecrübe edip sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum. 

Yorumlar 10
MK Okuru
MK Okuru 19.04.2024 04:17
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.03.2022 00:35
Deathloop Belthesda tarafından degil arcane studiod yani dishonered yapanlar tarafından yapıldı . Bethesda sadece dağıtımcıydı. Sekiro from software tarafından yapıldı ama activisuon tarafından dağıtıldı bu da onun gibi . Örnek dogru olmamış
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2022 00:30
Olay şu ; dağıtıcı firma oyun icin anlamlı değildir , yapımcı firma anlamlıdır. Bethesda dağıttı diye bir oyun iyi olmaz yaptı diye olur . Bu yüzden örnek dogru degil .
MK Okuru
MK Okuru 17.03.2022 19:45
Yahu dağıtıcı Bethesda evet. Ama Arcane, aynı zamanda Bethesda nın stüdyosu diyorum ben. Bu adamlar Dishonored oyununu yapan adamlar. O oyunuda Bethesda dağıttı
MK Okuru
MK Okuru 16.03.2022 16:02
Gayet net bir şekilde "Bethesda tarafından yayınlanan" deniyor. Ben yanlış bir taraf göremedim, siz okuyamamışsınız bence :D "İkisinde de beklenti yoktu ikisi de iyi çıktı" gibi bir örnek, yanlış olan nedir*
MK Okuru
MK Okuru 16.03.2022 09:33
Arcane, Bethesda nın stüdyosu yalnız. Bethesda yaptırıyor o adamlara bu oyunları. Activision ise sadece dağıtıcı. From Software ile başka hiç bir bağı yok. Ki zaten yeni oyunu Elden Ring in de dağıtımcısı Bandai Namco.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 14.03.2022 21:02
Şu oyunu bir polisin acemilikten itibaren yaşadığı olayları konu alan mantıklı bir senede ve fantastik olmayan bir oyun lacak şekilde yapmak neden aklınıza gelmez yada yapmazsınız breaa yapım firması.İllaaa bi fantastik dünya olacak,Topunuzun ….,neyse işte öyle ..
MK Okuru
MK Okuru 16.03.2022 09:28
Oyunun adı bangır bangır, ben fantastik oyunum diye bağırıyor, sen fantastik yapmasalardı diyorsun. İçinde hayaletler olan bir oyun nasıl fantastik olmaz bi anlatsana süper zeka? Hani çok biliyosun ya
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 15.03.2022 15:52
Sabırsızlıkla beklediğim bir oyun...
Kalan Karakter: 300 Gönder
f8r7t
f8r7t 15.03.2022 09:04
Merak ettiğim bir oyun gerçekten.
Kalan Karakter: 300 Gönder
f8r7t
f8r7t 15.03.2022 09:04
Merak ettiğim bir oyun gerçekten.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Ghostwire Tokyo ilk bakış / Oynadık
İlginizi Çekebilir