HP Omen 17 inceleme

Ersin Kılıç 9.08.2022 - 18:47
HP Omen inceleme (ck0010nt) içeriğimizde ekran özellikleri ve güçlü donanımı ile ön plana çıkan modelin genel özelliklerine göz atıyoruz.

Farklı segmentlerde bilgisayarlar çıkartan HP, bildiğiniz gibi OMEN serisi ile oyuncu tarafına odaklanıyor. Daha önce bu konuda hem masaüstü hem de laptop tarafında oldukça farklı tasarımlara ve konfigrasyonlara imza atan firma, üst segmentteki ürün gamını da bir hayli genişletti. İşte sahip olduğu özellikler ve donanım ile öne çıkan HP OMEN 17 inceleme (ck0010nt) içeriğimizde firmanın son çıkan modellerinden birisine daha yakından bakıyoruz.

HP OMEN 17 inceleme  (ck0010nt)

HP Omen 17 inceleme

Tasarım

Öncelikle her zaman olduğu gibi tasarımdan bahsedelim. HP bu modelde oldukça sade hatlar kullanmış. Eğer benim gibi sade tasarımları seviyorsanız, bu modelin tasarımını da oldukça seveceksiniz demektir. Kapak kısmında HP OMEN logosune yer verilmiş ve parıltılı bir tasarımı bulunan bu logo, güzel bir renk katmayı başarmış. 

Sağ ve arka tarafta havalandırma mazgallarına yer verildiğini görüyoruz. Yine sağ tarafta iki adet USB 3.2 Gen 1 girişine yer verilirken sol tarafta Bağlantı noktalarına baktığımızda her iki tarafa da yayılsa da çoğunluk sol tarafa verilmiş. Sol tarafta güç girişi ile beraber ethernet portu, USB 3.4 Gen 1, Mini Display Port 1.4, HDMI 2.1, aynı zamanda Thunderbolt görevi üstlenen Tip C girişi ve 3.5 mm jak girişine yer verilmiş . Yine bu tarafta SD kart okuyucusuna da yer verilmiş. Bazı markalar bundan vazgeçti ama birçok insanın veri aktarımını fotoğraf makinesi ya da video kameralar ile yaptığını göz önüne alırsak bu konuda iyi bir avantaja sahip olduğunu da söyleyebiliriz.

HP Omen 17 inceleme

HP OMEN 17 modeli 1.82 kg ağırlığında. Tasarımda bahsetmemiz gereken bir diğer nokta da laptopun bu ağırlığı dışında büyük bir adaptöre sahip olduğu. Neredeyse bir Mac Mini kadar büyük olan bu adaptör doğal olarak taşıma işini de bir tık zorlaştırıyor. Fakat diğer taraftan 330W olması sebebiyle de bu ağırlığını bir nevi avantaja dönüştürebilmiş.

Plastik bir alışıma sahip olan tasarımda kapağı tek elinizle açabiliyorsunuz. Malzeme kalitesi olarak oldukça iyi ama sanki yanlış tutarsanız da özellikle kapak kısmı bükülecekmiş gibi bir izlenim de veriyor. Kapağın tam orta kısmına web kamerası yerleştirilmiş. Geniş ekran olan bu kamera 720P çözünürlüğüne sahip.

HP Omen 17 inceleme

Ses tarafında ise Bang & Olufsen ile bir işbirliğine gidilmiş. Zaten klavye kısmının hemen solunda logoyu da görebiliyorsunuz. DTS:X destekli çift hoparlör ile ses konusunda gerçekten de iyi bir iş çıkarılmış. Oyunlarda ses kasma için tabi ki uygun değil ama günlük kullanımda fazlasıyla yeterli bir kalite ile karşılaşıyorsunuz. Çiklet bir klavye tasarımı kullanılmış ve yazı yazmak son derece keyifli. NumePad kısmı yok, buna bağlı olarak tuş başlıkları büyük ve aralıklı bırakılmış. Bu da yazım olayını kolaylaştırdığı gibi oyuncuların da seveceği bir tasarım diyebiliriz. Klavyede dört bölgeli RGB aydınlatma olduğunu da belirtelim. 

Klavyenin sol tarafında altı adet makro tuşuna yer verilmiş. Bu durum oyunlarda tuş atama anlamında iyi bir kullanım sağlıyor ama dikey dizilim bazen ctrl tuşu ile P6 tuşunun karışmasına da sebep olabiliyor. Biraz kullanıp, alışmanız gerekmekte. RGB ışıklandırma ve diğer klavye ayarlamalarını OMEN Gaming Hub uygulamasından ayarlayabiliyorsunuz.

HP Omen 17 laptop inceleme

Ekran Özellikleri

Laptobun kapağını açtığınızda ilk olarak dikkatinizi tabi ki 165 Hz ibaresi çekiyor. Bu ekran hem günlük kullanımda hem de oyunlarda farkını bir hayli hissettiriyor diyebilirim. Özellikle Valorant, CS: Go tarzı rekabete dayalı oyunlarda ya da hızlı bir yapıya sahip olan hikaye bazlı yapımlarda tam anlamıyla beklediğinizi buluyorsunuz.

