1/14

Gran Turismo 5

Mehmet Ali Gerim 13.12.2010 - 15:03
Gerçek sürüş simülasyonu
Platformlar PlayStation 3
Gran Turismo 5
  • Yapımcı - Yayıncı Sony Computer - Sony Computer
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Yarış
Merlin Puanı 90
Artılar Şimdiye kadar hiçbir yarış oyununda görmediğimiz kadar detay bulunuyor. 500.000 poligonlu araçlar. Çok uzun soluklu bir oyun sunuyor olması. Türkçe seçeneği!
Eksiler Standart araçların modellemedeki başarısızlığı. Gölgelerde oluşan grafik hataları. Toz ve yağmurda oluşan karelenmeler. Çarpışmalarda çıkan garip sesler. Araçları dilediğimiz gibi özelleştiremiyorsunuz.
Nihayet Gran Turismo 5 oyun marketlerinde satışa sunuldu ve Gran Turismo hayranları uzun zamandır bekledikleri oyunlarına kavuştu. Peki, beklediğimiz süre değdi mi?

2006 yılında, Playstation 3’ün çıkışı ile birlikte konsolu alan oyuncuların önemli bir kısmında Gran Turismo oynama hayali oluşmuştu. Serinin ilk oyunu 1993 yılında yapımına başlanmış, 1998’de Playstation için exclusive olarak piyasaya sürülmüştü. İlk oyun olan Gran Turismo çok küçük bir ekibin uzun çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştı. Her ne kadar ilk oyunun yapım süreci bu kadar uzun olsa da, Playstation 2’ye çıkan Gran Turismo 3, konsolun çıkışını takip eden yıl içinde çıkmıştı. Ancak bu yapım süreci şimdiki kadar uzun olmasa da, karar aşamaları açısından Gran Turismo 5’e benzerlikler gösteriyordu.

Gran Turismo’nun kısa tarihi

Gran Turismo 3 ilk önce Gran Turismo 2000 olarak lanse edilmiş ve oyunda 1000 araç ve 100’den fazla pistin olacağı söylenmişti. Ancak ilerleyen zaman içinde, yeni kararlar ışığında hazırlanan Gran Turismo 3’ün nihai hali ile sonuçlandı. Ve tabii Gran Turismo 3’de şimdiki rakibi gibi o zamanda Sega GT gibi önemli bir rakibe sahipti. Öyle ki, o zamanlar bu oyun için “Gran Turismo Killer” şeklinde benzetmeler de yapılıyordu. Zaman içinde bu rakip şimdi birçok oyun otoritesinin kabul ettiği gibi meşhur Forza serisinin de bir nevi atası haline geldi.

Gran Turismo 5
Playstation 2’de ilerleyen zaman içinde GranTurismo Concept (Bu oyunun farklı versiyonları ortaya da çıkmıştır), Gran Turismo 4 Prologue ve en nihayetinde Gran Turismo 4 ortaya çıktı. Başta online olarak düşünülen Gran Turismo 4 daha sonra radikal bir kararla tek kişilik olarak oyun piyasalarına sunuldu.

Daha önce de belirttiğim üzere, 2006 yılında Playstation 3’ün çıkışı ile Gran Turismo 4’ün grafik motoru kullanılarak Polyphony Digital’in Gran Turismo için düşlediği özellikleri ifade etmek maksadı ile Gran Turismo Vision adı ile render edilmiş görüntüler oluşturuldu. Bu sayede bir sonraki Gran Turismo’nun yani Gran Turismo 5’in ilk ipuçları da verilmiş oldu. O yıl içinde yapılan E3 2006’da Gran Turismo 5’in ne özelliklere sahip olacağı oyunculara tanıtıldı. Şimdi burada sayamayacağımız birçok özellikle gelecekti Gran Turismo 5...