Oddmar İnceleme

Ersin Kılıç 28.03.2019 - 11:19
Platform türünü sevenlere
Platformlar Android, iOS, Nintendo Switch
Herkesin bilmesi gereken Türk oyunu: Oddmar
  • Yapımcı - Yayıncı Mobge - Mobge
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Platform
  • Web Sitesi
Merlin Puanı 88
7 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%77
Artılar + Detay dolu dünyası
+ Grafik ve animasyon kalitesi
+ Yormayan oynanış
+ Eğlenceli hikaye sunumu
Eksiler - Ekstra konusunda biraz yavan
- Binek bölümleri

Oddmar inceleme: Platform oyunları birbirine benzer oyunların çıktığı günümüz dünyasında iyiden iyiye kaybolmaya başladı. Rayman, Mario ya da Ori and the Blind Forest gibi başarılı örnekler dışında bir bütün olarak karşımıza çıkan oyun sayısı oldukça az. Mobil platformlara geçtiğimizde ise çok eğlenceli oyunlar olsa da bu türün başarılı örnekleri ile karşılaşmakta zorluk çekiyoruz. İşte Türk yapımcıların imzasını taşıyan Oddmar, sadece mobil platformlarda değil, diğer oyun sistemlerinde de bulunan platform oyunlarına kafa tutacak kadar başarılı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Yani baştan söylemem gerek, mobil bir oyun olmasına karşın Oddmar'ın konsol kalitesinde bir platform oyunu olduğunu belirtmeliyim.

Oddmar İnceleme  

Videolardan ya da yazmış olduğum yazılardan beni takip ediyorsanız, platform oyunlarına olan tutkumu da biliyorsunuzdur. Özellikle yukarda saydığım bazı örnekler, son yıllarda keyifle oynadığım nadir oyunları da oluşturuyorlar. O yüzden baştan söylemeliyim ki benim için Oddmar çok büyük bir sürpriz oldu. Hatta oyun ile bu kadar geç tanıştığım için kendime fazlasıyla kızdığımı da belirtmem gerekiyor. Geçtiğimiz yıl iOS için çıkan, bu yıl başında ise Android platformuna da teşrif eden Oddmar, bu başarısı ile birçok ödülü de kucaklamış durumda. Bu ödülleri aldığında ismini tabi ki duyduk ama belki de birçok oyuncu gibi şimdiye kadar oynama fırsatı yakalayamadık. Zaten bu yazıyı kaleme almamdaki en büyük sebep, henüz bu oyunu oynamamış oyun severlere de vesile olabilmek.

Oddmar aynı isimli bir Viking'i yönettiğimiz bir oyun. Kendisi için büyük bir savaşçı demek isterdim ama en azından hikayenin başında bu duruştan fazlasıyla uzak bir karakter portresi çizilmiş. Köyünde biraz hor görülen, bir türlü bastıramadığı iştahı yüzünden başı belaya giren Oddmar, buna rağmen köyünün kaderini de sırtlanmak zorunda kalıyor. Hem en yakın arkadaşı hem de ortadan kaybolan köy ahalisi için karakterin geçirmiş olduğu değişim de gözler önüne serilmiş. Hikayenin başından sonuna kadar karakter üzerindeki değişimi de net bir şekilde görüyorsunuz.

Herkesin bilmesi gereken Türk oyunu: Oddmar

Evet, mobil bir oyun olmasına rağmen Oddmar'ın oldukça eğlenceli ve merak edeceğiniz bir hikayesi buunmakta. Üstelik Nordic Mitolojisi'nden geliyor oluşu, bu hikayeyi olabildiğince zenginleştirmiş. Zaten aşina olduğumuz birçok karakter Oddmar dünyasında kendisine yer edinmiş durumda. Oddmar'ı hikaye olarak zenginleştiren bir diğer unsur ise özenle hazırlanmış ara sahneleri. Geçtiğiniz bölümler boyunca hikaye gidişatını anlatan farklı sinematikler ile karşılaşıyorsunuz. 

