1/4

Konsol Savaşları: Raunt 3

Mehmet Ali Gerim 25.11.2010 - 16:21
Konsol kıyaslamasında sırada online beceriler var.
Yazı dizimizin 3. bölümünde konsolların online kapasitelerini inceleyeceğiz. Konsollar 20 yıla yakın süredir oyun piyasalarında sözü edilen donanımlar, özellikle önceki nesilden sonra konsollar oyun piyasasının egemeni olarak, getirdiği yeniliklerle oyun sektörünün gidişatına da yön verdiler. PC’ler bu konuda her ne kadar ilklerin yaşandığı platformlar olsa da, vurucu darbeyi konsolların yaptığını söylemek yanlış olmaz.

90’lı yıllarda Ultima gibi online oyunların rağbet görmeye başlaması ile yapay zekaya karşı oynadığımız oyunların aslında ne kadar yavan olduğu da ortaya çıkmıştı. Bizim gibi düşünen, kızan, sevinen birisine karşı oynamanın cazibesi o zamanlarda oyuncular tarafından keşfedildi. İlerleyen yıllarda Blizzard’ın MMORPG’si World of Warcraft ile PC aleminde oyuncular deyim yerindeyse online oyunculuğun dibine vurdu.

09/09/1999’da piyasaya sunulan Sega’nın Dreamcast konsolu ile oyuncular da online oyunculuk ile tanıştılar. Konsolun yazılımını hazırlayan Microsoft Windows CE ile Dreamcast’i tüm online becerisi ile oyuncuların hizmetine sundu diyebiliriz. O yılları takip eden süre içinde konsol oyunculuğu pastasının farkına varan Microsoft bu sektöre de göz koydu diyebiliriz. Ardından bugün Live olarak bildiğimiz online oyun sistemini 2000’li yılların başında hizmete sundu.


Online kabiliyeti olan ilk konsol, SEGA Dreamcast...

Akabinde Sony’nin Playstation 2’si ve Nintendo’nun Gamecube’ü piyasaya sunuldu ise de çok güdük bir online hizmetle oyuncuların karşına çıktılar. Hatta gerçek anlamda online oyunlar ile ilerleyen yıllarda oyuncular tanıştı diyebiliriz. Ama konsollarda Dreamcast’in çıkışından kısa bir süre sonra kurulan online altyapı Xbox konsolunun çıkışı ile gerçek anlamda konsol sektörünün gündemine oturdu. Açıkçası Dreamcast kısa ömrü içinde oyunculara bu hizmetin gerçek deneyimini yaşattı diyebiliriz. Bu deneyim önceki nesil içinde Xbox ile zirve yaptı…

Halo gibi bir önceki nesilde Xbox’un lider oyununu oyuncular zevkle online olarak oynadılar, tabii bir çok oyun daha bu hizmeti sundu, az satan ve kısa ömürlü olan Xbox’ta, Microsoft bir anlamda günümüz Live’ının da temellerini atmış oldu. Bir çok açıdan Dreamcast konsolunun manevi atası olan Xbox online’da da bu geleneği yaşatmış, bir adım öne taşımış oldu. Metropolis Street Racer, Project Gotham Racing’in, Sega GT, Forza serisinin bir anlamda atası iken diğer taraftan oyun kontrol cihazı ile bile Sega’nın Dreamcast’i, Xbox’ın manevi atası diyebiliriz. Online’da ortaya böyle bir durumun çıkması da doğaldır.

Sony bir önceki nesilde vermiş olduğu vaatlere rağmen doyurucu bir online hizmeti asla veremedi. Hatta Gran Turismo 4 gibi önceden online olacağı açıklanan büyük bir oyun bile sonradan iptal edilerek tek kişilik olarak piyasaya sürüldü. Diğer tarafta Gamecube’te Phantasy Star dışında doğru dürüst bir online oyun bile göremedik. Nintendo ve Sony’nin online oyunlara karşı bu muhafazakâr yaklaşımının bu nesilde de devam ettiğini söylemek mümkündür. Özellikle bu neslin başında Sony yine bir önceki nesildeki yaklaşımı doğrultusunda online hizmetlerde çok yetersiz bir tablo çizdi. Nihayetinde geldiğimiz durum her ne kadar yeterli gibi olsa da, şu anki durum tamamı ile oyuncuların, online oyunculuktan beklentileri ile alakalıdır diye düşünüyorum.

Bu kısa girişten sonra Xbox 360 ile Playstation 3’ün online savaşlardaki durumuna bir bakalım…