Immortals of Aveum ilk bakış

Ersin Kılıç 31.05.2023 - 19:09
San Francisco'da oynama şansına eriştiğimiz Immortals of Aveum ilk bakış içeriğimizde deneyimlerimize ve oyunla ilgili detaylara yer verdik.

Immortals of Aveum ilk bakış: Geçtiğimiz hafta EA Games'in davetlisi olarak San Fransico'ya gittik. Firmanın birçok oyuna imza attığı o meşhur stüdyolarını gördük ve burada 2 saati aşkın bir süre yakında çıkacak olan Immortals of Aveum'u oynama şansına eriştik. Bu içeriğimizde de oyunla ilgili ilk izlenimlerimizi sizlerle paylaşacağız.

Immortals of Aveum ilk bakış / Oynadık

Immortals of Aveum ilk bakış

Immortals of Aveum ilk bakış

Öncelikle Immortals of Aveum büyü ile yoğrulmuş bir dünyada geçiyor. Büyü ile dünyanın değiştirilebileceği ve kullanıcılarının bu büyülerde ustalaşabileceği bir dünya kurulmuş. Bu dünya beş farklı ulusun karşı karşıya geldiği Everwar isimli büyük bir savaş ile adeta paramparça olmuş. Bu savaşın sonunda ise ayakta kalan iki ulus yer alıyor. Bunlardan ilki Lusium. Bizim de evimiz olan bu ulus aynı zamanda oyuna da adını veren ve seçkin büyücü savaşçılardan oluşan Immortals, yani ölümsüzlerin merkezi konumunda.

Oyunun ana kötüsü de diyebileceğimiz Sandrakk'ın liderlik ettiği Rasharn ulusu ise bizimle yıllardır savaş içerisinde olan bir ulus olarak resmedilmiş. Yani arka planda siyasi olayların oyuna olan etkisi baya büyük. Zaten oynanış kısmında da hikaye konusunda bazı süprrizler olabileceğinin sinyalleri verilmiş. Yeri gelmişken yapım ekibi ara sahneler konusunda özenli bir iş ortaya koymş. Özellikle Everwar savaşının anlatıldığı kısmı baya bi sevdim.

Immortals of Aveum ilk bakış

Immortals of Aveum ilk bakış

Oyunda Jak isimli bir karakteri kontrol ediyoruz. Jak aslında sokaklarda büyüyen ama potansiyeli keşfedilince ölümsüzlere alınan bir karakter. Potansiyeli ise üç büyü çeşidini de kullanabilmesi. Normalde Ölümsüzler sadece bir, iyi olanlar ise iki farklı büyüde ustalaşabiliyor. Üç büyüyü kullananların sayısı ise oldukça az. Bu nedenle çaylak olarak başladığımız bu macerada karakterdeki beklentiyi hissediyorsunuz. Jak kendini kanıtlamaya çalışan ve bu nedenle zaman zaman fevri davranabilen bir karakter portresi çiziyor.

Büyüler demişken Aveum dünyasında büyülerin yeri oldukça önemli. Başta da belirttiğim gibi zaten yapılan savaşlar falan hepsi bu büyü gücünü ele geçirmek için yapılmış. Zaten dünyaya genel olarak baktığınızda da adeta kablolarla ağ bağlantısı gibi büyülerin tüm dünyayı sardığını fiziksel olarak da görüyorsunuz.

Immortals of Aveum ilk bakış

Immortals of Aveum ilk bakış

Oyunda kullanabildiğimiz üç farklı büyü çeşidi bulunuyor. Büyüler Mavi, Kırmızı ve Yeşil olarak üçe ayrılmış. Mavi büyü için aslında makineli tüfek benzeri, uzak mesafeli silah benzetmesi yapabiliriz. Yeşil büyü ise daha çok SMG, Uzi tarzı bir kullanıma sahip. Daha az hasar veriyor fakat seri atışlar yaparak bu açığı kapatabiliyorsunuz. Kırmızı büyü ise yakın vuruşlar ve kalabalık düşmanlarda oldukça etkili. Bir nevi pompalı tüfek gibi çalışıyor.

