Yayıncı Mikrofonu Arayanlara: HyperX Quadcast İnceleme

Ersin Kılıç 8.03.2019 - 14:10
Yayıncı mikrofonu arayanlara!

HyperX Quadcast İnceleme. Yayıncı mikrofonu arayanların kesinlikle göz atması gereken HyperX Quadcast modelini inceliyoruz. Bildiğiniz gibi gerek oyunlara gerekse de farklı konulara odaklanılsa da yayıncılığın gün geçtikçe daha popüler bir hale geldiğini görüyoruz. Doğal olarak da yayıncılık için kullanılması gereken aksesuarların önemi de büyük oluyor. Anlatacağınız hikayeleri ya da oynadığınız oyunları farklı kişilere göstermeye çalışırken birçok aksesuardan destek alıyorsunuz. Bu aksesuarların başında ise şüphesiz kaliteli bir mikrofon geliyor. Özellikle oyun yayınlarında en az gösterdiğiniz oyun kadar sesinizin de takipçilerinize net bir şekilde iletilmesi gerekmekte. İşte bu konuda hali hazırda piyasada onlarca ürün bulunuyor. HyperX'in yeni mikrofonu olan Quadcast ise bu rekabete tepeden girmeye niyetli.

HyperX Quadcast İnceleme

İlk olarak CES 19 fuarında karşımıza çıkan HyperX Quadcast, başta da söylediğim gibi sahip olduğu özellikler ve şık tasarımı ile mikrofon pazarına hızlı bir giriş yapmayı hedefliyor. Cihazın kutu içeriğine baktığımızda mikrofon dışında 3 metrelik kablo ve bir de montaş adaptörü bulunuyor. Bu uzun kablo sayesinde mikrofonunuzu dilediğiniz şekilde konumlandırabiliyorsunuz. Ayrıca kablonun örgülü yapısı, kırılma gibi problemleri de ortadan kaldırmış. USB üzerinden bağlanan HyperX Quadcast'in üzerinde ayrıca bir ses çıkışı da bulunmakta. 32 ohm değerine sahip olan bu çıkış tıpkı mikrofon gibi 20hz ile 20khz aralığına sahip. 

Kutu içeriğinden çıkan montaj aparatı, mikrofonunuzu dilerseniz farklı tripodlara bağlamanızı sağlıyor. Yani kendi ayağını kullanmak istemezseniz, bu aparat sayesinde farklı tripotlara takmak da mümkün. Çoğu yayıncının mikrofonu radyocular gibi tepeden kullandığını göz önüne alırsak ekstra bir aparata ihtiyaç duymamamız önemli bir avantaj olmuş. 

HyperX Quadcast İnceleme

Oval yapısı, ayak kısmı ve kırmızı tonlaması ile birlikte mikrofonun tasarımına baktığımızda oldukça şık durduğunu görüyoruz. Mikrofonun tepe kısmına açma, kapama tuşu eklenmiş ve mikrofonu açtığınızda ayrıca ışığını da açmış oluyorsunuz. Mikrofon bu kırmızı tonlamalar sayesinde çok daha güzel bir görünüme kavuşuyor. Ayrıca mikrofonun açık mı kapalı mı olduğunu bu ışıklandırma sistemi sayesinde çok rahat bir şekilde anlayabiliyorsunuz. Mikrofonun alt kısmında ise duyarlılık seviyesini ayarlayabileceğiniz bir sisteme yer verilmiş. 

Tasarımda dikkat çeken bir diğer etken ise titremişi engelleyen lastikler. Mikrofonun gövde kısmı, kırmızı lastikler ile ayak kısmına oturtulmuş. Yani mikrofonu konumlandırdığınız düzeyde bir titreşim, darbe durumu olsa da bu durumu engellemeyi başarıyor. Tasarım anlamında bahsetmemiz gereken bir diğer unsur ise mikrofon gövdesinin ayarlanabilir olması. Oturduğunuz yükseklik ya da pozisyona göre mikrofon gövdesini ayarlayabiliyorsunuz.

