Hollywood, 3D'yi kullanmamalı

Murat Halilbeyoğlu 26.01.2011 - 14:57
Ses tasarımcısı Walter Murch'ten film eleştirmeni Ebert'a mektup.
Oyunların asal bir sanat eseri olarak sayılmaması gerektiği lafı ile tanınan Amerikalı film eleştirmeni Robert Ebert bu seferde gözünü 3D teknolojisine dikti.

Apocalypse Now filminin ses tasarımcısı Walter Murch'ün yazdığı bir mektuptan yola çıkarak yaptığı eleştiriyle tekrardan odak konu olan Ebert mektubun içeriğinde Murch'in 3D'nin film formatında başarısızlıkla sonuçlanacağını düşündüğünü bunun sebebini de tüm olayın bir kötü bir illüzyondan ibaret olduğunu belirtiyor.

Hollywood, 3D'yi kullanmamalı
Walter Murch
Much mektubunda "Bu tıpkı aynı anda midenle kafanı ovmak gibi. Çok zor bir iş. Dolayısı ile bizim algılayıcı beynimizin "işlemcisi" ekstra fazla çalışmalı. Zaten bu yüzden 20 dakika sonra insanların başları ağrıyor. 600 milyon yıllık evrimleşme sürecinin bizi hazırlamadığı bir şey ile uğraşıyorlar. Bu çok derin bir problem ve bu problemi hiçbir teknik düzeltme gideremez" diye yazdı.

Ebert ise kısa zaman önce oyunların sanat olamayacağı yönündeki eleştirisine tam tersi olduğu yönünde gelen 4500 yorumun ardından bu eleştirisinden vaz geçmişti.

Murch'ün bu yorumu 3D teknolojisinin Nintendo ve Sony gibi oyun firmaları tarafından ki Nintendo 3DS'yi çıkartmaya hazırlanıyor, neredeyse her şeyde kullanmaya çalıştığı bir anda gelmesi ise işin ilginç bir yönü.

Nintendo yakın zaman önce Hollywood'un 3DS ile 3D video oynatabilme yeteneğinden dolayı çok yakından ilgilendiğini belirtmişti.

Yorumlar 36
MK Okuru
MK Okuru 2.05.2024 15:21
Kalan Karakter: 300 Gönder
Hollywood, 3D'yi kullanmamalı
İlginizi Çekebilir