1/3

KOMPLO TEORİSİ #6,5 - 2015 yılı beklentileri ve sürprizler

Çağlar Avcıl 10.12.2014 - 18:19
Playstation Experience ve Game Awards'dan arda kalanlar.
2014 yılını bitirirken, 'Komplo Teorisi'nin altıncı bölümünde bahsettiğim yılın son oyunlarını da geride bırakıyoruz. Gelecek yılın beklentilerinden bahsetmiştim ki, 2015-2016 yılına ait beklentilerimize ışık tutan bir olay gerçekleşti. Bildiğiniz üzere geçen hafta iki önemli etkinliğe sahne oldu. Bunlardan biri Las Vegas’daki, The Game Awards 2014 (Oyun Ödülleri) ve Playstation Experience idi.

Birçok yeni oyunun duyurusunun yanında önümüzdeki yıl için beklediğimiz çoğu oyunun da demo gösterimi yapıldı ve birçok detay gün yüzüne çıktı. Bazı yenilikler bizi yeni nesil oyunlar için oldukça heyecanlandırırken birçoğu da hem şaşırttı, hem de beklentilerimizin dışında kaldı. Peki, geçen hafta neler öğrendik, nelere heyecanlandık? 2015 ve sonrası yeni nesil oyunlarında bizleri neler bekliyor, endişelerimiz ve beklentilerimiz neler?

Playstation Experience ve The Game Awards 2014


KOMPLO TEORİSİ #6,5 - 2015 yılı beklentileri ve sürprizler
Uncharted 4: Belki de beklenen oyunlar arasındaki ilk bomba bu oldu! Aslında E3’den beri beklediğimiz oynanış videosu sonunda gösterildi ve birçoğumuzun ağzı açık kaldı. Yeni nesil konsollardan görmek istediğimiz grafikleri ve görsel kalitenin yanı sıra aksiyon sahnelerindeki akışkanlığı da sunan oyun etkinliğin en çok beklenen ismiydi. Naughty Dog’un yeni oyununda Last of Us’dan gelen esinlenme açıkça görülüyordu. Ayrıca parkur ve gizlilik mekanikleri de dikkatlerden kaçmadı.

Street Fighter V: Etkinlikten önce gelen tanıtım videosuyla büyük bir sürpriz yaratan oyun özellikle PS4 ve PC'ye özel olarak çıkacağı haberiyle de ortalığı sarstı. Dünyanın en büyük dövüş oyunu olma unvanını taşıyan ve maçların özellikle Xbox Live üzerinden döndüğü oyun meraklılarını PlayStation cephesine çekeceği kesin. Capcom, bu sefer geçen sene E3’de gösterilen Mortal Kombat X’e sağlam bir cevap veriyor. Ayrıca grafiklerdeki ciddiyet ve olgunluk da dikkatimi çekti diyebilirim.

KOMPLO TEORİSİ #6,5 - 2015 yılı beklentileri ve sürprizler
The Order 1886: Görsellik ve detay konusunda belki de Viktorya dönemini en iyi yansıtan yapım bize bir kez daha görsel bir şölen sundu. Bir yıldan beri gösterilen demolarda sadece bir “cover-up shooter” ve ara geçiş sahneleriyle etkileşime girmekten başka bir oynanış sunmayan oyun, açıkçası bu defa beni oynanış içeriği ve derinlik açısından hayal kırıklığına uğrattı. Görsel tasarımı, detayları ve sinematik etkisi oldukça kuvvetli olmasına rağmen oynanış açısından oldukça sınırlı kalması ilk tanıtıldığında oldukça heyecanlandığım bu yapıma şüpheyle yaklaşmamı sağladı. Oynanışı ilk gördüğümde Playstation’ın Gears of War’a verdiği sağlam bir cevap olacak sanmıştım. Ancak bu oyunda ayrıca co-op veya multiplayer modu da bulunmuyor.

Bloodborne: Belki de birçok kişi için etkinliğin en çok beklenen oyunlarından biriydi. Souls serisi sınırlı bir kitleye sahip olmasına rağmen oldukça ilgiyle karşılanmış ve büyük başarılar yakalamıştı. From Software’in bu seriden sonraki, aynı mekaniklerle geliştirdiği, Viktorya döneminde geçen oyununda en önemli noktalardan biri de yeni co-op oynanışıydı. Dark Souls oyunlarına nazaran daha hızlı ve daha bağışlayıcı bir oyun sunması bakalım takipçileri tarafından nasıl karşılanacak.