İçerisinde 3 adet 14mm'lik kondansatör bulunan HyperX Quadcast, dahili bir pop filtresine de sahip. Metal gövde içerisine konumlandırılan bu pop filtresi seslerde yaşanan patlamaları engelliyor. Özellikle kulaklık mikrofonu ya da çok başarılı olmayan ürünlerde en çok karşılaştığımız bu problem, mikrofonun sahip olduğu bu filtre sayesinde minimum düzeye indirilmiş. 

HyperX Quadcast İnceleme

PC, PS4 ve Mac desteği bulunan HyperX Quadcast, Stereo, Omnidirectional, Cardioid ve Bidirectional olmak üzere  4 farklı kayıt olanağı sunuyor. Bu sayede ister tek başına isterseniz de kalabalık bi ekip olsanız dahi tek bir mikrofon ile ses olayını halledebiliyorsunuz. Bu 4 farklı ayarı ayrı ayrı açıklayacak olursak;

Stereo: Bu ayara getirdiğinizde mikrofon tek yönden geniş olarak ses kaydı alabiliyor. Yani 2 kişi yan yana oturduğunuzda mikrofon ayarını Stereo'ya getirmeniz en doğrusu olacaktır.

Omnidirectional: Çok yönlü olarak da adlandırabileceğiniz Omnidirectional ayarı daha çok grup konuşmaları için uygun. Bu ayar sayesinde mikrofon her yönden gelen sesi eşit bir şekilde kaydediyor.

Bidirectional: Daha çok radyocuların kullanmış olduğu bu ayarı kısaca anlatmamız gerekirse karşı karşıya konuşma olarak adlandırabiliriz. Bu ayar ile mikrofon önden ve arkadan gelen sesleri alıp yan tarafı reddediyor, yani bir nevi çift yönlü çalışıyor.

Cardoid: Bu ayar ise daha çok kendi başınıza yapacağınız yayınlarda ya da kayıtlarda kullanmanız gereken bir ayar. Cardoid'e getirdiğinizde mikrofon sadece önden gelen sesleri alırp, diğer yönleri reddediyor. 

HyperX Quadcast İnceleme

Kısacası tasarım anlamında oldukça şık duran HyperX Quadcast, sahip olduğu özellikler ile birlikte sağlam bir yayıncı mikrofonu olma potansiyeline sahip. Yurt dışı fiyatı 140$ olan mikrofonun Türkiye fiyatı ise henüz belli değil. Mart 2019 sonu itibari ile raflardaki yerini alacak olan HyperX Quadcast, yayıncı mikrofonu arıyorsanız değerlendirmeniz gereken bir ürün olmuş.

Mikrofon Özellikleri

Güç: 5V 125mA
Sample/bit rate: 48kHz/16-bit
Element: Electret kondansatörlü mikrofon
Kondansatör Tipi: 3 Tane 14mm 
Kayıt modları: Stereo, Omnidirectional, Cardioid, Bidirectional
Frekans tepkisi: 20Hz - 20kHz
Duyarlılık: -36dB (1V/Pa at 1kHz)Cable length: 3m
Mikrofon ağırlığı: 254g (USB kablosu ile 710g)

Kulaklık Çıkışı

Empedans değeri: 32 ?
Frekans tepkisi: 20Hz - 20kHz
Maksimum güç çıkışı: 7mW
THD: ? 0.05% (1kHz/0dBFS)
SNR: ? 90dB (1kHZ, RL=?)

Yorumlar 4
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 09:55
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 19.08.2023 22:40
abi rengi ayarlana biliyo mu
Kalan Karakter: 300 Gönder
asyaa
asyaa 28.03.2019 02:01
inceleme aydınlatıcı olmuş fiyatlarına bakıp almayı düşünüyorum
Kalan Karakter: 300 Gönder
asyaa
asyaa 28.03.2019 02:00
yazı aydınlatıcı olmuş fiyatlarına bakıcam
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 11.03.2019 18:13
Herhangi bir ses kartına ihtiyac varmı yokmu bunuda belirtseydizi keşke...Direk alsak bu kaliteyi verir mi ?
Kalan Karakter: 300 Gönder
HyperX Quadcast İnceleme
İlginizi Çekebilir