300 Nit parlaklığa sahip olan bu ekranın en iyi yönlerinden birisi de 2K olması. 2560 x 1440 çözünürlüğe sahip olan ekranda doğal olarak oyunları çok daha detaylı bir şekilde görebiliyorsunuz. Artık masaüstü bilgisayarlardan sonra laptop tarafında da, özellikle oyuncu bilgisayarlarında yüksek çözünürlükleri görmek büyük avantaj. 

HP Omen 17 oyuncu bilgisayarı inceleme

Donanım ve Oyun Tarafı

HP Omen 17 modelinde 16 GB Ram ve 1 TB M.2 SSD depolama birimine yer verilmiş. İşlemci tarafında i9 11900H modeli tercih edilirken ekran kartı tarafında ise günümüzün en güçlü çözümlerinden biri olan RTX 3080 modelini görüyoruz. Zaten Cinebench testinde 5609, 3DMark tarafında ise 32850 gibi yüksek bir puan almayı da başarıyor. Yani özelliklere baktığımızda aslında bir dizüstü bilgisayarda olabilecek en güçlü sistemlerden biri olduğunu söylemek mümkün. 

Oyun testlerine geldiğimizde ise bu ekran kartı ile günümüzde çıkan tüm oyunları sorunsuz bir şekilde oynayabileceğinizi söylememiz mümkün. Tabi rekabete dayalı oyunlarda ya da daha düşük sistem isteyen yapımlarda 144 Hz ekran avantajına da ulaşabiliyorsunuz. AAA oyunlarda ise DLSS avantajı ile birlikte farklı ve daha yüksek sonuçlar almak mümkün. Örneğin Dying Light 2'de 2K açarsanız normalde 45 FPS civarında seyreden oyun, DLSS performans modunu açtığınızda ise 90 FPS üzerine çıkmayı başarıyor.

HP Omen 17 inceleme

Yine son yılların RTX özellikleri ile dikkat çeken oyunlarından biri olan metro Exodus'ta orta ayarlarda 120 FPS üzerine çıkabiliyorsunuz. Tüm ayarları Extreme seviyesine çekip RTX açtığınızda ise 50 FPS civarı bir performans almak mümkün oluyor. Red Dead Redemption 2'de de hemen hemen yakın bir performans alırken Apex Legends ya da PUBG gibi yapımlarda ise tabi ki rahat bir şekilde 100 FPS üzerine çıkabiliyorsunuz.

HP Omen 17 sıcaklık dağalımına odaklanan bir model olmuş. Başta da belirttiğim gibi laptop üzerindeki havalandırma çıkışları oldukça yeterli ve cihazı serin tutmayı başarıyor. Fakat bu durum avantajla birlikte bir dezavantajı da beraberinde getirmiş. Çünkü oyun oynadığınızda ya da bir video işlediğinizde laptop aşırı gürültülü bir şekilde çalışıyor. Kulaklık taktığınızda çok sorun olmuyor ama takmazsanız sanki dibinizde bir vantilatör çalışıyormuş gibi sesle karşılaşıyorsunuz. 

HP Omen 17 inceleme

Batarya Performansı ve Sonuç

Batarya performansı özelliklerini ve bir oyuncu bilgisayarı olmasını da göz önüne aldığımızda biraz geri planda kalıyor. Cihaz %100 seviyesindeyken ortalama 2 saat civarında bir kullanım sağlıyor. Tabi oyun oynadığınızda bu sürenin biraz daha düştüğünü görüyorsunuz. 

Oynadığınız oyunun aslında çapına göre bu süre daha aşağı düşüyor. League of Legends tarzı oyunlar oynadığınızda iki oyunluk süreyi, yani 1.5 saate yakın bir kullanımı rahat yakalarken AAA oyunlarda ise bu süre maalesef bir saatin altına düşüyor. Pil konusunda acil durumlar hariç prize muhtaç olan bir model olduğunu söylemek mümkün.

HP Omen 17 hem oyun hem de Premiere gibi video işleri ile uğraşıyorsanız işinizi rahatlıkla görebileceğiniz bir laptop olmuş. Oyun performansı iyi, günlük kullanımda ekran, klavye kullanımı ve ses performansı gayet başarılı. Tabi stres atında gürültülü çalışması gibi bazı yönlerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Sonuç olarak HP Omen 17 modeli ekran kalitesi, yüksek çözünürlüğü ve daha da önemlisi içerdiği donanım ile üst seviye performans arayan oyuncualr için tasarlanmış bir model. 

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 12:54
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 10.08.2022 02:33
Ederi nedir
Kalan Karakter: 300 Gönder
HP Omen 17 inceleme
İlginizi Çekebilir