Tabi ilk etapta büyüler bu şekilde işlese de aslında yaptığınız güncellemeler ve aldığınız yeni ekipmanlar ile daha farklı kullanımları olduğunu da fark ediyorsunuz. Mesela pompalı gibi kullandığınız kırmızı büyü, geliştirdiğinizde adeta bomba atara dönüşüyor. Rakibe vurduğunuzda patladığını ve alan hasarı verdiğini görüyorsunuz. Yapım ekibi bu şekilde oyundaki güncelleme ve ekipman sistemini daha önemli bir yere konumlandırmış.

Immortals of Aveum ilk bakış

Immortals of Aveum ilk bakış

Oyunda ulti benzeri bir yetenek sistemine de yer verilmiş. Üstelik ilerledikçe bu konuda farklı yeteneklerin de kilidini açıyorsunuz. İşte rakiplere yerden yukarı doğru fırlayan kayalar gönderebiliyor ya da ellerinizi açarak bir çok dalgası oluşturabiliyorsunuz. Özellikle kalabalık düşmanlara karşı bu özel yetenekler baya iş yapıyor. Bu sistemi RPG oyunlarında rakamlara atadığımız özel yeteneklere benzetebilirsiniz.

Büyüler dışında savaş sistemine renk katan bazı özelliklerimiz de bulunuyor. Bunların sayısı ilerde artacak mı emin değilim ama tek tek adlığımız bu özellikler hud ekranında sol tarafa sıralanmış bir şekilde gözüküyor. İlk özelliğimiz bir kamçı. Bu kamçı sayesinde uzaktaki düşmanları yakına çekip daha fazla hasar almalarını sağlayabiliyorsunuz. Düşmanların zayıf noktalarını vurabildiğimiz bir lazer ve yavaşlamalarını sağlayan yeşil bir jöle fırlatan özel bir ekipmanımız da var.

Immortals of Aveum ilk bakış

Immortals of Aveum ilk bakış

Bu yeşil jöle hem savaşlarda hem de bulmaca kısmında enteresan çözümler sunuyor. Evet, oyunda bir bulmaca yapısına da yer verilmiş. Genelde oyun alanında gizlenen kırmızı, mavi ya da yeşil işaretleri, ilgili büyü ile vurarak kapılar açıyorsunuz. Fakat daha farklı bulmacalar da oyunda yer alıyor. Örneğin yine bir düğmeye ateş ettiğinizde kocaman bir bloğun hızlıca açıldığını ama hemen geri kapandığını görüyorsunuz. İşte burada yeşil jöle özelliğimiz devreye giriyor.

Bu büyük bloğa ateş ederek daha yavaş bir şekilde açılıp kapanmasını sağlıyorsunuz. Bu süreçte tabi hızlıca altınden geçip hedefimize ulaşabiliyoruz. Fragmanlarda da görebileceğiniz gibi bu tarz bulmacalar ile oyun içinde sık sık karşılaşacağız gibi duruyor.

Immortals of Aveum ilk bakış

Immortals of Aveum ilk bakış

Bulmaca yapısında en çok merak ettiğim nokta ise bu işleyişin oyunun ilerleyen kısımlarında ne kadar değişeceği. yani çok daha farklı bulmaca türüne oyunun dünyası aslında müsait. Fakat bulmacalar bu yapıda devam ederse ve sürekli kendini tekrar ederse muhtemelen oyunun akıcılığına önemli bir hasar verecektir diye düşünüyorum. O nedenle bulmaca dengesinde tam sürümde daha net şeyler söylemek mümkün olacak.

Oyunun dünyası biraz metroidvania kafasında da tasarlanmış. Yani ilk bölgelerde bile kilitli kapılar, daha sonra ulaşabileceğiniz yerler bulunuyor. Yani yeni özelliklere kavuştukça buralara geri dönme şansınız da olacak diyebiliriz. Diğer taraftan keşif noktasında en önemli detay tabi ki sağda solda bulacağınız sandıklar. 

