1/2

Heroes Might & Magic VI - Shades of Darkness

Murat Halilbeyoğlu 9.05.2013 - 16:08
Dark Elf'ler! Ne onlarla, ne onlarsız!
Might & Magic Heroes VI: Shades of Darkness’ın Heroes hayranları için bir yenilenme yolu olduğu düşünülüyordu ki bir bakıma öyle de oldu.

Sizlere daha önce bir ön incelemesini de yazdığımız Shades of Darkness olağan hikayenin üzerine farklı bir fraksiyon ve hikaye daha katıyor. Bu sefer kahramanlarımız bütün fantastik dünyanın kötüsü olarak tanınan Kara Elf’ler. Dungeon adlı fraksiyonun bir parçası olan bu ırk ile oyundaki fraksiyon sayısı altıya çıkıyor. Öte yandan Shades of Darkness’ın getirdiği tek yenilik bu değil. Yanınd ayeni artifact setleri, on yeni bina ve yirminin üzerinde farklı yaratığı da HoMM evrenine sürüklüyor.

Başrolünü Raelag’ın aldığı Shades of Darkness Heroes VI’dan yüz yıl sonra geçiyor. Yeni ek paket oyunu iki senaryo daha ekliyor bu senaryolar Dark Elf’lerle ve Necromancers of Heresh fraksiyonu ile ilgili.

Shades of Darkness hakkında ilk söylenmesi gereken şey HoMM’a birazcık bile ilgi duyarsanız sizi bir anda içine çekecek bir yapım olması. Bunda Dark Elf gibi karizmatik bir ırkında bir hayli etkisi var elbette ancak hikaye kurgusu da oldukça güzel geliştirilmiş. Ara sinematikler ve oyun esnasında dinlediğiniz hikayeler her ne kadar kötülükle anılına bir ırk olsa da Dark Elf’lerin bu durumunu üzücü hale getiriyor.

Heroes Might & Magic VI - Shades of Darkness
Oyunun teknik kısmına bakacak olursak grafiklerde dalar kdaar bir uçurum olmasa da biraz gelişim var. Zaten HoMM’un 4’ten sonraki grafiksel değişimi sürekli olarak oyunlarında boy gösteriyor. Zaman zaman saçmalıklar yaşanmış olsa da HoMM serisinin genel olarak güzel bir grafiği olmuştur. SoD’ın da klasik bir HoMM grafiğinden beklenen pek çok şeyi verdiğini söyleyebiliriz. Elbette bunun yanında tırtıklı kenralardan ve bazen bozulan gölgelerden hala kaçış yok maalesef. Zoom out şeklinde bir tabloya bakıyormuş gibi hissederken karakterinize Zoom in yaptığınızda acı gerçekle yüzleşiyorsunuz.

Oynanış kısmında çok fazla eklenecek bir şey yok. Eğer hayatında hiç HoMM oynanamış biriyseniz sizlere kısaca bu oyun türünü anlatayım. HoMM sıra tabanlı bir RPG oyunu. Genel bir dünya haritasında ana karakteriniz ile gezerken yanında aslında bir odu taşıyorsunuz. Burada belli bir hareket puanınız mevcut ve bu puanınız kadar ilerleyip haritada bulunan nesneleri, bina ve yaratık yapımı için gereken kaynakları topluyor veya etraftaki yaratıkları kesiyorsunuz. Hareket puanınız bittiğinde sıranızı savıyorsunuz. Her sıra bir gün ile özdeşleşmiş durumda ve 7 sıra sonrasında bir hafta doluyor. Her hafta başı haritda sizlerin özelliklerine geçici artılar veren yerler yenileniyor, kalenize yaratıklar geliyor ve bu şekilde ordunuzu güçlendiriyorsunuz.

Savaş mekaniği de yine sıra tabanlı. Savaşa başlamadan önce oyun otomaik olarak (genellikle savaşacak karakterlerin özelliklerine göre) sıralama zarları atıyor ve savaş o sırayla ilerliyor. Sırasını dolduran bir sonraki devrediyor bayrağı. Burada da yine hareket kısıtlaması mevcut. Bu kısıtlama menzilli savaşçılarda çok bir sorun olmasa da yakın dövüşen yaratıkların en büyük strateji dayanağı haline geliyor. Haritada her ne kadar her yaratıktan bir adet gözükse de altındaki rakam onlardan rakam ordunuzda o yaratıktan kaç adet olduğunu gösteriyor. Bunun yanında kendi kahramanınız da büyüleri ile savaşa destek çıkabiliyor. Öte yandan bütün yaratıkların özelliklerini ve kalan yaşam güçlerini üzerine sağ tıklayarak görebiliyorsunuz.