1/5

Konsol Savaşları: Raunt 2

Mehmet Ali Gerim 17.11.2010 - 11:49
İkinci rauntta konumuz exclusive oyunlar...
Yazı dizimizin 2. bölümünde exclusive oyunlar konusu ile birlikteyiz. Yaklaşık 2 yıldır Türk oyuncuları yoğun olarak konsollardaki exclusive oyun meselesini yoğun olarak tartışıyorlar. Bilmeyenlerimiz için exclusive oyun nedir önce ona bir bakalım…

Exclusive oyun kavramı konsol savaşları başladığından bu yana olan bir kavram. Bu o konsola çıkan oyunun sadece tek bir platform üzerinde olduğu anlamına geliyor. Yani exclusive olarak bir platforma çıkan oyunu oynamak için o platforma sahip olmanız gerektiği anlamına geliyor. Örnek vermemiz gerekirse, eğer Halo 3 oynamak istiyorsak Xbox 360’ımızın olması gerekiyor, çünkü bu oyun sadece bu platformda mevcut. Gerçi exclusive oyunlar sadece konsollarda yok, PC için de exclusive olan oyunlar mevcut; buna Starcraft, Total War serileri gibi strateji oyunlarını örnek verebiliriz.

Konsol Savaşları: Raunt 2
God of War III, PlayStation 3 platformundaki en önemli exclusive oyun...
Konsol sattıran oyunlar

Özellikle konsollarda exclusive oyunların büyük bir itici güce sahip oldukları, çıktıkları konsolları sattırdıklarını çoğumuz iyi biliyoruz. Bu karaktere sahip oyunlara “consol seller (konsol sattırıcı)” da denilmektedir. Zira adı geçen exclusive oyunu oynamak için o konsola kesin surette sahip olmanız gerekmekte.

Bir başka durumda belirli bir süre bir platforma özel kalan oyunların çıkması. Bu tip oyunlara da “time exclusive” oyunlar deniliyor. Hatta bu kavram biraz daha genişletilerek, o oyuna çıkacak indirilebilir ek paketler (DLC) bile exclusive olabiliyorlar.

Exclusive oyun kavramı o kadar önemli bir konu haline geldi ki; firmalar exclusive oyunlara sahip olma savaşı verirken diğer taraftan üçüncü parti firmalara ait exclusive oyunları bile kendi platformlarına çıkartabilmek için çok daha büyük savaşlar vererek muazzam mali yükler altına bile girmeyi göze alabiliyorlar…