Gelelim kafalardaki en önemli soru işaretine. Oyunun genel işleyişine baktığımızda aslında klasik bir shooter türünün büyülü bir dünya ile birleştiğini görüyoruz. Kaba tabirle mermi yerine büyüler gelmiş. Tabi atmosfer anlamında bu değişimi güzel bir şekilde yansıtmışlar. Uygulama tarafında ise oyunun önemli aksaklıkları var. 

Immortals of Aveum ilk bakış

Immortals of Aveum ilk bakış

Bunların başında tempo ve savaşlardaki tek düzelik geliyor. Oyunun temposu sık sık düşüyor. Yani ne Doom gibi tamamen aksiyona yönelebiliyor ne de diğer shooter oyunlarındaki gibi taktiksel olarak ilerleyebiliyorsunuz. Oyun bu noktada biraz hangi yoldan gitmesi gerektiğini tam olarak belirleyememiş. Belki bizim oynadığımız kısım ilk dakikalara ait olduğu için böyle bir ketumluk sezmiş olabilirim. Umarım ilerleyen aşamalarda açılan bir yapısı vardır.

Bir diğer nokta ise aslında çok eğlenceli olması gereken boss savaşları. Burada da büyük bir ikileme düştüm. Çünkü oynadığımız kısmın ortalarında eğlenceli ve böyle kaçıp sıkmanız gereken bir boss savaşı bulunuyor. Onun patternini ezberleyip ona göre aksiyon oluyorsunuz. Bu boss savaşı fena değil. Fakat demonun sonunda daha büyük bir boss savaşı yer alıyordu.

Immortals of Aveum ilk bakış

Immortals of Aveum ilk bakış

Zayıf noktalarına vurmamız gereken bu boss savaşı 20 yıl öncenin mantığında hazırlanmış. Daha da sıkıntılı olan taraf ise oyun alanı o kadar daralıyor ki ortada dönen aksiyonun farkına bile varamıyorsunuz. Bu konuda oyuna bir denge gelmesi şart.

Sonuç olarak Immortals of Aveum umut vaat eden ama bir o kadar da soru işareti barındıran bir oyun. Yapım ekibi çok güzel düşünceler ile gelmiş. Bunların bazılarında başarılı olurken bazılarında ise gereekn aksiyonu alamamışlar. Ben oynarken zaman zaman eğlendim ama zaman zaman anlamsız bulduğum sahnelerle de karşılaştım. Dediğim gibi oyunun ilerleyen aşamaları daha akıcı ve kalıbından kurtulan bir yapıya sahip olursa eğlenceli bir shooter ile karşılaşma ihtimalimiz de o kadar güçlü olur.

Yorumlar 7
MK Okuru
MK Okuru 18.04.2024 19:34
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.06.2023 18:02
Eskiler bilir heretic 2 diye bir oyun vardı keşke onun devamı olur günümüz teknolojisi ile ya da remake olur bir el atsalar heretic e
MK Okuru
MK Okuru 10.06.2023 04:05
Skyrim hem TPS hem de FPS oynanabiliyor.
MK Okuru
MK Okuru 7.06.2023 03:52
Heretic 2 TPS bir oyun. Heretic 1 FPS bir oyundu, ve de ben çok severdim. Bir de Hexen vardı ama ben Heretic'i nedense daha çok severdim.
MK Okuru
MK Okuru 2.06.2023 15:03
Eskiyim ama bilmiyorum dost çünkü çok seçiciyimdir maalesef bunu seçmemişim. Duckta baktım, Skyrim falan oynayabilirsin. Bir de Activision oyunu, daha alamadılar ki herhangi bir oyunu yapsınlar.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 31.05.2023 23:26
Bu oyunda en azından farklı bir şeyler denemişler, o yönü hoşuma gidiyor. İyi bir shooter olursa kafi
MK Okuru
MK Okuru 7.06.2023 03:53
Aynı konsepte sahip Lichdom diye bir oyun vardı. Çok da farklı bir şey denememişler.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 1.06.2023 08:12
EA mi? Peki gözünüze takılan open world, third person oyun oldu mu? M ile başlayan falan.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Immortals of Aveum ilk bakış
İlginizi Çekebilir