James Webb teleskobundan ilk görsel geldi: Sonuç inanılmaz!

Ersin Kılıç 12.07.2022 - 12:02
10 milyar dolara mal olan ve evrenin yaratılışına ışık tutması beklenen James Webb teleskobu, ilk fotoğraflarını göndermeye başladı.

10 milyar doları aşkın bir proje olan ve Hubble teleskobunun yerine konumlanacak James Webb teleskobu geçtiğimiz Aralık ayında uzaya fırlatılmış ve uzun yolculuğuna başlamıştı. Teleskobun ilk çektiği görüntü ise sonunda yayınlandı. Nasa canlı yayınla teleskop hakkında diğer görselleri ve bilgileri yayınlamaya hazırlanıyor ama gönderilen bu ilk görsel bile bilim dünyası açısından oldukça heyecan verici sonuçlar elde edileceğinin göstergesi olmuş diyebiliriz.

James Webb Teleskobu çektiği ilk görüntüyü gönderdi

Çekilen ilk görsele baktığımızda binlerce galaksi kümesini net bir şekilde görebiliyoruz. Çekilen görüntüde 4.6 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan SMACS 0723 galaksi kümesi gözüküyor. Nasa çekilen bu görüntünün şimdiye kadar uzak evrenin en derin ve en keskin kızılötesi görüntüsü olduğunu belirtmiş.

James Webb teleskobundan ilk görsel geldi: Sonuç inanılmaz!

Nasa'nın yaptığı açıklamada: "SMACS 0723 ayrıntılarla dolup taşıyor. Kızılötesinde şimdiye kadar gözlemlenen en sönük nesneler de dahil olmak üzere binlerce galaksi ilk kez Webb'in görüşünde ortaya çıktı. Görüntü, SMACS 0723 gökada kümesini 4,6 milyar yıl önce göründüğü şekliyle gösteriyor. Bu gökada kümesinin birleşik kütlesi, arkasındaki çok daha uzak gökadaları büyüten bir yerçekimi merceği gibi hareket ediyor. Webb'in NIRCam'ı bu uzak gökadaları keskin bir odak noktasına getirdi - onlar yıldız kümeleri ve dağınık özellikler de dahil olmak üzere daha önce hiç görülmemiş küçük, soluk yapılara sahipler. Webb evrendeki en eski galaksileri ararken, araştırmacılar yakında galaksilerin kütleleri, yaşları, geçmişleri ve bileşimleri hakkında daha fazla şey öğrenmeye başlayacaklar." ifadelerine yer verilmiş.

Webb'in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) tarafından çekilen derin alan, farklı dalga boylarındaki görüntülerden oluşan ve toplam 12,5 saatte bir araya getirilen bir bileşiktir - NASA'ya göre bu sonuçlar Hubble Uzay Teleskobu ile haftalar sürerken ve Webb ile en derin uzay alanlarının ötesinde kızılötesi dalga boylarında derinliklere ulaşılacağını gösteriyor.

Yorumlar 3
MK Okuru
MK Okuru 19.03.2024 08:01
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 13.07.2022 10:56
Evrenin görünen en eski hali. Ayrıca ışık yılı olarak 13.3 milyar ışık yılı ki görüntü 13.3 milyar yıl önce evrenin halini gösteriyor. Fotoğraf tam net değil çünkü kızılötesi dalgaları ile görüntü işlenirken galaksilerin yaptıkları ışıma neticesinde bazı gezegenler eğikmiş gibi görünüyor. Güzel.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Naru61
Naru61 13.07.2022 04:30
Vayy be Star wars hissettim.
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 12.07.2022 16:10
ee ne oldu ne anladık 4 milyar yıl öncede yıldızlar varmış bunu zaten tahminde edebilirdik
Kalan Karakter: 300 Gönder
James Webb teleskobundan ilk görsel geldi: Sonuç inanılmaz!
İlginizi Çekebilir