Grand Theft Auto IV, Grand Theft Auto V'ten neden daha çekici geliyor?

Alperen Yüksel Altuğ 20.01.2016 - 16:54
Ufak ayrıntılar bunun nedenini söylüyor...
Grand Theft Auto serisi her ne kadar eleştirilse dahi, verdiği özgürlüğün tadını hiç bir yerde bulmak şu an için mümkün değil gibi... Özellikle seriye eklenen Grand Theft Auto V ile bu özgürlüğün tadı daha çok artar iken; seri kendi rekorlarını da kırarak, çıkışı üzerinden üç sene geçse bile gündeme gelerek zirveye oturmayı başarıyor.

Peki, Grand Theft Auto V öncesinde karşımıza çıkan Grand Theft Auto IV yapıtını özlüyor musunuz? 2008 yılında ilk olarak konsollar için geliştirilen ve yanlış portlamalar ile bilgisayar platformu için de raflardaki yerini alan yapıt, Games for Windows Live sistemi ile hepimizi çileden çıkarmayı her defasında başarmıştı.

Tüm bu aksaklıklara rağmen bizlere keyfili dakikalar yaşatan Grand Theft Auto IV ile Grand Theft Auto V yaptılarını karşılaştırmayı hiç denediniz mi? Kabul edecek olursak; Grand Theft Auto V, genel anlamda bir üstünlük kazanmıştır. Fakat, Grand Theft Auto IV yapıtında bulunan fiziksel ayrıntılar ve gerçek yaşama daha yakın olması Liberty City'i daha çekici kılan etkenler olarak karşımıza çıkıyor. İsterseniz, bu ufak ayrıntılara aşağıdan göz atabilir ve CrowbCat isimli YouTube kullanıcısının hazırladığı videoyu izleyebilirsiniz.

1-) Polisler size karşı daha hoşgörülü bir şekilde yaklaşır. Direkt olarak suçlu damgası yiyip, ateş çemberine girmezsiniz. Eğer ki polis ile çatışmaya girerseniz de, karşınızdaki polisler siper alarak karşılık verecektir.
2-) Oyun içerisinde yer alan Non-player Character yani NPC halkı, sizlere hoşgörülü bir şekilde yaklaşır ve daha uyumlu bir oynayış sergilersiniz.
3-) NPC dinamiklerinin bütün fiziksel özellikleri karşınıza çıkar. Yürüdüğünüz zaman ya da herhangi bir NPC ile dövüştüğünüz zamanki hislerinir gerçeğe daha yakındır.
4-) NPC'ler gibi araçlardaki fiziklerde ayrıntılı bir şekilde geliştirilmiştir. Kaza yaptığınız zaman araçların daha çok hasar almaları ve çarpışma dinamiklerini incelediğiniz zaman bu farkı anlayabilirsiniz.

Grand Theft Auto IV, Grand Theft Auto V'ten neden daha çekici geliyor?
5-) NPC'ler sadece size bela olmazlar, kendi aralarında da en az size besledikleri kini gösterirler.
6-) NPC'lere ateş ettiğiniz zaman, hedef alınan uzlavların fiziksel göstergesi daha detaylıdır.
7-) Araçtaki insanlara silah doğrulttuğunuz zaman, daha gerçekçi tavırlar ile karşılaşırsınız.
8-) Oyun içerisinde yer alan rastgele eşyalar ile daha fazla etkileşim içerisinde olursunuz.
9-) İnsanların üzerine araç sürdüğünüz zaman, her zaman daha farklı tavırlara şahit olursunuz.
10-) Şehir ile iç içesinizdir ve daha çok etkileşim halindesiniz.
11-) Çevredeki patlamalar, kazalar daha gerçeçi bir görünüme sahiptir.

Grand Theft Auto IV, Grand Theft Auto V'ten neden daha çekici geliyor?
12-) Daha gerçekçi su fiziği sizleri karşılar.
13-) Karakterlerin, hava değişimlerine karşı tepkileri daha gerçekçidir.
14-) Polisler sizi sadece öldürerek durdurmazlar. Bunun yanında polislerden kurtulmak için daha çok çaba harcarsınız.
