Hyperx Clutch Gladiate inceleme

Ersin Kılıç 16.08.2023 - 14:50
Hyperx Clutch Gladiate inceleme içeriğimizde ergonomi ve hafifliği ile dikkat çeken kontrolcüye ve kullanım deneyimine göz atıyoruz.

Son dönemde oyuncular için kontrolcü seçimi yapmak oldukça zorlaştı. Microsoft ve Sony gibi konsol piyasasının iki ağır topu Xbox Controller ve Dualsense ile önemli bir pazar payına sahip olsalar da artık oyuncu aksesuarı üreticilerinin de kendi markaları ile bu pastadan önemli paylar kaptıklarını görüyoruz. İşte oyuncu aksesuarı denince akla gelen ilk firmalardan biri olan HyperX firması da Hyperx Clutch Gladiate modeli ile sağlam bir çıkış yapmayı başardı. Bu içeriğimizde de bu kontrolcünün özelliklerine ama daha da önemlisi oyun tarafında sunduğu ergonomi ve deneyime değineceğim.

Hyperx Clutch Gladiate

Hyperx Clutch Gladiate inceleme

HyperX aslında bu pazara yeni giren bir firma değil. Geçtiğimiz yıl Clutch modeli ile bazı konularda eleştiriler alsa da övgüler toplayan bir ürün ile karşımıza çıkmışlardı. Hyperx Clutch Gladiate modeli ise bu taraftaki eksikleri kapatan ve özellikle ergonomik anlamda çok daha iddialı olan bir model diyebiliriz.

Tasarım

Hyperx Clutch Gladiate modeli hem özellik hem de tasarım anlamında PC oyuncularının en çok tercih ettiği kontrolcülerden biri olan Xbox Contoller'ın izinden giden bir model. Hem tuş yerleşimi hem de tasarım anlamında benzer yönleri oldukça fazla. HyperX eklediği bazı ek tuşlar ile klasik Xbox kontrolcüsünden biraz daha farklılaşmış. Xbox lisansına sahip olan bu gamepad'i hem PC'de hem de Xbox konsollarında sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Ben bu kontrolcüyü bir süredir test ediyorum ve bu süreçte Diablo 4, Street Fighter 6, Star Wars Jedi Survivor ve Forza Horizon 5 gibi birçok oyunu oynarken kullandım.

Hyperx Clutch Gladiate

Gamepad özellikle tasarım ve ergonomi anlamında oldukça iyi. Bu tarz kontrolcülerde tasarım ne kadar Xbox koluna benzese de gamepad'i elinize aldığınızda o ergonomiden çok uzakta olduğunu hissedersiniz. Biraz daha sert hatları sebebiyle böyle elinize tam olarak oturmaz. Hyperx Clutch Gladiate ise bunun tam tersi ergonomik anlamda Xbox Gamepad'ine tam uyum sağlamış ve elinize tam oturuyor. Tutamaç kısımları rahat, üzerindeki tırtıklar ile kayma engellenmiş ve kullanırken o farklı olan hissiyatı hiç fark etmiyorsunuz. Gamepad'in belki de en sevdiğim yönü bu oldu diyebilirim. Unutmadan tabi bu tırtıklar uzun kullanımda toz toplama potansiyeline de sahip. 

Kullanım detayları

Öncelikle analog, klasik tuş takımı bildiğimiz şekilde konumlandırılmış. Basımı rahat, ergonomik anlamda iyi. Analog yapısının alt kısmına eklenen HyperX kırmızısı tasarım anlamında kontrolcüye renk katmış. ortadaki Xbox Home tuşu ise ışıklı değil, onun yerine hemen alt kısımda küçük bir bildirim ışığına yer verilmiş.

