1/6

John Carmack

Mahmut Saral 19.08.2010 - 16:59
id Software'ın gurusu ve FPS'nin mucidinden bahsediyoruz
İnsan, dünyaya gelişime açık bir varlık olarak gelir. Büyüdükçe de yaşamının her safhasında farklı şeyler öğrenir. Kimi düşünceler kendi yaşamı, kimileri de insanlık üzerine faydalar sağlar. Yeni fikirler, daha önce denenmemiş yöntemler, ilerisi için hep sönmeyen bir ışık kaynağı niteliğindedir. John Carmack de böyle biri. Kendisi video oyunları tarihinde çok önemli bir isim. Peki neden öyle, neden ondan bahsediyoruz sürekli. Bir defa okuyun, cevabı kendiniz vereceksiniz...

Amerikalı bir yapımcı olan John Carmack, 20 Ağustos 1970'de doğdu. Farklı kişiliği henüz çocuk yaşlarda dikkat çeken Carmack, yerel bir kanalda haber muhabirliği yapan Stan Carmack'in oğludur. Onun bilgisayarlara ve teknolojiye ilgisi, çok küçük yaşlarda başlıyor. Hatta bu ilgisi, onu 14 yaşında hırsızlığa dahi itmiştir. Carmack, 14 yaşındayken okuldan bir Apple II çaldı. Bu olay sonucunda 1 yıllık cezaya çarptırıldı ve bu cezayı evinde çekti. Çocukluk yıllarında bilgisayarlara karşı oluşan ilgisini: "Ben, kişisel PC ve video oyunlarının ortaya çıktığı dönem sırasında büyüdüm ve PC'lere oyun yazmanın büyüleyici olacağını düşündüm" diyerek dile getiriyor. Tabii ki tek hoşlandığı şeyler bunlar değildi, bilimkurgu ve roketler de dikkatini çekiyordu. Dungeons and Dragons tarzı fantazi oyunlarını da sevdiğini belirtelim.
John Carmack
İlk adımlar

4.0 not ortalamasıyla liseden mezun oldu. Ardından Missouri Üniversitesi'nde 2 sömestr boyunca freelancer programcı olarak çalıştı. Pek fazla para kazandığı söylenemezdi, ama bu daha başlangıçtı. Oyun işine 2 boyutlu Vorticons isminde bir oyunun geliştirme ekibinde adım attı. İlk oyununu ise, 89 yılında geliştirdi. İsmi Shadowforge'du. Daha sonra Shreveport'daki bilgisayar firması Softdisk'te işe başladı. Burası John Romero ve Adrian Carmack (kardeş değiller) ile ilk kez bir araya geldiği yer olmasının yanında ayrıca bugünki id Software'ın kurulmasında da temel adım olmuştur.
Carmack, "20 yaşına geldiğimde daha önce insanların görmediği şeyleri yapmaya odaklandım" diyor. Belki de bu sebeple FPS denen ve daha önce bilinmeyen bir türü ortaya çıkardı...

Kendi fikirlerini dijital ortamda şekillendirdi

1990 yılında Carmack, Romero ve Softdisk'teki diğerleri, Commander Keen'i geliştirdi. Dağıtım için de Apogee Software (3D Realms) ile anlaşıldı. Bu, Sheware bir dağıtım modeliydi. Commander Keen, ilgi gören bir oyun olmuştu. Bu da John Carmack ve arkadaşlarını cesaretlendirmişti. Yeni fikirler için neden yeni bir çatı altında toplanmayalım ki diyen John Carmack, Adrian Carmack, John Romero ve Tom Hall, Texas'ta 1 Şubat 1991'de id Software'ı kurdu (resmi kuruluştan kısa süre önce de id Software vardı). Firmanın ismi oldukça dikkat çekicidir. Ideas From the Deep'den esinlenildiği söylenir ve "aydi" olarak değil "id" olarak okunur.