1/2

Hile Dosyası

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Nedir bu cheat? İyi midir kötü müdür? Yenir mi yenmez mi? Herkes bunu kullanabilir mi?

Konumuzu elimden geldiğince basitleştirip, hepimizin yaralanabileceği bir yazı haline getirmeye çalışacağım.

Nedir bu cheat??? İyi midir kötü müdür?Yenir mi yenmez mi?Herkes bunu kullanabilir mi? Şimdi bu sorulara güzel ve sakince cevaplar arayalım.

Öncelikle cheat’in kelime anlamı ile başlayalım. “Hile, kandırmaca” anlamı taşımaktadır. Hile dendiği zaman genelde bizde kötü şeyler çağrışım yapmaktadır. Ama bütün cheatler böyle değiller. İyi huylu cheatlerimizde mevcut. Bunların hepsini gözlemleyebilmek için 1983 yılına yani şu an karşımızda duran monitörün büyük büyük babasına, yani Commodore 64 (hemen hemen hepimizin ilk PC’si) dönmemiz  gerekli.

C64 1983 yılında bilim dünyasında bomba etkisi yapan bir buluş oldu. Oyun dünyası için 1983’ten sonrası çok daha hızlı akmaya başlamıştır. Time Dergisi yılın buluşu olarak Mr.Commodore64’ü seçti. Umarım anılarınızın depreşmesini sağlayabilmişimdir. Geçmişi hatırladıktan sonra geleceğe daha sağlıklı bakacağız. C64 zamanında biz öncelikle iyi huylu hilelerle karşılaştık. Çoğunuz hatırlar ki o aradaki “oyunu yapanlar” bölümünü space tuşuyla geçtikten sonra birçok oyunda “Unlimited Lives – F5 Yes/No” ,”Unlimited Times – F3 Yes/No” gibi seçenekler bulunuyordu. İşte bunlarda bir bakıma bizim cheat diye nitelendirdiğimiz ama bu seçimin bize bırakıldığı durumlardı. Ne bir hacker olmalıydınız ne de bir cheat finder. Bas F5’e ölmeden bitir oyunu. Bu kadar basitti. İlerleyen günlerde üretilen alet hepimizin tüylerini diklen diken edecek ve gözlerimizi dolduracaktır. Amiga olarak adlandırılmıştı. Ve kısa zamanda C64’le rolleri değiştirmiştir. Piyasada en fazla üretilip tüketilen materyal “mavi disketler” oldu. Aynı C64 gibi Amiga’da hala efsane olan oyunlarıyla gönlümüzde taht kurdu. Hile anlayışıda aynı bilgisayar anlayışı gibi değişmişti. Kasetten diskete geçiş gibi hilelerde artık öyle ulu-orta olmaktan çıkmış yavaş yavaş klavyelere gömülmeye başlamıştı. Hatırladığım en rahat hile Sensible World Of Soccer oynarken Career Mode’da finansal durumu öğrendiğiniz sayfaya girdiğimizde “M” ye bastığımızdan artan paramızdı. İşte Amiga aslında hile konusunda oyuncular arası dönüm noktası olmuştur. Oyuncular yavaş yavaş 3’e ayrılmaya başlamışlardır.

Şu an Personal Computer’lerimizle bu gruplaşma açıkta ortaya çıkmıştır. Buna birazdan değineceğim ama önce bir de konsollarda yapılan hile çeşitlerine göz atalım.

Oyun tarihinin en eski ve köklü kuruluşu 1889 (yanlış yazmadım ya da yanlış okumuyorsunuz) kurulan Nintendo’dur. Nintendo’yu biz Türkiye daha çok GameBoy’larla tanıdık. Ancak ürettikleri konsollar oyun dünyasına büyük katkılar sağlamıştır. Sonradan oluşan rakipleri SEGA, Sony ve son olarak Microsoft oyunlarımızın ve tabi ki hile dünyasının bu kadar üst düzeye ve kapsamlı hale gelmesini sağlamıştır. Konsollarda genel 3 tane hile yapısı bulunmaktadır:

  1. Dışarıdan takılan kartlar sayesinde (C64 zamanında ve Amigalarda da az kullanmamıştık.Ama bunlar biraz daha gelişmiş).Örneğin Play Station 1 için konuşuyorum; TV kartları içerindeki küçük hile bankacıkları sayesinde oyuna seçmiş olduğunuz hilelerle başlayabiliyorsunuz.
  2. Sekiz bin fonksiyondan oluşan konsol kombinasyonlarıyla. Bunu en fazla gördüğümüz ve uğruna en fazla pad kaybettiğimiz oyunlardan biri TombRaider. 8 kez ileri, 5 kez sağa, 4 kez L1’e, 82 kez X’e, 749 kez O’a bas sonuç elindeki gamepad patlasın.
  3. Oyun menülerinde bulunan veya password sistemiyle hile yapmak mümkün.

Aslında bir yöntem daha var ama ona hile mi denir yoksa ödül mü denir ben onu size bırakıyorum. Oyunları bitirdiğinizde elde ettiğiniz fazla güçler, haklar; önceden kilitli olan oyuncular, stadlar, bölümler, zorluk dereceleri gibi durumlarda içermektedirler. Bu hile midir, ödül müdür yoksa nedir, bilmiyorum. Günümüz konsol oyunları en çok 1.yöntem ve şu grubu ne olan belirsiz durumlarla karşımıza gelmektedirler. "Kartuşunuz varsa hile yaparsınız kardeşim." demekten kendimi alamıyorum.