Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle R inceleme

Samet Basri Taşlı 17.09.2022 - 14:33
Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R inceleme içeriğimizde uzun bir süredir tüm dünyayı etkisi altına almış serinin oyununa yakından göz atıyoruz.
Platformlar Nintendo Switch, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, XBox One, Xbox Series X
Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle R inceleme
  • Yapımcı - Yayıncı CyberConnect2 - Bandai Namco
  • Çoklu Oyuncu: Var
  • Oyun Türü: Dövüş
Merlin Puanı 75
37 Kişi Oyladı
Okur Ortalaması%86
Artılar + Jojo hayranlarını tatmin edecek içerikler
+ Birbirinden farklı 50 karakter
+ Dövüş sisteminde yapılan geliştirmeler
+ Daha akıcı ve eğlenceli bir oynanış
+ Tek başınıza ya da arkadaşlarla oynamak için çok iyi
+ PC’de kapladığı alan gayet küçük
Eksiler - Online modu sorunlu
- Online seçenekleri az
- Jojo stiline alışkın olmayanlara hitap etmeyebilir

Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R inceleme: Daha önce Jojo’s Bizarre Adventure adını duymadıysanız interneti pek kullanmıyorsunuz diye yorumlayabiliriz. Öncelikle Japonya’da popülerleşip ardından dünyanın geri kalanına yayılan manga - anime serisi olan Jojo’s Bizarre Adventure (JBA diyelim bundan sonra) neredeyse her şeyin bir Jojo referansı olduğunu düşüneceğimiz seviyede popülerlik kazanmış durumda. 

Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle R inceleme / PS5

Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle R inceleme

Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R ise aslında 9 yıl önce çıkmış bir oyunun yenilenmiş hali diyebiliriz. Playstation 3 konsoluna özel çıkan Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle ilk olarak Japonya’da yayınlanmış, batıya gelmesi ise 1 yıl sonra, yalnızca dijital platformlardan satın alınabilir şekilde olmuştu. Batıda popülerliği şimdiki kadar yüksek değildi ve bu tür bir yol tercih edilmişti ama artık işler değişti.

Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R yenilenmiş ve geliştirilmiş kadrosu ile neredeyse tüm platformlarda dünya çapında bir çıkış ile karşımızda. Yenilenmiş sürüm nasıl olmuş, yeni karakterler neler, bir Jojo hayranı bu oyunu ne kadar sever ve dövüş oyunlarının vazgeçilmezi olan online oynanış ne kadar düzgün işliyor, gelin birlikte bakalım.

DI MOLTO!

Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle R inceleme

Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R serinin hayranlarını memnun edecek kadar dolu bir içeriğe sahip ama hikaye ile ilgili bir şeyler öğrenmeyi düşünüyorsanız şimdiden uyaralım, mümkün değil. Serinin olaylarını anlatan, anime oyunlarından alıştığımız hikaye modları gibi bir içerik bu oyunda mevcut değil. Serinin çeşitli bölümlerinden tanıdığımız karakterler ile birbirimize saldırdığımız bir dövüş oyunu. 

Oyunu satın aldığımızda oynanabilir durumda olan 50 farklı karakter bulunuyor. Jonathan Joestar, Jotaro Kujo, DIO, Mariah, benim favorilerimden biri olan Speedwagon gibi bütün nesilleri kapsayan bir karakter listesine sahibiz. Bazı nesillerden daha fazla karakter kullanılmış ve diğerleri bir ya da iki karakter ile temsil ediliyor olsa da, Jojo hayranlarını mutlu edecek kadar dolu bir listeye sahibiz. Üstelik bu sürüm ile gelen 10 karakterin sırf dolu gözüksün diye eklenmediğini, kendilerine has mekaniklerinin de oyuna eklendiğini görmek güzel. Karakterlerin dövüş stilleri Stand, Hamon, Vampirism ve diğer farklı türlerde ayrılıyor ve savaş sırasında bu farkları görebiliyorsunuz. Dövüş alanına at getiren var, at için ayrı stil yapmışlar. AT!

Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle R inceleme

Dövüştüğümüz alanlar seriden hatırlayacağımız önemli mekanlardan oluşuyor ve her biri kendine has tehlikeleri de barındırıyor. Dövüşün ortasında kafanıza avize düşmesi ya da üzerinizde at arabası geçmesi gibi olaylar mümkün. Ayrıca dövüşü “Dramatic Finish” ile bitirmeyi başarırsanız, bölüme özel şeyler gerçekleşebiliyor, rakibin atlar tarafından tepelenmesi ya da kaçırılması gibi. Bu çok hoşuma giden bir özellik oldu. 

Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R ile eski oynanışı alıp aynen önümüze sunmamışlar, bunu mutlulukla söyleyebilirim. Daha önce PS3 üzerinde dediğim oyun bana fazla hantal gelmişti, karakter hareketleri ağır, dövüşün akıcılığı yetersiz ve bir süre sonra sıkıcı hale geliyordu. Yenilenmiş sürümde ise dengelenmiş dövüş sistemi, dash ve hit-stop gibi mekaniklerin işin içine girmesi ile daha keyifli ve akıcı dövüşler yapabiliyoruz. 

Oyuna eklenen Asist sistemi de rakibe yapacağımız kombolarda ya da kendimize alan açmamızı sağlayacak olan boşluğu sağlamak için kullanılabiliyor. Her yardımcı karakterin Asist saldırısı farklı, uzaktan saldıranlar, rakibe tuzak kuranlar ve yakın saldırı yapanlar var. Kullandıktan sonra belli bir süre beklememiz gerektiğinden dikkatli olmak gerekiyor ama sadece yardımcı değiştirerek bile dövüş stilinizi çeşitlendirmek mümkün. Güzel bir özellik olmuş.

Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle R inceleme

Yenilenmiş sürüm ile birlikte hikaye modu ve bazı tek kişilik modların yerini All-Star Battle modu almış. Bu modda manga panellerinde bulunan dövüşleri kazanıp ekstra ödüller kazanmak mümkün. Manga panelleri Part 1 - Part 8 arasındaki hikayeden önemli dövüşlerin yanı sıra, normalde hiç gerçekleşmemiş “What if?” tarzı hikayeleri de içeriyor. Dövüşlerde oyun içi para kazanmanın yanı sıra, gizli görevleri yerine getirip çeşitli minik ödüller (kostümler, taunt stilleri gibi) kazanmak da mümkün.

Tek başınıza oynuyorsunuz, bütün panelleri tamamladınız ve daha fazlasını istiyorsunuz, o zaman sizi Arcade tarafına alıyoruz. 8 rakibi yenmeye çalıştığınız Challange Battle ya da sonunda yenilene dek oynadığınız Endless Battle ile bolca vakit geçirebilirsiniz. Oyunun Versus modu evde tek başınıza ya da arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz çeşitli seçenekler sunuyor. Normal dövüşün yanı sıra turnuva modu ya da 3 kişilik takım dövüşleri yapmak mümkün. Dünyadaki rakiplerimle karşılaşmaya hazırım diyenler için Online modu da mevcut, onu ayrıca inceleyeceğiz. 

MUDA MUDA MUDA MUDA!

Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle R inceleme

Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R dövüş oyunlarının olmazsa olmazı olan Online seçeneğini de oyunculara sunuyor. Fakat burada bazı ufak ve bazı büyük sorunlar mevcut. Öncelikle Online kısmında yukarıda saydığım modların çoğu yok. Online olarak girdiğinizde sadece Ranked ya da normal maç yapabilme seçenekleriniz var. 3v3 dövüşler, turnuva modu gibi diğer seçeneklere sahip değiliz, yalnızca evde arkadaşlarımızla oynayabiliyoruz. 

Online modunda delay-based denilen netcode tercih edilmiş. Rakibin bağlantısına göre yaptığınız hareketlerin sunucuya gecikmeli olarak gönderilmesi mantığıyla çalışan bu sistem ne yazık ki her zaman iyi işlemiyor. İlk başta kontrol etmediğim için “kumanda ile bağlantıda sıkıntı var galiba” diye düşünmeme sebep olacak maçlar yaptığım için yorumlara baktım ve sebebinin netcode olduğunu anladım. Kötü bir tercih.

