1/2

Kara Ekran #45: Castle

Can Arabacı 12.02.2014 - 17:02
"Sadece iki çeşit insan oturup başkalarını nasıl öldüreceğini planlar: Psikopatlar ve gizem yazarları."
"Sadece iki çeşit insan oturup başkalarını nasıl öldüreceğini planlar: Psikopatlar ve gizem yazarları. Ben maaşı daha dolgun olandanım. Ben kim miyim?"



Arasanız televizyonda onlarca dedektiflik/gizem dizisi bulmanız mümkün. Kimisi gerçekten iyi, kimisi kalburüstü, kimisininse ilk 5 dakikasına bile tahammül etmek mümkün değil. 2009 yılında yayınlanmaya başlayan Castle, o onlarca dedektiflik/gizem dizisi arasından benim açık ara favorim doğrusu. Belki karakterleri, belki olay örgüsü... Sebebi ne bilmiyorum ama Castle'ın benim gözümde diğerlerinden farklı olduğu kesin.

Dedektiflik ve gizem diyince aklınıza muhtemelen bütün gün masasında oturup çeşitli davaları gözden geçiren bir karakter gelmiş olabilir. Aklınızdaki o imajı silin. Çünkü Richard Castle (Nathan Fillion) bir gizem roman serisi yazarı. Derric Storm adındaki dedektif karakterin maceralarını konu alan kitapları en çok satanlar listesinin tepesinden inmeyen, başarılı bir yazar üstelik. Haliyle en baştan olaylara taze ve değişik bir bakış açısı sunması, dizinin ilgi çekicilik hanesine ilk çentiği atıyor baştan. Richard Castle ile başrolü paylaşan diğer karakter ise NYPD'de Cinayet Masası'nda çalışan Dedektif Kate Beckett (Stana Katic). Dizinin "dedektiflik" kısmını da o yürütüyor tahmin edeceğiniz üzere.

Kara Ekran #45: Castle
Bu alışılmadık ikilinin bir araya gelişi ise oldukça ilginç: Castle'ın kitaplarındaki cinayetleri birebir kopyalayan bir seri katil ortaya çıkıyor. Davayı araştırmakla yükümlü Beckett ise haliyle konu hakkındaki uzman olan Castle'ın kapısını çalıyor. Son kitabında Derric Storm'u öldürmüş ve yeni konu bulmakta çıkmaza girmiş olan Castle ise bu fırsata balıklama atlıyor tabii. Birlikte davayı araştırırken Beckett'ın yeteneğinden etkilenen Castle, girdiği çıkmazdan kurtuluşu güzel dedektifi temel alan dişi bir karakter yaratmakta buluyor: Nikki Heat. Beckett'ın bütün itirazlarına rağmen ünlü bir yazar olarak "yüksek yerlerde" tanıdıkları olan Castle, bir şekilde kendini NYPD ekibine danışman olarak kabul ettirmeyi başarıyor ve böylece 6 sezonluk macera da başlamış oluyor...