iPhone üretimi koronavirüsden etkilendi

Berat Darıcı 19.02.2020 - 07:04
iPhone üretimini kötü etkileyen koronavirüs salgını Apple gelirlerini düşürecek. Yapılan açıklamalar diğer Apple cihazlarının da etkileneceği yönünde.

PlayStation 5'in satış fiyatının, koronovirüs'ten etkilenmesinden sonra, başta iPhone olmak üzere ürünlerinin çoğunu Çin'de üreten Apple, koronavirüs yüzünden Çin'deki üretimi durdurmak zorunda kalmıştı. Yavaş yavaş üretime geri başlayan firma, üretim hızının güvenlik önlemleri yüzünden eskisi kadar hızlı olamayacağını söyledi.

Şimdiye kadar ciddi bir açıklamaya yapmayan firma sonunda sessizliğini bozdu. Koronovirüsün iPhone satışlarını olumsuz etkileyeceğini söylediler. Apple CEO'su Tim Cook, geçtiğimiz ay şirketin koronavirüsün nasıl bir etki göstereceğini tam olarak tahmin edemediklerinden dolayı 63-67 milyar dolarlık bir gelir tahmini yapmışlardı. Gelir tahminin bu kadar alışılmadık olmasını ve 4 milyar dolarlık aralığın koronavirüs yüzünden bir miktar sorunun kendilerini beklediğinin farkında olduklarından kaynaklandığını söylemişti.

Çin'deki çoğu satış mağazasını da kapatan Apple, yavaş yavaş belirli saatler ile sınırlandırarak mağazalarını geri açmaya başladı. "Mağazalarımızı kademeli olarak yeniden açıyoruz. Mümkün olduğunca istikrarlı ve güvenlikten taviz vermeden yapmaya devam edeceğiz" şeklinde açıklama yapıldı. Starbucks ve Ikea'da mağazalarını geçici olarak kapatan diğer işletmelerden. Apple'ın Çin'de bulunan 42 mağazası bu durumdan etkilendi. Apple hisseleri tek bir günde %1.8 düşüş yaşadı. Broadcom, Micron, Intel, Nvidia ve Xilinx'de salgın yüzünden düşüş yaşayan firmalardan.

iPhone üretimi Koronavirüsden etkilendi

iPhone dışındaki ürünlerde sıkıntıya girebilir

Analistler, virüs yüzünden dünyanın en büyük telefon pazarı olan Çin'de ilk çeyrek için akılı telefon talebinin yarı yarıya azalabileceğini düşünüyorlar. Apple, 2020 yılı ikinci çeyreğinde hedeflenen gelire ulaşamayacağını duyurdu. İlk olarak Foxconn ve Wistron gibi Çinli Apple tedarikçileri birkaç hafta boyunca üretimi durdurmak zorunda kaldıklarını açıklamıştı. Apple yeni bir gelir tahmini yapmadı.

Çin'deki satışlar Apple'ın toplam gelirinin yaklaşık %15'ini oluşturuyor. Salgının ne kadar sürdüğüne bağlı olarak firmaların ekonomik olarak salgının kötü etkilerini hissetmeleri bekleniyor. Otomobil endüstrisi, tedarik zincirindeki aksaklıklardan etkilenen bir diğer sektör.

Apple, 10 Eylül 2019 tarihinde iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerini tanıtmıştı. Modeller 20 Eylül 2019 tarihinden beri satıştalar.

Apple , Çin pazarındaki talebe karışık vermekte zorlanıyor. Analistler iPhone modelleri dışında AirPods'ların da sıkıntıya gireceğini söylüyorlar.

Apple Mac Pro 420 bin TL fiyat etiketiyle satışa çıktı.

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 29.03.2024 17:12
Kalan Karakter: 300 Gönder
ferhoste
ferhoste 20.02.2020 01:09
bla bla bla...bu telefonun yada apple ürünlerinin türkiyede bu kadar rağbet görmesi çok mantıksız ekonomimiz bitik fakat apple ye verecek paramız var...
Kalan Karakter: 300 Gönder
iPhone üretimi koronavirüsden etkilendi
İlginizi Çekebilir