1/2

Klasikler #1 - Resident Evil

Tayfun Erkan 25.09.2013 - 15:17
Klasikleşen, Resident Evil'ın ilk oyunlarını yeniden tedavüle sokuyoruz!
Merhaba sevgili okurlar. Bu yeni makale yazısı ile birlikte, artık eski nesilde çıkmış oyun dünyasına bomba gibi düşen yapımlardan bahsedeceğim.

Bir nevi sizleri eski zamanlara götürüp, o yıllarda yaşadığımız güzel anılarımızı hep birlikte yeniden ortaya çıkaracağız.

Bu hafta konuğumuz, bir çoğumuzun çıktığı yıl korkulu rüyası olan Resident Evil serisinin ilk üç oyunu.1994 yılında piyasaya çıkan, değerli oyun konsolumuz olan Playstation, çıktığı zaman, sürekli bir oyun furyası yaşanıyor, o konsolda gecemizi gündümüzü katıp sabah akşam tadını çıkarıyorduk. 

Klasikler #1 - Resident Evil
Fakat gelin görün ki, aradan geçen 2 yıl süre zarfında, oyun dünyasına atom bombası gibi düşen, belki de geceleri rahat uyuyamadığımız bir oyun piyasaya çıkmıştı. Survival-Horror terimlerini  bir araya getiren, gerek mekanları ve karakterleri, gerek hikayesi ve gerek ise korku ögeleri ile bizleri don kıtlığına sokan Resident Evil, çıktığı yıl birçok oyun severlerinin gönlünde taht kurmuştu.

Çoğu kişinin rüyasını süsleyen Shinji Mikami'in dehası ile piyasaya çıkan RE, oyun otoriteleri tarafından ise, daha önce görülmemiş harika bir korku oyunun olarak nitelendirildi. Tabii böyle bir başarının ardından oyunun dünya çapında bir sürü fan kitlesi oluştu. Sayfalarca hikayesi ve gizemleri tartışıldı. Peki bizleri hikayesi, bulmacaları ve korku ögeleri ile nasıl etkilemeyi başardı? Hemen o konuya giriş yapalım.

İlk Resident Evil'ın konusunu kısaca anlatmam gerekirse; oyun Raccoon City ormanlarında bulunan Spencer Villa diye adlandırılan bir köşkte geçer. Umbrella Corporation adı olarak bir ilaç şirketi, virüsler üzerinde deneyler yapmaktadır. Tabi bu deneylerden sonra iş çığrından çıkar ve Raccoon City ormanlarında garip olaylar meydana gelir. Bunun üzerine S.T.A.R.S adı verilen özel bir tim, olay yerini incelemeye gelir ve Resident Evil efsanesi, tam olarak bu şekilde başlar. Peki Resident Evil niçin bu kadar çok tutuldu? Neden korku oyunu dediğimiz vakit aklımıza gelen isim oldu? İşte bu sorunun cevabını hemen size açıklayabilirim.

Klasikler #1 - Resident Evil
Resident Evil'a ilk başladığımızda, o köşke ilk adımımızı attığımız da sizi bilmem ama benim tüylerim diken diken olmuştu. Araya giren müzikler, kapı açılış animasyonları, ''ha bişey çıktı ha çıkacak'' derken insanı gerginliğe sokuyordu.

Bunu oyunun kamera açısında perspektif kullanımlarına bağlayabiliriz. Özellikle ilk oyunda, Resident Evil tarihinde gördüğümüz ilk zombiyi görünce kumandayı yere fırlatıp, konsolumu kapattığımı iyi bilirim (En iyi biz biliriz biz! M.G) RE, korkuyu oyunculara o kadar iyi veriyordu ki özellikle benim gibi birçok oyuncunun zombilerden kaçıp, Save Room'a girdiği zaman ki yaşadığı rahatlama hali dillere destandır. Dışarı çıkmaktan o kadar çok korkuyorduk ki, Save Room'larda deli danalar gibi dönüp, sanki bir şey olmamış gibi orada dolaşarak kendimizi resmen kandırıyorduk.