Gris İnceleme

Ersin Kılıç 4.02.2019 - 16:01
Sıradışı bir yolculuğa hazır mısınız?
Platformlar Nintendo Switch, PC
Gris
  • Yapımcı - Yayıncı Nomada Studio - Devolver Digital
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Platform
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 85
5 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%85
Artılar + Tam anlamıyla bir görsel şölen sunuyor
+ Animasyon yapısı
+ Yolculuk hissiyatı vermesi
+ Oynanışla bütünleşen müzikler
Eksiler + Biraz kısa
+ Zorlayıcı bir yanı yok

Bazı oyunlar vardır hani.. Olabildiğince sade ve basit bir şekilde karşımıza çıkar. Fakat tüm bu sadeliğine rağmen aslında üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirmeyi de başarmıştır. İşte baştan sona kadar büyük bir dizginlik ile oynayacağınız Gris isimli oyunu da bu tür oyunlar arasına koyabiliriz. Bir solukta bitirdiğim, başına oturmam ile birlikte sadece o ana odaklandığım bir oyun oldu Gris. Peki ama Gris'i bu kadar özel kılan etkenler nedir? İşte incelememizde de buna odaklanacağız.

Gris İnceleme

Eğer daha önce Journey ya da Abzu tarzındaki oyunları oynadıysanız eminim ne demek istediğimi de daha net bir şekilde anlamışsınızdır. Sanatın oyun ile bütünleştiği bir tarzda olan bu oyunlar, hem su gibi akması hem de mükemmel görselleri ile kalbimize dokunmayı başarmıştı. işte Gris bu tarz oyunların izinden gidiyor ve sahip olduğu özellikler ile birlikte tıpkı onlar gibi kalbimize dokunmayı başarıyor. 

Gris

Oyuna ne olduğunu anlamadan, nasıl bir dünya içerisinde olduğunuzu bilmeden başlıyorsunuz. Narin ama bir o kadar da cevval bir karakteri yönettiğimiz Gris, tüm bu merak ettiğiniz etkenlerden ziyade sizi tamamen çıkacağınız yolculuğa hazırlıyor. Ayağınızı sapasağlam yere bastığınızı zannettiğiniz anda, alanın paramparça olması ile birlikte tabir-i caiz ise siz de bodoslama oyunun içerisinde kendinizi buluyorsunuz. Süzülerek ilerliyor ve oyunun başından sonuna kadar bu maceranın önemli bir parçası olduğunuzu hissetmeye devam ediyorsunuz. Dediğim gibi Gris isimli bu oyunda ne büyük fırtınalar kopuyor, ne de sizi dumura uğratacak bir hikaye ile karşılaşıyorsunuz. Buna rağmen çıkmış olduğunuz bu yolculuk, oyunun görsel gücü ile birleşerek size ender rastlayacağınız bir deneyim sunuyor.

Gris için kısaca platform öğelerini küçük bulmaca öğeleri ile birleştiren, fakat bunu mükemmel görsellik ile sunabilen bir oyun diyebiliriz. Evet, çok kısa sürüyor, basit bulmacalar ile karşılaşıyorsunuz. Evet, bulmacaları kolay bir şekilde geçiyor ama zaman zaman daha fazla uğraşmak istediğiniz anlar da oluyor diyebilirim. Platform öğeleri ise genelde zıplama, bazı engelleri aşma ya da kırma üzerine kurulmuş durumda. Genel hatları ile metroidvania olmaktan uzak ama haritanın farklı parçalardan oluşan bir yapıda olduğunu da söyleyebilirim. Aynı mekanları tekrar tekrar dolaşmıyorsunuz ama katmanlı bir şekilde oluşan bölgelerle de karşılaşıyorsunuz.

Gris

Tabi ki Gris'i özel kılan sadece bunlarla sınırlı değil. Daha doğrusu bu dinamiklere sahip belki de onlarca, yüzlerce oyun var. Fakat Gris'i Journey ve Abzu gibi yapımların arasına koyan yegane nokta kullanmış olduğu görsel şölende gizli. Oyun başta da vurguladığım sade yapısına rağmen o kadar güzel geçişlere, grafiklere sahip ki, kendinizi adeta masalsı bir atmosferin ortasında buluyorsunuz. Çizimler ve bu çizimlere dayalı animasyonlar her anında sizi etkilemeyi başarıyor. Üstelik maceranızda ilerledikçe oyun alanına gelen renkler, sanki Bob Ross'un tuvaline yeni renkler saçıyormuşçasına etkiliyor sizi. Hatta kamera kullanımı olarak Journey sonrası beni etkilemeyi başaran yegane oyunlardan biri olduğunu da söyleyebilirim. Bir anda karaktere odaklanırken bir sonraki sahnede aslında kocaman bir dünya içerisinde yalnız başımıza olduğumuzu tokat gibi yüzümüze çarpabiliyor. Üstelik bu keskin ama etkili geçişi o kadar güzel bir şekilde yapıyor ki oyun boyunca karşılaşacağınız manzaraları da merak etmeye başlıyorsunuz.