15-) Daha fazla bina içi modellemeleri karşılaşırsınız.
16-) İnternet kafeye gidip, "Masa 6'yı 1 dolar aç" diyerek; sanal ortamda hatun düşürebilir ve buluşmalar ayarlayabilirsiniz.
17-) Ve tabi ki en sevdiğiniz karakterlerden birisi olan Roman ile dışarıda vakit geçirebilirsiniz!

Yorumlar 99
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 15:54
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.02.2016 18:42
Hangisi daha iyi diye biz karar veremeyiz ama şöyle bir gerçek var ki. GTA V de fiziği güzel yapabilmek için daha da batırdılar. Hafifcene bi yere dokunuyosun anında yere kapaklanıyor karakter. Sanki onca sene hiç ayağı taşa takılmamış gibi
Kalan Karakter: 300 Gönder
ultrAslan
ultrAslan 20.01.2016 18:10
Tabi bu göreceli bir konu. Yazılanlar doğru olabilir fakat yeterli değil gta 5'ten iyi olması için. Şimdi gta 5'in daha iyi olduğu yerleri saysak biraz düşünsek 15 madde de biz çıkarırız burada. Ha dediğim gibi bu kişiden kişiye değişir. Ama bence gta 5 çok daha iyi gta 4'ten. Bir defa los santos kalite olarak liberty city'den bir kaç gömlek daha kaliteli bir şehir. Çölden tut, dağına kadar, oradan şehre kadar. Bu bile yeter benim için.
ultrAslan
ultrAslan 29.01.2016 02:12
Hala anlamıyorsun değil mi? Mecburen tane tane yazacağım. Benim ilk yorumumda kesinlikle gta 4'ü yeren veya küçümseyen bir cümle yok ve kişiye göre değişeceğini belirttim ve sadece gta 5 i neden beğendiğimi kısaca yazdım. Sonra bu mesajımın altına kendini bilmezin teki saçma sapan bir şey yazdı. Doğal olarak ona cevap olsun diye neden gta 5 diye maddelerimi sıraladım. Benim bunu yapmak gibi bir amacımın olmadığını bunu bir kendini bilmezi susturmak için yazdığımı ilk mesajımdan ve son mesajımdan anlayamadıysan ben ne diyeyim sen boşver benim yorumlarımı okuma. Belli ki anlaşamıyoruz. Anlamıyorsun ısrarla yazmama rağmen. Bak tekrar yazıyorum. Ben o adamı susturmak için yazdım yoksa yazmak gibi bir amacım olmadığını ilk yorumum ve son yorumumdan anlardın fakat anlayamamışsın canın sağolsun. Daha sonra ne olduysa oradan mevzuya anlamadan ve şuursuzca dalmışsın. Bunu yapmaktaki amacın neydi çok merak ediyorum. Sana bunu yazdıracak şuursuzca bir cevap mı verildi de ortada bir şey yokken konuya dalıp geriyorsun. Gerçekten yani amacın neydi. Anlamadıysan de ki anlamadım yorum yazmayayım. Zaten adam bu kendini bilmeze cevap yazmış orada yoksa gta 4 e salladığı falan yok. Ve evet yazdığı şeylerde yalan değil. Ve her cümlesinin sonuna bunları istemiyorsan oynama diye bir ibare koymuş. Demek ki yargılamıyor sadece cevap veriyor. Sonra geldin nereden geldiysen bana video da yazılmış ve anlatılmış şeyleri papağan gibi tekrar yazdın. Bundaki amacın neydi onu da anlamadım. Bak 3. Kez yazıyorum ben o kendini bilmeze sırf cevap yazdım ve ne olduysa olayan müdahil oldun. Ve gereksizce argüman attın. Zaten bildiğimiz şeyleri gereksizce tekrardan yazdın. Peki amacın neydi senin. Niye bunu yapma ihtiyacı hissettin. Sana saldıran mı oldu?
