1/4

KOMPLO TEORİSİ #7 – Hacker saldırıları ve oyun skandalları

Çağlar Avcıl 23.12.2014 - 10:55
2014'te neler oldu neler...
2015 yılına girerken çok ilginç olaylara sahne olmuş bir yılı da geride bırakıyoruz. 2014 yılı oyunların teknik sorunlar yaşadığı bir yıl olmanın yanı sıra birçok büyük yayıncı şirketin de skandallar ve dijital saldırılarla boğuştuğu bir yıl oldu. Seks skandallarıyla çalkalanan oyun editörlerinin arkasındaki gerçekler neydi? , Sony’nin hacklenmesi nelere sahne oldu? Ünlü yayımcı firmalara yapılan DDoS saldırıları nasıl gerçekleşiyor ve oyun dünyasına yeni bomba olarak düşen Ubisoft’un Season Pass sahiplerine yaptığı büyük yasal hile neydi? İsterseniz hep beraber inceleyelim.

Yasal koşulları ve kullanım şartlarını kabul etmek için tıklayın!

Geçenlerde Assassin’s Creed Unity’nin olaylı çıkışını duymayan kalmamıştır. Tabii ki Ubisoft bu krizi yönetmek ve kullanıcıların gönlünü almak için “Season Pass” sahiplerine 2014 yılı içerisinde çıkan oyunlarından birini ücretsiz sahip olma imkanı sunmuştu. Bu telafi hediyesi, oyunun sorunlarından muzdarip olan birçok oyuncuyu yumuşatmış ve yeni gelen yamalarla da şikayetlerini bastırmasını sağlamıştı. Geçtiğimiz günlerde Ubisoft “Season Pass” sahiplerinin seçtikleri oyunu indirebileceklerini haberini vermişti. Ancak Game Informer editörlerinin ortaya çıkardığı bir gerçek yayıncı firmanın büyük tepki çekmesi sağlayacak yönde: Season Pass ile bedava oyun hakkını kullanan oyuncuların onayladığı kullanım koşullarında, “Ubisoft'u herhangi bir neden ötürü mahkemeye verme hakkından "SONSUZA KADAR" feragat ettiğini kabul etmiştir.” maddesi bulunuyor.

KOMPLO TEORİSİ #7 – Hacker saldırıları ve oyun skandalları
İşte bu sözleşme ile “Assassin’s Creed: Unity ve/veya Assassin’s Creed: Unity Season Pass ürününün bir ya da daha fazla platformda satın alımıyla, kullanımıyla, kiralanmasıyla alakalı veya alakasız, bilinen ya da bilinmeyen tüm iddialardan, taleplerden, suçlamalardan, borçlardan, savunmalardan, eylemlerden, zarar tazminatlarından, avukatlık masraflarından VAZGEÇTİĞİNİZİ ve Ubisoft Entertainment’ı; geçmiş, şimdiki ve gelecek ortaklıklarını; yan kuruluşlarını, bağlı ortaklıklarını, iştirakçilerini, öncüllerini ve varislerini; tüm geçmiş ve gelecek işçilerini, yetkililerini, hissedarlarını, yöneticilerini ve ajanslarını mahkemeye verme hakkınızdan SONSUZA DEK feragat ettiğinizi KAYITSIZ ŞARTSIZ kabul etmiş bulunuyorsunuz.” (Tercüme Oyungezer’den alınmıştır)

Biliyorsunuz, Ubisoft oyunları kötü çıkışları ön görülerek inceleme ambargoları oyun çıkış tarihlerinden sonraki tarihlere uzatılmıştı. Şirketin gelecek tepkileri ön görebilmesi ve oyunlarını düzeltmek yerine buna uygun yasal sözleşmeler hazırlaması tabii ki oldukça uygunsuz bir davranış oldu ve birçok kişiyi yayıncı firmanın oyunlarından soğutacağı bir gerçek.

KOMPLO TEORİSİ #7 – Hacker saldırıları ve oyun skandalları
Depresyon Görevi

İncelemelerden bahsetmişken, 2014 yılı başlarında Twine Software tarafından geliştirilen ve Steam üzerinden yayınlanan “Depression Quest” adlı oyunun grafik tasarımcısı Zoe Quinn ile ilgili bir seks skandalı yayınlanmıştı. Quinn’in eski erkek arkadaşı tarafından yayınlanan, kendisini Kotaku adlı oyun haberleri sitesindeki bir editör ile aldattığı iddiası “Gamergate” adını alan tartışmaları başlatmıştı.  Hakkında çıkan tartışmalardan ötürü oyun editörleriyle geliştiricilerin “yakın” ilişkisini mercek altına alan yorumlarda yoğun tehdit ve taciz altında kalan Quinn’in başından geçenler oldukça ses getirdi. Kendi oyunlarını pozitif yorumlar gelmesini ve ses getirmesi için bireysel ilişkilerini kullandığı iddialarına odaklanan tartışmalarda Quinn’in birden fazla editörle beraber olduğu öne sürüldü.