İnternetteki RTÜK denetimi çok yakında başlıyor

Ersin Kılıç 25.09.2018 - 14:27
İnternetteki sansürsüz yayınların sonu geliyor

Geçtiğimiz Mart ayında Radyo ve Televizyon Üst Kurumu'nun (RTÜK) internetteki radyo ve tv benzeri yayınlara denetim getireceğine dair bir tasarı yayınlanmış ve bu tasarı meclisten geçmişti. Yani bu tasarı başta Netflix, BluTV ve Puhu TV olmak üzere internet üzerinden yayın yapan kuruluşlara RTÜK denetimi olacağı anlamına geliyordu. İşte meclisten geçen bu yasa hakkında yeni bilgiler ortaya çıktığı gibi yakında yürürlüğe gireceği de açıklandı.

İnternet yayınlarına RTÜK denetimi geliyor

Bu kanun sonucunda yayın hakkı veya yayın lisansı bulunan medya kuruluşları, bu hak ve lisansları ile yayınlarına internet ortamından da devam edebilecek. Yani televizyonda yayınlanan program ve yapımların şu anda olduğu gibi internet üzerinden de hak ve lisans sonucu yayınlanabileceği belirtilmiş. Tabi aynı programı yayınlasa da internet üzerinden yayınlar için ayrı bir lisans alınması gerekiyor. Ayrıca ilgili yayın ve programlar için sulh ceza hakimi, ilgili içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesine en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karar verilebilecek. Tüm bu yayınların denetlenmesine ve maddenin uygulanmasına ilişkin esas ve usulleri RTÜK ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu belirleyecek.

İnternetteki RTÜK denetimi çok yakında başlıyor

İşte tüm bunların yanı sıra Cumhuriyet'in haberine göre internette sansürsüz olarak yayınlanan program ve yapımların da bir nevi sonu gelecek. Aynı haberde ayrıca Cumhurbaşkanının da yayın yasağı yetkisi olacağı ve bu yetkiyi internet radyo ve yapımlarında da kullanabileceği belirtilmiş. 

Bu yasanın yönetmelik düzenlemesi için verilen sürenin ise 27 Eylül'de sona ereceği ve çok yakında yürürlüğe gireceği de belirtilmiş. Yeni yasa sonucu birçok detay bulunsa da gelen başlıca maddeler ise şu şekilde;

- Bireysel yayınlar hariç her yayına denetim

- Muğlak tanımlarla geniş sansür.

- Yabancı da olsa denetlenecek.

- Medyascop'un vekil yayınlarının durumu belirsiz.

- 200 bin liraya kadar lisans ücretleri.

- İnternetten yayına MİT'ten izin şartı.

- 'Bip'siz yayın kalmayacak.

- Para cezası yok, doğrudan karartma.

Yorumlar 22
MK Okuru
MK Okuru 20.04.2024 03:14
Kalan Karakter: 300 Gönder
ozan86
ozan86 1.10.2018 12:11
İnternetin ne olduğunu ? Kapsamını bilmeyen 50+yaş üstü dayılar. Biraz çağa ayak uydurun. Hayat 1960 yılından çok daha farklı.
Kalan Karakter: 300 Gönder
kahvebitti
kahvebitti 30.09.2018 19:57
ülkede her şeyi düzgün yaptınız hayat çok güzelde internet kalmıştı lan daha bir kaç gün önce dünya kupasını düzenlemesini vermediler ülkede güvenlik yok diye gecenin 2 si 3 ü gorna çalan saygısız insanlar var bu ülkede önce bunlara bir çözüm bulunda internetide düzene sokarsınız ..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 25.09.2018 16:56
Lan sen önce tv dizilerindeki ahlaksızlığa bak, aşkı memnunları, karadenizleri, kedicikleri yıllarca izlettiniz millete, seda sayanları, mali leri ızdırap olsun diye izlettirdinixiz türk halkına, şimdide nete mi el atacaksın useless rtük bir b.ka yaramazsınız
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2018 12:49
Neyini anlamadınız yandaş kanalda yayınlanan, silah kaçakçılığının olduğu, kadına şiddetinin had safhada olduğu diziden bahsediyor
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2018 07:06
Karadenizler derken??
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2018 12:23
Ulan zaten bizim neyimize internet yayını… Akşama kadar aşiret veya holding temalı dizi yayınla, zaten düşük olan kültür seviyesini saçma sapan realite ve magazin programları ile sıfıra indir, cehaleti, görgüsüzlüğü ve saygısızlığı yüceltecek içerikler üret. Al sana toplum mühendisliği..
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 26.09.2018 07:05
Reisiniz sağolsun insanların her zevkine burnunu sokuyor. Müstehak dize...
Kalan Karakter: 300 Gönder
İnternetteki RTÜK denetimi çok yakında başlıyor
İlginizi Çekebilir