Bu tarz mobil oyunları sevmemin en büyük sebebi hikaye kadar oyun dünyasının da zengin oluşu. Oddmar görsel olarak o kadar güzel bir dünyaya sahip ki başta da belirttiğim gibi telefonda oynamama rağmen oyunun bir konsol kalitesinde olduğunu söyleyebilirim. Hem karakter hareketleri hem de derinlik katılan dünyası oldukça güzel duruyor. Tamamen el çizimi ile oluşturulan bu dünyanın her köşesinde farklı bir lezzet yatıyor. Yani düz bir platform oyunu değil Oddmar. Sizin bakmadığınız, belki de farketmediğiniz alanlarda bile birçok olay yaşanmakta. Tüm bu güzellik ve renk cümbüşü içerisinde Oddmar'ın animasyonlarını da unutmamak lazım.

Herkesin bilmesi gereken Türk oyunu: Oddmar

Her daim hareketli olan Oddmar, farklı mimik ve animasyonlarıyla da ön plana çıkan bir karakter olmayı başarmış. Etrafta uçuşan kuşlar, sizin hareketlerinize göre ordan oraya savrulan yapraklar derken son derece zengin bir dünyanın sizi beklediğini söylemeliyim. Ayrıca oyun teknik anlamda da sorunsuz çalışıyor. iPhone XR modelinde test ettiğim oyunun yağ gibi aktığını ve herhangi bir takılma problemi yaşamadığını da belirteyim.

Oddmar'ı masalsı bir atmosfere kavuşturan en büyük etkenlerden birisi de seslendirme ve diyaloglarında gizli. Bir anlatıcının bizlere eşlik ediyor oluşu oyunun hikaye kısmını fazlasıyla ön plana çıkartmayı başarmış.

Oynanış tarafına geçtiğimizde ise platform öğelerinin yanı sıra sahip olduğumuz bazı farklı özellikler de bulunuyor. Boşboğazlığı yüzünden yeni yetenekler kazanan Oddmar, zıpladığı anda arkasında bir mantar bırakıyor ve bu mantar dinamik çevrenin de en önemli etkenlerinden birisi. Oyun boyunca birbirinden farklı platform öğelerini geçmeye çalışıyorsunuz ve bu durum giderek zorlaşmaya başlıyor.

Herkesin bilmesi gereken Türk oyunu: Oddmar

Platform öğeleri dışında oyunda başetmeniz gereken bazı yaratıklar da mevcut. Kiminin üzerine zıplayıp alaşağı etseniz de bu maceranızda farklı yakın dövüş silahları ve kalkanlar da yardımınıza koşuyor. Oyun boyunca farklı kalkanlar dışında kılı, balta, çekic ya da mızrak gibi farklı kullanımları olan birçok silahı kullanıyorsunuz. üstelik bu silah kullanımındaki animasyonların da her biri birbirinden farklı olarak oyuna eklenmiş. Animasyon demişken oyunun bu konuda beni fazlasıyla etkilediğini de belirtmem gerek. Gerek çevre detayları gerekse de Oddmar'ın farklı animasyonları oyuna inanılmaz bir renk katmayı başarmış.

Kısacası Oddmar, son zamanlarda beni şaşırtan ve kendine bağlayan yapımlardan birisi oldu. Konsol kalitesinde bir platform oyunu olmayı başardığı gibi, bu kalitede bir yapımın bir Türk oyunu olması da inanılmaz gurur verici. Eskişehir'de 2 kişilik Mobge ekibi tarafından geliştirilen Oddmar, platform türünü seviyorsanız kaçırmamanız gereken bir yapım olmuş.

