1/4

King Kong Movie

Aykut Göker 3.06.2010 - 12:31
Canavarı güzellik öldürdü.
King Kong Movie
Çocukken izlemiştim King Kong’u. O zamandan bu zamana aklımda kalan; dev bir goril ve avcunun içindeki güzel bir bayandı. Ne yalan söyleyeyim, yeniden çekileceğini duyduğumda hiç heyecanlanmadım. Devasa bir gorilin, genç ve güzel bir bayana olan aşkı, bana oldukça saçma geliyordu. Yüzüklerin Efendisi’nde Elf (Arwen) ile İnsan (Aragorn) aşkına inanan zihniyet, konu goril ve insan oldu mu, adeta burun kıvırıyordu. İçinde bulunduğum tezatın sebebini şöyle açıklayabilirim; Yüzüklerin Efendisi tamamen gerçek dışı bir dünyada cereyan ediyordu. Böylelikle gördüklerimizin varolma ihtimallerini hiç düşünmeden benimsiyorduk. Ne de olsa Orta Dünya hiç varolmamıştı. Ancak konu King Kong’a gelince, ‘bizim’ dünyamızda yaşanan hiç bilinmedik öğelerin gerçekleşebilirmiş gibi önümüze sunulması, hele bir goril ve insan arasındaki duygusal yakınlaşma, kafamızdaki estetik kaygılarla örtüşemiyordu. Hal böyle olunca da mantık sınırları üzerinde dolaşan bir saçmalık olarak King Kong aklımda yer etti.

Bütün bunlara karşın sinema salonunun yolunu tuttum. Neydi uğruna 207 milyon dolar harcanan film? Hatta dünyanın en yüksek 6. bütçeli filmi King Kong’u bu kadar özel yapan neydi? Neden insanlar daha önce 2 defa çekilmiş bir filme bu kadar ilgi gösteriyorlardı?

King Kong, 3 saat içinde tüm sorularıma yanıt verdi.

King Kong’un yönetmeni Yüzüklerin Efendisi serisinden tanıdığımız Peter Jackson. 1933’de çekilen ilk King Kong filmini çocukken izleyen ve hayran kalan yönetmen, bu filmi tekrar çekmeyi çok istemiş ve en nihayetinde bu arzusuna kavuşmuş. Öyle ki yönetmen, 1933’deki filme çok büyük oranda sadık kalmış.

King Kong Movie

1933 yılı haricinde King Kong, 1976’da yeniden beyaz perdeye uyarlandı. Bu sefer öykünün kahramanları ve öğeleri değişmişti. Hatta filmin son sahnesi, King Kong’un Empire State binasına tırmanması bile, 11 Eylül saldırılarında yıkılan, bir dönem Amerika için tıpkı Empire State gibi uygarlığın sembolü olan İkiz Kulelere tırmanılarak gerçekleştirilmişti. Sonuç ise King Kong için bir tam hayal kırıklığı olmuştu. İzleyenler, sinema salonlarından pek de memnun çıkmadılar. Aradan 10 yıl geçti... 1986 yılında King Kong 2 isminde yepyeni bir film vizyona girdi. Açıkçası bu film, 1976’da çekilenden de daha başarısız oldu. Aradan 19 yıl geçti ve dev goril yeniden beyaz perdede göründü...

Eski New York sokakları...

Öncelikle filmin kadrosundan biraz bahsedelim. 1933’de Fay Wray’ın canlandırdığı Ann Darrow karakteri, yeni yapımda Halka 1&2 filmlerinden tanıdığımız Naomi Watts tarafından canlandırılıyor. Deneyimli oyuncu Jack Black, Carl Denham karakterine hayat verirken, Piyanist filmi ile büyük başarılara imza atmış Adrien Brody, Jack Driscoll’u perdeye taşımış. Yine Piyanist’te karşımıza çıkan bir diğer isim de Thomas Kretschmann. O da kaptan Engelhorn ile filmde kendine yer buluyor... Peki ya King Kong? Yüzüklerin Efendisi’nde Gollum karakterine hayat veren Andy Serkis, bu filmde hem King Kong’u hem de Lumpy karakterini canladırıyor.