ultrAslan
ultrAslan 29.01.2016 02:07
Yayınlanmıyor be
lSincapl
lSincapl 27.01.2016 18:19
Keşke mesajımı okumasaydın çünkü okuduğun halde saçmalaman bayağı absürd olmuş sen nasıl orada kendine göre Gta V'in Gta IV'den güzel yanlarını saymışsan bende kendime göre Gta Iv'ün Gta V'den güzel yanlarını saydım. Herkes fikrini dile getirmekte özgür istersem buraya cevap yazarım istersem yazmam sen beni bunun için yargılayamazsın. Ben senin yorumlarını kelimesi kelimesine okudum ve eleştri olsun diye cevap yazdım ama bence sen kendi mesajlarını tam okuyamamışsın ya da şuursuzca yazmışsın çünkü bunca mesaj sonrasında hâla daha "Ben tek birini mi savunuyorum" diyorsun. Neyse ben bir şey demeyeceğim artık çünkü uzadıkça arap saçına döndü bu mevzu diğer yorumlarımda da belirttim kim hangisini severse sevsin ama ikisinin de iyi kötü yanları var uzatmanın alemi. Bir de kelimelerini düzgün seçersen iyi olur sazan falan gibi cümleler kullanma.
ultrAslan
ultrAslan 27.01.2016 13:00
Sincap video da bahsedilenlerden bahsetmeyeceğim diye bir şey demedin ama açık açık farklı fikirler üretemiyorum desen daha yeriydi. Sen benim ilk yorumumu okudun mu abicim. Sana bir şey mi dedim ben. Şahsi fikrimi yazdım oraya. Sonra mk okurunun teki geldi bana cins cins şeyler yazdı bende ona cevap olsun diye maddelerimi sıraladım. Sana ne olduysa bilmiyorum ama sazan gibi daldın mevzuya. Sana ne oluyor yani hayırdır ben bunu anlamadım. Bana cevap yetiştiriyorsun oradan. Benim ilk yorumumda bir sey mi vardı da atlıyorsun birader ben bunu anlayamıyorum. Sonra tek birini savunduğumu iddia ediyorsun. Hahahahah. Vallahi tebrik ediyorum seni bunu bu noktaya getirebilmende başarılı bir uğraş
Berkay1221
Berkay1221 26.01.2016 21:05
Açıkcası serbest takılmak IV de daha güzeldi... hikaye yerine sıradan insanmış gibi takılmak daha iyidir IV için, tabi ps yapmak. pc de bu oyunu oynamak mümkün bile değil.
Berkay1221
Berkay1221 26.01.2016 20:45
Ben Gta V ciyim npc ler ne kadar düşman canlısı olsada oyundaki ormanlık alanlar olsun hayvanlar olsun hem daha iyi optimizasyonları var, çok severek oynadım. IV de zamanında 10 saat oynuyordum... ama V açık ara favorimdir. IV de ufak tefek optimizasyon sorunları olmasa çok daha iyi olurdu da yapacak bir şey yok.
MK Okuru
MK Okuru 26.01.2016 20:42
Hem unutmayalım ki Gta IV olmasaydı Gta V bu kadar güzel olmayabilirdi, ona rağmen benim favorim gta IV dir :D benim için önemli bir yeri var oyunun en az 500 saat oynamışımdır, gta V yide oynadım, tartışmasız daha üstündür, ama IV den dahada zevk alıyorum nedense.V yide en az 200 saat oynamışımdır.
MK Okuru
MK Okuru 26.01.2016 20:39
Arkadaşlar lütfen saçma sapan bir olay için kavga çıkarmayalım, unutmayalım ki Gta serisi için bu tartıştığınız iki oyunda çok önemli, hem 2008 de çıkmış bir oyunla 2014 te çıkmış (ps için) bir oyunu bir tutmamanız gerek. hem iki oyununda artıları eksileri olabilir, bu gayet doğal.
