1/6

Global Game Jam 2014 BUG'da neler oldu?

Mert Günhan 30.01.2014 - 11:53
15 Takım, 26 oyun, zamana karşı bir yarış!
Geçtiğimiz hafta sonu gerçekten oyun dünyası için çok önemliydi çünkü üzerimizden bir Global Game Jam geçti.

Cuma gününden beri Merlin’in Kazanı olarak durmadan canlı canlı bildirdiğimiz etkinlik, hem bizim için, hem katılımcılar için inanılmaz bir deneyimdi.

Peki nedir Global Game Jam? Global Game Jam yani namı diğer GGJ, pek çok yetenekli ve genç oyun geliştiricisinin katıldığı, üç gün süren ve bu üç gün içerisinde birbirinden yaratıcı oyunların geliştirildiği bir çeşit maraton. Tabii siz maraton dememe bakmayın, ortada bir yarış veya bir ödül yok, etkinliğin yegane amacı, gençleri bir araya getirerek onların yaratıcı fikirlerini GGJ kapsamında icra etmelerini sağlamak. Bu bağlamda geliştirilen oyunlar, etkinlikten sonra Global Game Jam’in sitesinde sunuluyor ve ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Turkcell Geleceği Yazanlar’ın katkıları ve Merlin’in Kazanı basın sponsorluğunda gerçekleştirilen etkinliğin BUG ayağı, tam olarak 15 takımla hayat buldu. Her takımın kendine ait idealleri, fikirleri ve yöntemleri vardı. Zaten yarın takımlarla gerçekleştirdiğimiz röportajları sitemizden de izleyebileceksiniz.

Gelelim etkinliğe. Etkinliğin ilk günü açılış ve tanıtım sunumlarıyla geçti. Takımlar hazırlayacakları oyunlarla ilgili bilgiler verdi ve planlarını anlattı. Yapılan sunumlardan sonra ise zorlu süreç başladı. 15 Takım demiştim, bu kapsamda etkinliğin BUG ayağından toplam 26 adet oyun çıktı. Dile kolay, 26. Bu oyunların her biri kendi içlerinde bambaşka yaratıcı fikirlere sahipti. GGJ’de fikirler çok önemli. Sonuçta katılımcılar ellerinde olan sınırlı sürede oyunlarını tamamlayamayabiliyor fakat bu onların fikirlerini daha az değerli yapmıyor.

GGJ, tam bir üretim ortamı. İster deneyimli olun ister amatör, Global Game Jam’in enerjisinden faydalanmak ve o ortamın içerisinde bulunmak gerçekten çok kıymetli ve herkesin öğrenebileceği bir şeyler var.

Merlin’in Kazanı olarak bizim için çok özel bir etkinlikti, gelecek yıl yine oradayız, hatta ben bu sefer katılımcı olarak gitmek istiyorum.

Şimdi lafı çok uzatmadan etkinlik süresince çıkan oyunlara bir bir bakalım.

3PEOPLE

Unity ile geliştirilen 3PEOPLE, 3 birbirinden farklı karakterin birbirleri ile olan etkileşimlerini anlatıyor. Planlanan her etkileşimin kendi diyalogları ve etkileri olmasıyken, zaman sınırlaması yüzünden oyun tamamlanamamış. 3PEOPLE Kerem Tarhan, Kerem Gürel, Arın Arici, Doğan Demir, Selim Toker, Berk Üğüdür ve Eren Arık’tan oluşan ekip tarafından geliştirilmiş.

Global Game Jam 2014 BUG'da neler oldu?
Antrum

Antrum gerçekten etkinliğin derdi olan işlerindendi. Global Game Jam 2014’ün teması “Dünyayı olduğu gibi görmeyiz, biz nasılsak, öyle görürüz” idi. Oyunda bu bağlamda bu temayı başarılı kullanan yapımlardandı. Plato’nun “İdea” teorisini ve mağara analojisini kullanan ve bunu kullanarak bir hikaye anlatan Antrum, Thrasymachus isimli bir mağara adamının aydınlanma yolunda macerasını işleyen bir platform oyunu. Unity ile yapılan oyun Şan Güneş, Kemal Can Andaç ve Hakan Hervenik’ten oluşan ekip tarafından geliştirildi.

Global Game Jam 2014 BUG'da neler oldu?