Hideo Kojima: Dünya çapında başarı zor iş

Murat Sağlam 23.06.2011 - 12:12
Japonlar'ın Batı takıntısını eleştirdi
Kendisiyle yapılan bir röpörtajda Hideo Kojima, Japon oyun endüstrisinin dünya çapında başarı yakalamak gibi bir takıntıya sahip olduğunu söyleyerek, böyle bir başarıya ihtiyaçları olup olmadığını sorguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Hideo Kojima: Dünya çapında başarı zor iş
"Acaba dünya çapında bir başarı yakalamaya gerçekten ihtiyacımız var mı? Bu konu benim gerçekten çok merak ettiğim bir konu. Japonya'da herkes deniz aşırı ülkelerde başarı yakalamaktan bahsediyor ama kimse bu başarıyı yakalamak istiyorsak ne yapmamız gerektiğini düşünmüyor. Biz yalnızca deniz aşırı ülkelerde başarı düşüncesine saplanıp kalmış durumdayız. Bunun sebebi daha önce oyunlar ve Anime'ler ile belli bir başarı yakalamış olmamız ama artık o başarıların bugünlerde hiçbir anlamı kalmaması."

"Bir oyunu hazırlarken, hazırlayanların hangi ülkeden olduğunun hiçbir önemi yok. Sanıyorum ki Japon oyun yapımcılarının bu konuda çok bariz bir anlayışsızlığı var. Konuşulmaya başlandığı anda hemen konu takımınızdaki insanların hangi ülkeden olduğuna geliyor. Dünyanın en iyi oyun geliştiricisini alıp getirsem, etrafındaki insanlar onu anlayamadığı sürece bunun hiçbir anlamı olmayacaktır."

Ayrıca Doğu ile Batı'nın arasında büyük bir uçurum oluştuğunu söyleyen Kojima, Japonya'dayken bunu anlamamızın zor olduğunu ama Batı ile aralarında kalite açısından bir uçuruma sahip olduklarını söyledi.

"Eğer bu konuyu açmam gerekirse..." diyerek sözlerine devam eden Kojima, "Örneğin Amerikan oyuncular elinizde bir silahınız olan ve uzaylıları öldürdüğünüz oyunları seviyorlar. Eğer bunun neden eğlenceli geldiğini anlayamıyorsanız, dünya çapında bir oyun yapmanızın ya da ondan böyle bir başarı beklemenizin hiçbir anlamı yok."

"Japonlar belki 'neden uzaylılar?' diye sorabilirler ama Amerikan oyuncular buna cevap olarak, 'Sizin oyunlarınızda çekik gözlü feminen erkek karakterlerin elindeki kocaman kılıçlarla savaşmasına ne diyeceksiniz?' diyecektir. Artık dünyanın farklı kıtaları farklı türde oyunları seviyor ve bu çok bariz bir durum." diyerek sözlerini noktalamış.
Yorumlar 49
MK Okuru
MK Okuru 4.05.2024 00:30
Kalan Karakter: 300 Gönder
Hideo Kojima: Dünya çapında başarı zor iş
İlginizi Çekebilir