lSincapl
lSincapl 26.01.2016 19:00
Ben yorumumda video'da bahsedilenlerden bahsetmeyeceğim diye bir şey dediğimi hatırlamıyorum. İki oyunun da kendine göre güzel yanları ve kötü yanları var ancak nasıl sana göre Gta V daha güzelse bana göre de Gta IV güzel bir oyun dediğin gibi göreceli kavramlar ancak neyin ne olduğu da az çok belli. Gta IV, Gta V'e göre çok daha gerçekci bir oyun ancak yorumumda da bahsettiğim gibi Gta V insana çeşitlilik sunma konusunda çok daha iyi bir oyun sizin anlamadığınız ise oyunun bir yönünü övüyoruz siz oyunun tamamımın daha iyi olduğunu iddia ettiğimizi düşünüyorsunuz. Ayrıca saçma sapan xd gibi durum ifadeleri kullanan insanlar da kalkıp beni bunlar dediklerini anlamaz, İngilizce bile bilmiyorlardır diyerek aşağılamaya çalışmasın. Umarım derdimi anlatabilmişimdir daha fazla tartışmak istemiyorum.
ultrAslan
ultrAslan 25.01.2016 12:37
Ilke hahahahhah. Güzel dedin bak. Bence kıyaslanmaları bile gta 5 için hakaret.
ilke
ilke 25.01.2016 01:33
@ultraslan kardeşim, bu adamlar dediklerini anlayabilecek adamlar değil. gta5 ile gta 4 aynı kategoride olacak oyunlar bile değil. gta3 vice city gta5 bitirdim ama 4'ü bitiremedim. çünkü sıkıldım. çöp bir oyun. gta5 hayatımda witcher3'ten sonra geçirdiğim en güzel zamanları yaşattı bana. michaelin gavatlığı trevorun manyaklıkları xD boşver bunların ingilizcesi bile yoktur anlamamışlardır hikayeyi zaten. bırak roman'la bowling oynasın onlar :dd
ultrAslan
ultrAslan 22.01.2016 11:36
Saydığın şeyler zaten video da olan şeyler ayrıca kendini tekrar etmişsin. Ben ortaya neden gta 5 diye yazdım bunları. Anlıyorsun değil mi? 10.000.000 defa yazdım bunun göreceli olduğunu. Benimle tartısma anlıyor musun beni?
lSincapl
lSincapl 21.01.2016 22:09
Saçma sapan fiziklere maruz kalmak istiyorsan 5 oyna, yanında durduğun için çıldıran npc'ler ile uğraşmak istiyorsan 5 oyna tek olayı saçmalamak ve kendini tekrar etmek olduğu için fenomenleşen bir karakter istiyorsan 5 oyna bomboş bir harita istiyorsan 5 oyna polisler yüzünden saçma sapan ölmek istiyorsan 5 oyna saatte 100 kilometre gideyim ama arabam çarptığında hiç hasar almasın diyorsan 5 oyna gereksiz bir görev için koca haritanın bir yanından diğer yanına gitmek istiyorsan 5 oyna 3 tane kişiliksiz ve saçma karakteri kontrol etmek istiyorsan 5 oyna. Görünüşe göre iki oyunun da çok fazla eksiği var ancak ikisi de kendi çapında eğlendirmeyi başarıyor gerçekcilik konusunda Gta IV eğlence açısından Gta V diyip tartışmaya nokta koyabiliriz bence.
