Google'dan güvenlik güncellemesi

Taylan Bal 7.08.2023 - 10:48
Google, kullanıcıların çevrimiçi olarak kendileri hakkında çıkan arama sonuçları üzerinde biraz daha kontrol sahibi olmalarını sağlayan yeni gizlilik güncellemelerini duyurdu.

Teknoloji devi, arama motorunda iletişim bilgilerinizle ilgili web sonuçlarının görünüp görünmediğini size bildirecek yeni bir kontrol paneli tanıttığını söyledi. "Bu sonuçları hızlı bir şekilde Google'dan kaldırabilirsiniz” dedi. Ayrıca Google'daki Güvenlik Başkan Yardımcısı Danielle Romain, Perşembe günü bir blog yazısı da yayınladı.

Yeni güncelleme ile Google kullanıcıları web sonuçlarını daha fazla kontrol edebilecek

Romain, Google'ın ayrıca iletişim bilgilerinizi içeren yeni web sonuçlarının göründüğünde bildireceğini ve böylece "huzurun arttırılacağını" ekledi. Google ayrıca, kullanıcıların artık arama motorunda görmek istemedikleri kişisel açık görüntüleri kaldırmalarına izin verdiğini söyledi. Örneğin, açık içerikleri bir web sitesine yüklediyseniz ve daha sonra bunları onayınız olmadan başka bir yerde yayınlıyorsa, Google Arama'dan kaldırılmasını talep edebilirsiniz.

Tabii ki, Google Arama'dan içeriği kaldırmak, onu web veya diğer arama motorlarından kaldırmaz. Ancak bu değişikliklerin, özel bilgilerin Google Arama'da görünmesi konusunda kullanıcılara daha fazla kontrol sağlamasını umuyoruz.

Zamanla daha fazla gelişeceği düşünülüyor

Google'ın bu hafta duyurduğu gizlilik güncellemeleri, temelde sınırlı olsa da, Avrupa'nın yasal olarak zorunlu "unutulma hakkı" yasalarının ABD sürümüne doğru bir adım olarak nitelendirilebilir. Ancak, ABD güncellemeleri şu anda kişisel açık görüntüler veya iletişim bilgileri dışındaki kapsamı aşmıyor.

Dijital gizlilik savunucuları uzun zamandır Avrupa Birliği'nin yaklaşımının ABD politikasından uzakta olduğundan şikayet etmektedir. AB mahkemesi, 2014 yılında bir kararla unutulma hakkını tesis etmiş olsa da, aynı mahkeme 2019 yılında Google'ın AB dışında bu hakkı onurlandırmak zorunda olmadığını da söyledi. Ancak, Google'ın bu hafta duyurduğu gizlilik güncellemeleri, ilginç bir şekilde, son gizlilik tartışmalarında bahsi geçen generative AI ile ilgili hiçbir bahsi içermiyor.

Şirketler büyük dil modelleri oluşturmak için rekabet ederken, birçok kullanıcı ve gizlilik savunucusu, teknolojinin temelini oluşturan generative AI araçlarının kullanıcıların dijital verilerinin AI araçlarının eğitiminde kullanılmasından kaçınmalarına olanak tanıyan bir yol sunmaları konusunda teknoloji şirketlerine çağrıda bulunuyor.

Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 3.05.2024 07:22
Kalan Karakter: 300 Gönder
Google'dan güvenlik güncellemesi
İlginizi Çekebilir