iPhone için düşük imalat tutarı

Sami Türk 3.06.2010 - 12:31
iPhone için düşük imalat tutarı
Gerçek satış rakamlarının yanısıra bir ürünün başarısında belirleyici olan başka etkenler de vardır. İmalat tutarı da bu etkenlere dahildir. Bu sebepten birçok mütehassıs daha şimdiden, imalat masrafları çıkarıldığında geriye ne kaldığını hesaplıyorlar.

iSuppli'den ABD'li pazar araştırmacıları Apple iPhone için tam da bahsettiğimiz şeyi yaptılar. Fakat şimdilik, Apple'nin tek tuşlu telefonuna tam olarak hangi bileşenlerin dahil edileceği belli olmadığından dün yayınlanan rakamlar birçok tahmin ve meçhul arz ediyor. Bilhassa piyasaya sürüş ve reklam için somut rakamlar yayınlanmadı. Netice, gerçekten böyle olursa, Apple için oldukça iyi görünüyor.

Böylelikle iSuppli'da, Apple'nin 4 GB US varyantının -Cingular / AT&T ile işbirliğiyle- adet başına sadece takribi 245 Amerikan Doları tutacağı düşünülüyor. 499 Dolarlık satış fiyatında ise % 49,3'lük gayri safi kâr ortaya çıktığı yorumu yapılıyor. Eleştiriciler imalat masrafları meblağında, yıl boyu geliştirme, nakliyat, pazarlama ve personel için masrafların ilave edilmediğini ve bu yüzden gayri safi kârın küçülebileceğini tenkidini yapıyorlar.

Her halükarda Apple yaklaşık bu kadarlık kârda bile, şüphecilerden birinin öngördüğü ve gerçekten yüksek olan fiyatla başlayacak iPhone'nin satışına zarara girmeden fiyat indirimi vasıtasıyla karşılık verebileceği finansal durumu haiz. Meğer ki dolaylı imalat masraflarıyla dolaysız masraflar beklenin çok üstünde seyretmesin. Gerçek maliyet bilinmeden satış fiyatı üzerinde hiçbir ifade isabetli olmaz.

Kaynağa ulaşmak için tıklayınız.



Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 18.05.2024 01:58
Kalan Karakter: 300 Gönder
iPhone için düşük imalat tutarı
İlginizi Çekebilir