1/2

Hitman - Intro Pack

Emin Çıtak 15.03.2016 - 17:21
Suikastçıların dünyasına hoş geldiniz
Platformlar PC, PlayStation 4, XBox One
Hitman - Intro Pack
  • Yapımcı - Yayıncı I.O. Entertainment - Square Enix
  • Çoklu Oyuncu: Yok
  • Oyun Türü: Aksiyon
Merlin Puanı 75
Artılar İleri bölümler için umut vaad ediyor. Yeniden oynanabilirliği yüksek. Oynanış olarak hayli varyasyon sunuyor
Eksiler Episode mantığı serinin marka değerine darbe vurmuş. Yapay zeka çok sorunlu. Grafiksel olarak bekleneni veremiyor ve yükleme ekranları çok uzun
Hitman'in neden ünlü olduğunu tartışmaya gerek yok. Hitman hakkında konuşmadan önce Ajan 47'nin oyun dünyasında yepyeni bir alan açtığını ve aksiyon oyunlarının geleceğini kökünden değiştirdiğini kabul etmek gerekiyor. Hitman: Codename 47 olarak 2000 yılında oyun dünyasına giriş yapan kel ajanımız, ilk başlarda -özellikle- basında hak ettiği ilgiyi göremese de ardından çıkan yeni oyunlar ve doğru adımlar sayesinde hepimizin geçmişinde tatlı bir iz bırakabilmeyi başardı.

İlk başlarda Hitman'in sürecinin sancılı olmasının en büyük ve en önemli sebebi 1988 yılında piyasaya sunulan ve o dönem Half-Life ile birlikte oyun dünyasını sarsan başka bir yapımın varlığı oldu. Günümüzde oyunların birinine benzemesini pek salllamıyoruz veya kafaya takmıyoruz ama AAA yapımların bugünkü kadar bol olmadı yıllarda Thief: The Dark Project ve Hitman arasındaki benzerlik insanların tepkisini çekiyordu. Hitman ne mutlu ki ne yaptığını gayet iyi bilen bir ekibin ellerindeydi ve devam oyunlarıyla bu yakıştırmayı silip atarak kendine yeni bir alan açtı, oyun dünyası için yeni bir soluk olmayı başardı.

Hitman - Intro Pack
Tam 16 yıl sonra bir kez daha Hitman yalın haliyle konsollarımıza ve PC'ye konuk oluyor. Yılların eskitemediği, hatta gençleştirdiği ajanamız 47, bu kez köklerine dönerken satış stratejisini değiştiriyor ve bizi şaşırtıyor.

Hitman Intro Pack adıyla sunulan ilk bölüm... Evet, ilk bölüm. Yılların gizlilik/aksiyon oyunu Hitman, satış politikasını baştan sona değiştiriyor ve Square Enix oyunu bizlere bölümler halinde sunuyor. Bu gerçekten önemli bir değişiklik. Bir yönden iyi, Hitman hikaye değil oynanış bazlı bir oyun olduğu için yapımcılar geri dönüşler çerçevesinde sonraki bölümleri düzenleyebilirler. Kötü yönüyse, belli oyunlarda tutan ama her şekilde kabak tadı veren episodik oyun mantığının böylesine köklü bir seriye gelmiş olması. İşin tuhaf yanı bölümler halinde olan bir Hitman, oyuncuyu psikolojik yönden cidden etkiliyor. Böylesine bir strateji, oyunun AAA gibi olmadığı hissiyatı doğuruyor. Hani, şahsım adına ben cidden öyle hissettim.

Hitman gerçekten iyi bir oyun ama oyun öyle bir hazırlanmış ki ben sanki Hitman değil, ikinci sınıf bir oyun oynuyormuş gibi hissettim. Grafikler, sesler, içerik ve satış pazarlaması yönünden değerlendirdiğimde yeni Hitman biraz beklenti altında kalıyor. Daha doğrusu yeni oyun Hitman isminin ağırlığını bir türlü kaldıramıyor.

Aslında oynanış tertemiz ve akıcı olmuş. Genel kanı yeni Hitman'in Absolution ve Blood Money arasında bir yerde durduğunda birleşiyor. Blood Money zaten Hitman markasının en sağlam oyunlarından biri olmasıyla dikkat çekerken, oyunu mekanik olarak günümüze gayet iyi taşıyan Absolution da pastadan büyük bir dilim almayı başarmıştı. Bu iki hit oyunu bir araya getirmek oynanış açısından sizi tatmin edecek bir yapımı ortaya çıkartıyor.

Hitman - Intro Pack
Genel olarak bölgeler ve aşamalar üzerinden ilerleyen Hitman serisi bu kez sandbox'a geçiyor. Sandbox bir Hitman oyununu oynamak gerçekten ilginç bir deneyim, onu belirtmek gerekiyor. Alanımız geniş olunca ihtimaller ve onların sonuçları da hayli artıyor. Oyun bu yönüyle geçtiğimiz yılların en sağlam gizlilik/aksiyon oyunu olan Dishonored'a hayli benziyor. Ajan 47 ilk kez bu kadar fazla seçeneğe sahip.

Görevlerimiz ve bu görevlere yaklaşımımız tamamen bize kalmış. Defileye bir manken olarak sızabilir, ardından hedefimizi gözümüze kestirip duruma en uygun suikastı kendimiz belirleyebiliriz. Hedefin içkisine biraz zehir atmak her zaman yararlıdır. Belki işlerin karışmasını istersiniz ve silahınızı ateşlersiniz... Sorun değil... Ama eksi numaralardan kabloyla boğmak da her zaman işe yarar. Seçim sizin, sonuca istediğiz gibi istediğiniz şekilde gidebilirsiniz. İhtmaller her oyun deneyiminizde değiştiği için yeni Hitman yeniden oynanabilirlir açısından bayağı tavan yapıyor.