Gris'in beni etkileyen bir diğer yönü oynanışla bütünleşen müzikleri. "Bir oyun konuşmadan, anlatmadan nasıl güzel olabilir?" diye sormayın. Oluyor işte. karakterinizin o sonsuzluk içerisinde süzülürken kulağınıza çalınan müzikler, oyunun atmosferini de tamamlamayı başarıyor. Bir fırtına ile karşılaştığınızda ya da büyük bir dağdan aşağı doğru süzüldüğünüzde, müzikler de hiddetleniyor ve bu macera boyunca size olması gerektiği tonlamalar ile eşlik ediyorlar.

Gris

Sonuç olarak Gris herkese hitap eden bir oyun değil, bunu kabul etmek gerek. Belki aksiyona doyamayan, sürekli bunun peşinde koşan oyuncular için Gris ya da bu yazdıklarım çok anlamsız gelecek. Oyunun kolay, kısa ve yer yer kendini tekrar ettiğini de söylemem lazım. Fakat genele vurduğunuzda bu kendini tekrar eden kısımlar bile o kadar güzel işlenmiş ki, sanki bulutların arasında kaybolmuşsunuz da her bulutta farklı bir imge arıyormuşsunuz gibi oluyor. Yani karşılaştığınız her engel, her bulmaca, aslında yediğiniz bu leziz yemek içerisinde bir baharata dönüşüveriyor. Siz de kısa olmasına rağmen damağınızda kalacak tat ile birlikte yemek masasından mutlu bir şekilde ayrılıyorsunuz.

Yorumlar 15
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 01:57
Kalan Karakter: 300 Gönder
KARTALIZMA
KARTALIZMA 6.02.2019 10:30
Şu yorum sırasını düzeltin lütfen. Bu kadar mı ters olunur arkadaş.
MK Okuru
MK Okuru 1.04.2019 10:25
umurlarında değil. Ne sitelerinde video izlyebiliyosun ne reklamlar içinden rrahat gezinebiliyosun
MK Okuru
MK Okuru 11.02.2019 00:20
Kesinlikle
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 5.02.2019 14:04
Bir Ersin Klasigi. Kendisini severim ama hakikaten puanlama sistemine cok gicik oluyorum ve bir ozelestiri yapmasi gerekiyor. Farkli, alternatif oyunlari severim, desteklerim, saygi duyarim. Ama RE2 ye bir 90 vermeyip gidip bu oyuna 85te sirf farkli diye veriyorsan hakikaten olmuyor artik... yeter.
MK Okuru
MK Okuru 7.02.2019 00:54
Onu bizde anliyoruz herhalde tesekkurler Einstein. Benim demek istedigim RE2 kendi statusunde degerlendirirken illa ki 90 vermeyecem buna derken bu oyunada kendi statutusunde degerlendirilip 85 almasindan bahsediyorum bende. RE2 nin eksikleri tam anlamiyla eksi bile degildi.Ersin 87ye takilip kalmis
MK Okuru
MK Okuru 5.02.2019 18:02
re2 ye verilen puanla bu oyuna verilen puanı mı kıyaslıyorsun? yüksek bütçeli aaa oyunlar ile bu tarz bağımsız platform oyunları farklı statüde değerlenir. bu oyuna verilen puan kendi çapındaki platform oyunları düşünülerek veriliyor.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Naru61
Naru61 5.02.2019 09:10
Umarım deneme şansı bulurum.27 tl veremem şu anlık.Switchte almak zaten pahalı indirimi bekleyeceğim.
MK Okuru
MK Okuru 6.02.2019 09:29
Tabi sen buna 27 tl veremessin ama gider rdr2 ye 500 tl verirsin.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 4.02.2019 16:07
Olm böyle abidik gubidik oyunlar neden çok puan alır acep..ibiş ibiş uçarak giden saçma bir karakter.Bir zırva hayal dünyası
Naru61
Naru61 5.02.2019 09:11
Aha gelmiş yaa bende hayret nerede bu abıdik gıbidik insana benzeyen diye merak içersindeydim ki tekrar olmayan benliği ile burda.
socii
socii 4.02.2019 18:19
çünkü değişik kardeş, insanlar bıktı alıp eline tüfeği adam öldürmekten. değişiklik lazım
MK Okuru
MK Okuru 4.02.2019 17:56
Demek ki birçok insan senin görmediğin birşeyler görüyor bu tür oyunlarda senin için üzücü bir durum :)
Narutolga
Narutolga 4.02.2019 17:48
MK okuru 16:07
Bak kardeşim her oyun sana hitap edecek diye bir şey yok. Mesela bu oyun bana hitap etmiyor o yüzden dediklerine katılıyorum.
Rextile
Rextile 4.02.2019 16:51
"Sonuç olarak Gris herkese hitap eden bir oyun değil, bunu kabul etmek gerek."
MK Okuru
MK Okuru 4.02.2019 16:44
dedi ilkokuldan geldiği gibi bilgisayarını açan çocuk
Kalan Karakter: 300 Gönder
Gris
İlginizi Çekebilir