Yorumlar 24
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 05:07
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2019 04:45
Bunu daha önce duydunuz mu bilmiyorum: Türk Mitolojisi! Evet, bizim de bir mitolojimiz var! Aman ha, sakın Türk Mitolojisi'nden esinlenip de bir video oyunu çıkarmayın! İskandinav kültürünü anlatan günümüz malum dizi, film ve video oyunlarının önlerinize attıklarıyla yetinin, onlardan esinlenin!
MK Okuru
MK Okuru 2.09.2019 04:34
Bürgün Ubisoft vs. gibi büyük firmalarımız olursa onlardan Türk mitolojisini işlemesini istersin. Ama günümüzde gereksiz riske girecek kadar büyük firmalarımız bulunmuyor. Oyunu Batı'ya satacaksan onlara uygun içerik üreteceksin ki risk faktörü azalsın. Zira küçük bir firmasın.
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2019 19:36
11:46, katkım olmadığını nereden biliyorsun? Halkbilim adına, Kültür Bilim adına, ne efsaneler, ne masallar, ne hikayeler derledim ben, güzel Türkiyemin güzel insanlarının ağzından. Hepsini de akademik araştırmaların eline sundum. Hem de 6 koca sene boyunca.
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2019 19:31
Türk Mitolojisi sığ ve basit mi? Yuh size artık! Türk Mitolojisi hakkında bir halt bilmediğiniz o kadar belli ki! Hiç mi açıp da kitap okumadınız? Mitolojinin ne olduğunu bile bilmediğiniz belli. Bu adamlar üstünüzde kendi kültürleriyle ne üstün egemenlik kurmuş, özünüze basit der olmuşsunuz! Yazık!
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2019 13:25
Türk mitolojisi o kadar sığ ve basit ki hakkında güzel bir şey çıkarmak nerdeyse imkansız... Zaten bu güne dek de çıkmadı
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2019 11:46
Klişe olacak ama, git kendin yap bilader. Sana ne? Belki ticari amaçla belki de Türk Mitlojisini ilginç bulmadıkları, İskandinav Mitolojisini sevdikleri için yaptılar, sana noluyor?
Senin Türk Tarihinin, kültürünün, mitolojisinin tanıtımına ne katkın oldu acaba bu yaşına kadar?
Kalan Karakter: 300 Gönder
Tripliex
Tripliex 19.06.2019 13:24
İrlandalıların "keltler", Norveçlilerin "vikingler", Yunanlıların "Zeus" gibi konularla ilgili konulara değinmelerini anlarım da arkadaş Türkler niye "viking, ficking, sucking" gibi konuları işlemeye bu kadar meraklı bir türlü anlayamıyorum... :D Bir Türk niye Viking temalı oyun yapar arkadaş? He dünya tarihinde "çok kült bir konuya değinmek istiyoruz" diyorsan "Antik Roma, Mısır, Çin tarihi veya Rönesans dönemi Avrupası" gibi konulara değin eyvallah yine anlarım da niye Viking birader niye? :D Niye Metehan, Kutlug Bilge Kagan veya Attila değil tema? Niye Hun ve Çinlilerin antik dönemleri değil, niye Türklerin Asya dönemi mitolojileri hiç işlenmiyor da Viking? Tükürmüşüm Allah'ın korsanları salak boynuzlu viking serserilerine! Kaldı ki Britanya tarihinde bile sıkıntılı dönemler ve karanlık dönemin zorba korsanları olarak bilinir bu zalim istilacı serseriler... Mitolojik olarak bir haltları da yok hani...
MK Okuru
MK Okuru 2.09.2019 04:32
Oyunu Türkler'e değil tabiri caizse gavura satacaklar. Büyük bir firma değilsen de öyle Türk medeniyetini tanıtacağım diye büyük iddialar içine giremezsin. Satış konusunda gereksiz riske girmemek için satışını hedeflediğin mecraya uygun içerik üretirsin.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Issız Çöl
Issız Çöl 27.06.2019 11:48
Oyunun tek sıkıntısı belli bir süre sonra oyunu oynamaya devam etmeniz için para istemesi
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2019 09:47
iPhone XR modeli mi o telefon?
r3ckerTR
r3ckerTR 29.03.2019 12:41
aynen kanka aslında telefon reklamı bu çünkü oyun çıkalı 1 sene oldu nerdeyse
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 28.03.2019 13:04
Kanka biliyorsun ben mobilde oyun oynamıyorum. Ama söz tüm aşirete indirteceğim. 74 yaşındaki Halo dayıma bile. Oynasınlar, bir katkımız olsun.
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2019 12:18
04:33 Editör ile iletişim kurmaya çalışıyorum. Yazdığım yorumların hiçbiri size veya diğer üyelere hitap etmiyor. Okuyabilirsiniz, okumadan geçebilirsiniz tercih sizin. Zıt-Titanik mantığını uygulamayı, geliştirmeye çalışıyorum, ben atlarım, siz atlamayın.
Naru61
Naru61 29.03.2019 04:33
Eee yani
Kalan Karakter: 300 Gönder
Herkesin bilmesi gereken Türk oyunu: Oddmar
İlginizi Çekebilir