ultrAslan
ultrAslan 21.01.2016 14:08
Sorunlu herif bu göreceli bir konu diye belirttim en başta. Anlama problemin mi var? Sen git gta 4 oyna tamam mı. Boşver 5'i sen. 5 sana 10 gömlek fazla gelir. Sen haddinle 4 oyna. Bunu duymak istiyordun ve söyledim rahatladın mı? Şu an sana bir kaç madde sayayım Kıç kadar liberty city'de oynamak zevkliyse buyur oyna. Uçak sürmek önemsizse buyur oyna. Off roaf istemiyorsan çöl istemiyorsan devasa bir harita beklentin yoksa buyur oyna. 3 karakteri de yönetip her biriyle heist içinde apayrı aksiyonlar yaşamak istemiyorsan oyna. Daha fazla araba beklentin yoksa buyur 4 oyna (bu arada oyunun ismi grand theft auto bundan ne anlıyorsun onu da merak ediyorum). Ballas çetesiyle kapışmaktan ve nigga hayatı yaşamaktan zevk almıyorsan buyur 4 oyna. Oynadığın oyunda hayvan istemiyorsan 4 oyna. Su altı dalışları yapıp bambaşka evrenlere dalmak istemiyorsan 4 oyna. Hikaye beklentin yoksa git 4 oyna. Kaliteli bir online deneyimi aramıyorsan git 4 oyna çünkü gta 5'in online kısmı bile single kalitesinde. Freemode ve görevler harika olmuş. Yarın öbür gün north yankton'da oyuna dahil olacaktır bunu da istemiyorsun sen nasıl olsa. Kıç kadar liberty city yetiyor sana. Trevor gibi bir fenomenle oynamak istemiyorsan git 4 oyna. (Bu adam gta serisinde gelmiş geçmiş en büyük fenomen). Sliha çeşitliliği konusunda beklentin yoksa git 4 oyna. Araba modifiye etmek gibi bir zevkten mahrum kalmak istiyorsan git 4 oyna. Hava aracı çeşitliliği senin için bir anlam ifade etmiyorsa buyur 4 oyna........... Inan bana daha uzatırım. Yazdım sana 10 küsür tane sebep. Oldu mu aslanım benim hadi sen git gta 4 korsan oyununda takılmaya devam et. Sen liberty city'nin bir ucundan bir ucuna vardığında ben daha grand senora yolunda olacağım. Belki de chillard dağına çıkarım kim bilir. Belki de çölde takılırım ya belli de olmaz şimdi. Ya da son model modifiyeli arabamla sokak yarışına katılırım. Hiç olmadı online modda arkadaşlarımla heist yaparım. Hadi sen bu süre içinde zaten bir ucundan diğer ucuna 10 defa gidip gelirsin.
MK Okuru
MK Okuru 21.01.2016 11:36
21:48 4 resmen boktan bir karaktere sahip bir oyundu senaryosunun yarısına dayanamamıştım. derinlik dediğiniz şey balkanlardan gelmiş bir salaksa ben öyle derinliği yerim...
MK Okuru
MK Okuru 20.01.2016 21:48
Saysana la 15 tane hadi bekliyoruz. Bu GTA bebeleri çılgına çevirecek beni ya. 4 ağırlığı olan bir oyundu, hem de gerçek bir oyundu.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.01.2016 16:08
gta 4 de etkileşim, 5 den daha iyiydi. Ama 3.oyunda daha fazla etkileşim vardı. Dikkat ederseniz grafiklere önem verildikçe ne yazık kı etkileşimsiz oluyor gta. Bu yüzden 4 daha iyi geliyor. Oyun bittikten sonra 4 de uğraşacağınız şeyler daha çok gibi. Ama 5.oyunun senaryosu da 4'den güzel.
MK Okuru
MK Okuru 29.01.2016 02:09
Allah askina oyun bittikten sonra yoga mi yapacaksin ahhahha
MK Okuru
MK Okuru 28.01.2016 22:24
11:36 o saydığın şeyler etkileşim sayılmıyo
MK Okuru
MK Okuru 27.01.2016 11:36
Şaka mı bu yorum ?Tam tersini söylemişsin. Oyun bittikten sonra 4'de hiçbir şey yapamazsın. 5 yoga , tenis , uçak , yapılacak tonlarca fazla şey var.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 21.01.2016 04:26
gta 4'de olmayanlar: tenis,bisiklet,jetsky,uçak, 3 karakter kontrol etme, kıyafet değiştirme, totto,saç traşı, animals,sayı olarak daha fazla npc, azda olsa karakteri npclerle konuşturma, slow motion özelliği, su altına dalma, mekan soyma, şimdilik aklıma bunlar geldi.ama bana görede 4'cü devrimdi.
MK Okuru
MK Okuru 29.01.2016 02:09
Sen gta 4 oynamadin mi birader, Bunlarin cogu gta 4 de var.
MK Okuru
MK Okuru 26.01.2016 17:55
saydıklarından %70i var gta IV te
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.01.2016 22:17
BIKTIK GTA V HABERİ GÖRMEKTEN.YETER YA.Bir Gta dır gidiyor.Bi bitmediniz.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Grand Theft Auto IV, Grand Theft Auto V'ten neden daha çekici geliyor?
İlginizi Çekebilir