Korsan yazılımcıya hapis

Merlinin Kazanı 3.06.2010 - 12:31
Korsan yazılımcıya hapis
Türkiye’de ComCom Bilgisayar firmasının sahibi yasadışı yazılım satışı suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edildi.

21 Mart 2002 tarihinde yapılan yasal arama sonucu, yasadışı yazılım sattığı tespit edilen ComCom Bilgisayar ve Internet Cafe sahibi Salih Bozdoğan’a karşı Bursa 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava sonucunda Salih Bozdoğan, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 72/3. maddesine muhalefetten 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gelecekteki davalar için de örnek teşkil edecek bu karar, Türkiye’de yazılım telif ihlali ile ilgili verilmiş ilk hapis cezası olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

ComCom Bilgisayar firmasının sahibi Salih Bozdoğan hakkında açılan ve 27 Temmuz 2005’de sonuçlanan birinci davada, Bursa 4. Ceza Mahkemesi, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 345. maddesi gereği internet kafe işletmecisi ve ComCom Bilgisayar’ın sahibi Salih Bozdoğan’ı sahtecilik suçundan 1 yıl hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme süresi boyunca Salih Bozdoğan tarafından mağdur duruma düşürülen başka firmaların da şahitlik yapması, suçların delillerle ispatlanması ve Salih Bozdoğan’ın mahkemede yanlış bilgiler verdiğinin tespit edilmesi sonucu hakim hapis cezasını, para cezasına çevirmeyerek 1 yıl 2 ay olarak uygulanmasına karar verdi.

Salih Bozdoğan, 17 Ekim 2005’de sonuçlanan ikinci davada ise sahte yazılım ve telif hakları ihlali suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edildi. Baskın sırasında ele geçirilen bilgisayar ve CD’lerin de müsaderesine karar verildi.

Kaynak: www.tubiderbd.com
Yorumlar
MK Okuru
MK Okuru 21.05.2024 20:26
Kalan Karakter: 300 Gönder
Korsan yazılımcıya hapis
İlginizi Çekebilir