Hyperx Clutch Gladiate

Kontrolcünün arka kısmına baktığımızda ise asıl fark burada karşımıza çıkıyor. Klasik bumper ve tetik tuşları aynı boyutta. Arka kısımda tetiklerin hemen iç tarafında ise iki adet anahtar tuşa yer verilmiş. Bunları açtığınızda tetikleri yarım basım şeklinde ayarlayabiliyorsunuz. Yani araba yarışı oynarken klasik şekilde tam basış, FPS oyunlarında ise anahtarları açarak daha çok silah tetiğine benzemesi için yarım basım şeklinde ayarlamak mümkün. 

Kontrolcünün tutamaç dediğimiz kısmının arka tarafında ise iki tetik tuşu daha bulunuyor. Daha basık bir yapıda olan bu ekstra tetik tuşları yine HyperX kırmızısı ile renklendirilmiş. Kontrolcüyü tuttuğunuzda tam da orta ve yüzük parmaklarınız ile bu tetiklere çok rahat bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. Kullanım açısından rahatlar ve basık oldukları için gamepad yapısını hiç bozmamışlar. 

Hyperx Clutch Gladiate

Bu tuşları dilediğiniz gibi farklı tuşlar atayarak özelleştirebiliyorsunuz. Yukarıdaki anahtar tuşlarının tam ortasında yer alan P1 tuşuna basılı tuttuğunuzda bu atmayı yapmak mümkün. Yani bir oyunda A ile zıplıyorsanız bu tuşu tetiğe bile atamanıza izin verilmiş. Kullanım açısından rahatlar ve oyunlarda iyi bir avantajı beraberinde getiriyorlar.

Hyperx Clutch Gladiate sadece kablolu olarak kullanılabilen bir model. Zaten kablosuz olsaymış bu konuda eşsiz bir modellerden biri olabilirmiş. Neyse ki kutu içeriğinden neredeyse 3 metre uzunluğunda bir kablo çıkıyor. Bu kablo oldukça sağlam ve bükülmelere karşı son derece dirençli. Kablo kullanımında sevmediğim bir detay ise gamepad yuvasının sadece bu kablo ucuna göre tasarlanması. Yani kabloyu unuttuysanız ya da kaybettiyseniz klasik bir Tip C kablosunu bu yuvaya takamıyorsunuz.

Hyperx Clutch Gladiate

Sonuç olarak Hyperx Clutch Gladiate eğer hem Xbox konsollarında hem de PC'de kullanmak istediğiniz bir gamepad arıyorsanız başta da belirttiğim gibi çok iyi bir alternatif olmuş. hafifliği ile şaşırtan ve özellikle ergonomik anlamda gönül rahatlığı ile tercih edebileceğiniz bir model. Kablosuz versiyonu gelirse muhtemelen çok daha tatlı olacaktır diye düşünüyorum.

HyperX Clutch Gladiate teknik özellikler

  • Destek: Xbox X Series X | S, Xbox One, PC
  • Pil: Yok
  • Bağlantı: Sadece kablolu
  • 3,5 mm Jak: Var
  • Programlanabilir tuşlar: Var
  • Ekstra tuş: 2 tetik tuşu, program tuşu ve klasik tetik anahtarları
  • Renk: Siyah
  • Kablo uzunluğu: 297cm

Ayrıca bakınız: HyperX Pulsefire Haste II inceleme

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 2.05.2024 16:27
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 17.08.2023 09:09
sene olmuş 2023 hala kablolu gamepad üretiyorlar.
MK Okuru
MK Okuru 18.08.2023 01:27
Ben kullanıyorum hatta daha yeni aldım kablosuz yerine kablolu seçtim yine olsa yine seçerim sene 2523 olsa seçerim
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 16.08.2023 16:37
"LANG" tuşu var mı? Lang, "Y" tuşunun üzerinde konumlandırılmış, tek tuşla anlık oyun dili gezme, değiştirme tuşudur. Konumu tasarıma göre yer değiştirebilir. Patenti bendeniz MK Okuruna aittir. Ürününde kullanmak isteyenler için tek bir şart vardır, kullanılacağı oyunun Türkçe dil içermesi.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Hyperx Clutch Gladiate
İlginizi Çekebilir