Online dövüşlerde yerine getirebileceğimiz haftalık görevler oluyor, bunlar “Bir karakter ile 10 maç oyna” ya da “Karakerin şu saldırısını başarılı bir şekilde kullan” benzeri şeyler. Bu görevleri tamamlayınca bir karakter için özel renk paleti ya da kostüm açılıyor. Eğlenceli olabilir ama kostümler konusunda da şikayetim var.

Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle R inceleme

Oyun içi parayla ve gizli görevleri tamamlayarak açabileceğiniz çok fazla şey var. Kostümler, dövüşlerde kullandığınız taunt hareketleri, karakter kartları, karakter alıntıları ve benzeri bir sürü şey. Kostüm konusunda bu kadar renkli bir serinin nasıl olur da bu kadar az kostümü olur anlamıyorum. Çoğu karakterin ek kostümleri basit renk değişimlerinden ibaret, bazı karakterlere daha fazla özen gösterilmiş ama genel olarak kostümler zayıf. 

Sonuç (Za Warudo!)

Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R özellikle JBA hayranları için harika bir oyun. Birbirinin kopyası olmayan 50 farklı karakter (dahası da geliyor), serinin havasını yaşatmayı başaran dövüşler, keyifli bir oynanış, tek başınıza ya da arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz keyifli modlar, hepsi oyunda mevcut. “Bu karakterler karşılaşsa nasıl olurdu” dediğiniz durumların çoğunu gerçeğe çevirme fırsatınız da var.

Oyunun en büyük eksisi Online tarafının zayıf olması. 2013 yılında kabul edilebilir bir durum sayılabilecek olan netcode şu zamanda pek kabul edilebilir değil. Dragon Ball FighterZ ve Persona  gibi oyunların yıllar sonra rollback netcode getirdiğini düşünürsek, bu oyunun da zamanla sistemi düzelteceğini umabiliriz. Ama şu haliyle Online oynamak istiyorsanız canınız sıkılabilir. 

Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle R inceleme

Jojo’s Bizarre Adventure serisine yabancı olan ama dövüş oyunlarını seven birisi bu oyunu beğenir mi derseniz, oyunun dövüş kısmı gayet sağlam ve karakter çeşitliliği çok olsa da öncelikli olarak önerebileceğim bir oyun değil. Bunun sebebi de yine Online kısmının sorunlu olması ve tek kişilik içeriğin öncelikli olarak hayranları tatmin edecek şeylerden oluşması olacaktır. Bir de Jojo’nun farklı stiline ve karakterlerin hareketlerine alışkın değilseniz oyun biraz garip gelebilir. Arkadaşımın “Muda muda muda, muri muri muri kafam şişti benim oynarken” tepkisinden yola çıkarak söylüyorum bunu. 

Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R Steam üzerinde 250 TL fiyatı etiketi ile satışa sunulmuş durumda. Üstelik PC üzerinde yalnızca 3.5 - 4 GB gibi küçük bir alan kaplıyor, artık PC’de yer kalmadığı için şikayet eden oyuncular için (Tekken 80Gb tutuyor) harika bir haber. Oyun ayrıca Nintendo Switch, Playstation 4 - Playstation 5 ve Xbox One - Xbox Series konsollarında da çıkış yapmış durumda. Konsollar arasında crossplay mücadele imkanı ise yok. Şu haliyle olsa da ne kadar iyi olurdu tartışılır zaten. 

Yorumlar 1
MK Okuru
MK Okuru 25.04.2024 08:16
Kalan Karakter: 300 Gönder
MK Okuru
MK Okuru 22.09.2022 20:09
Gerçekten beni tatmi etti Online modu şu an ne kadar sıkıntılı olsada tüm jojo ve dövüş oyunu severlerin denemesi gerektiğini düşünüyorum assist karakter dramatik bitirmeler dövüş içi minik atışmalar da dahil oyuna ayrı bir atmosfer ve heyecan katmış fiyatını kesinlikle hak ettiğini düşünüyorum.
Kalan Karakter: 300 Gönder
Jojo’s Bizarre Adventure All-Star Battle R inceleme
İlginizi Çekebilir