1/4

Korku Oyunları

Tolga Canatan 28.08.2012 - 17:09
Güldürme beni Alma Wade
Korku kelimesinin sözlük anlamı ‘Bir tehlike veya tehlike durumu karşısında duyulan kaygı, üzüntü’ şeklindedir. Korku oyunları denildiği zaman ise kafanızda şekillenen objelerin ya da bir takım olguların tanımları tamamen size kalmış. Beklentileriniz, korku eşiğiniz, o an ki psikolojiniz gibi faktörler korku oyunlarına karşı tutumunuzu direk olarak etkileyecektir. Kimi insanın korkudan yerinden sıçraması için Half Life’ın havalandırma boşlukları pek ala yeterli iken, kimi insana Amnesia’nın karanlık atmosferi bile bana mısın dedirtmez.
    
Nereden Nereye
Çoğu oyun türü gibi video oyunlarının da derin bir tarihi var. Korku oyunlarının geçmişini biraz kurcaladığımızda, 1950’lere kadar inmesek de,1980’lerin başlarını görebiliyoruz. IGN’den Travis Fahs, ‘İlk zamanlar insanları korkutmak için genelde macera oyunları yapılıyordu’ diyor ve  1982’de yapılan Roberta Williams’ın ilk oyunu The Mystery House’u kaynak gösteriyor. Bundan sonra çıkan Capcom’un ‘Sweet Home’ u gibi önemli yapımlar mevcut olsa da korku oyunları en önemli çıkışını sanıyorum 1992’de çıkan Alone in the Dark ile yapmıştır. 2008 yılında XBOX 360, PC ve PS2 için de çıkartılan oyunun 1992 versiyonu tabii ki MS-DOS için çıkmıştı. Bayan ya da Erkek kahraman seçmemize imkan veren Alone in the Dark ile oyuncular inanılmaz senaryoyu destekleyen etkileyici ses efektleriyle günlerce uykusuz kalmıştı. Ertesi sene çıkan ve inanılmaz işler başararak milyonlarca oyun severin yıllar boyu, tekrar tekrar bilgisayarlarına kurduğu ‘Doom’ geldi. John Carmack imzalı bu enfes oyun yıllar boyunca bir çok oyuncunun baş tacı olacaktı.

Korku Oyunları
Oyunları üç boyutlu ortama aktarıp atmosferi zenginleştirmek ve arzu edilen temayı oyunculara daha iyi iletebilmek için çalışmalar da yapılıyordu. Bu çalışmaların en önemli meyvesi 1994 yılında duyurulan ‘Resident Evil’ projesi olacaktı. Capcom’dan Shinji Mikami bu konuda 1996 yılında yaptığı bir söyleşide şöyle demişti, ‘ Ben gerçekten korkutan bir oyun yapmak istiyorum. Hayalet gibi şeylerin olmadığı, size doğru gelen ve saldırmak isteyen gerçek yaratıklar göreceğiniz bir oyun.’ Bu söyleşide Mikami’ye düşündüğü oyunun Alone in the Dark’tan ayrılan en önemli yanı sorulduğunda ‘ Tabiî ki grafik.’ cevabını vermiştir. Capcom’un en pahalı ve en iddialı oyunlarından birisi olan Resident Evil, pre-render arkaplan desteği ve detaylı karakter tasarımlarıyla, Sony’nin grafik bombası yeni sistemini destekleyen CD-ROM teknolojisi birleşince harika seri de başlamış oldu. Resident Evil bu açıdan tam anlamıyla devrim yapmıştı. Sonunda da 2.7 milyon kopya satarak Sony Playstation’un göz bebeği oldu ve daha sonraları –Saturn dahil- bir çok platforma port edildi. Yıllar boyu seriye devamlı yeni oyunlar eklendi.