1/2

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1

Anıl Kalkan 24.11.2010 - 15:28
Eline her asa alan büyücü olamıyormuş...
Platformlar PC, NDS, PlayStation 3, XBox 360, Wii
Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1
  • Yapımcı - Yayıncı EA Games - Electronic Arts
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Aksiyon,Macera
  • Sistem Gereksinimleri
Merlin Puanı 50
19 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%65
Artılar Seslendirmeler başarıyla yapılmış. Orijinal müzikler etkileyici.
Eksiler Yapay zeka eklemek unutulmuş. Grafik motoru çok eski. En kötüsü de hiç eğlenceli değil!

Modern fantastik edebiyatta çığır açmış bir seridir Harry Potter kitapları. Üstelik "Dünyanın En Hızlı Satan Kitabı" ve "Dünyanın En Çok Satılan Çocuk Romanı" gibi unvanları da var. Benim için de yeri büyüktür bu ilginç büyücüğü çocuğun. Film ve oyunlardan bahsetmiyorum, onlar ne yazık ki gerçeklikten uzaktı benim gözümde. Ama serinin yedi kitabı, bir çocuğun hayal gücünü geliştirebilecek en iyi araçtır sanırım. İlkokul yıllarımda okuyup tanıştığım Harry Potter'ı lisede bitirmiştim. O yüzden hayal gücüm biraz daha genişse, biraz daha yaratıcıysam bunda ufak da olsa J.K Rowling'in payı vardır, o da şu an dünyanın en zengin kadınlarından biriyse onda da benim ufak bir payım vardır. :)

Velhasılıkelam artık Harry Potter eskisi gibi ilgimi de çekmiyor zira kitaplarla beraber bitti benim için, henüz filmi de izleme fırsatım olmadı. Eminim ki önceki film çevrimleri gibi kitabın başarısız bir uyarlamasıdır. Neden bunu yapıyorlar anlam veremiyorum. Farkındayım, hedef kitle belli, amaç belli. İsim bolca kullanılacak, gişe yapılacak ve başka bir film için işe başlanacak. Halbuki istenilse Lord of the Rings filmleri gibi başarılı da olunabilirdi. Kitapları okuyan herkes hayal kırıklığına uğradı çünkü gişe uğruna yapılmış bu filmlerde.

Oyunlar başarısız oldu

İşin diğer acı tarafı da aynı durumun Harry Potter'ın video oyunlarında da yaşanması oldu. Yapımcı ve yayıncı yanlış hatırlamıyorsam ilk oyundan beri Electronic Arts ki bilindiği gibi oyun dünyasının emperyalist şirketidir kendileri. Nerede tutmuş bir film veya herhangi para kazandırabilecek bir hikaye var, hemen el atarlar, oyuna çevirirler. Nitekim aynı şey Harry Potter için de geçerli. Bugüne kadar çıkan tüm Harry Potter oyunlarını oynadım ve hepsi de vasat yapımlardı maalesef. Tam altı adet video oyunun hepsinin de vasat olduğunu hatırlayınca, sanırım sizler de son çıkan oyundan pek bir şey beklemezsiniz. Ben de beklemiyordum zaten, ona göre yükledim, ona göre oynadım. Filmle aynı gün piyasaya sürülen, tamamen "kâr" maksatlı yapılan ve sadece serinin hayranlarına hitap eden bir yapım Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1. Baştan söylemiş olayım yani, balık baştan kokar ne de olsa…

Bir film ve kitap oyunu olmasına rağmen Harry Potter basit bir giriş videosu bile sunmadan açılıyor ki bu durum da can sıkıcı gelir hep bana. Bu kadar para ve emek harcanmış bir oyuna, giriş videosu koymak çok zor gelmesin artık. Girer girmez, ana senaryoya başlamadan önce diğer seçenek ve ayarlara göz attım. Çözünürlük dışında neredeyse hiç bir grafik ayarı olmaması da ilginç geldi. Çoklu oyuncu modunu zaten kafadan es geçiyorum, hiç olmadı ve olmayacak da. Onun dışında her zaman olduğu gibi bir zaman geçirmelik “Challenges” seçeneği bulunuyor. Bakmayın zaman geçirmelik dediğime, en fazla 10 dakika oynayacaksınızdır zaten. Zorluk seviyesini de seçtikten sonra senaryo modunu oynamaya koyuluyorum. Oyun öyle bir başlıyor ki, direk bağırıyor: "Ben seriyi takip edenler için yapıldım." Hagrid motoru sürerken, biz de Harry olarak peşimizdeki Ölüm Yiyenleri savuşturmaya çalışıyoruz.  Senaryo klasik olarak yedinci filmin senaryosunu takip ediyor zaten, hiçbir detay alamıyoruz ve tamamen baştan savma bir şekilde ilerliyor. Dolayısıyla bir oyunun başında oturmanıza sebep olan en önemli etmenlerden biri, yani senaryo kısmı büyük bir "ofsayt" konumuna düşüyor. Oldukça zengin bir içeriğe sahip olan hikaye tamamen harcanıyor.