1/2

Korsanlar! Gözlerinizi açacak bir makale

Hasan Yılmaz 5.02.2013 - 12:00
Bu illete bir dur demeli artık!
25 Ocak 2013 tarihinde gazetede okuduğum bir haberle başlamak istiyorum yazıma:

Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay görevden alınmadan önce son açıklamasını eser indirmek hakkında yaptı. Kanuni bir düzenleme hazırladıklarını söyleyen Ertuğrul Günay;

''İnternetten eser indirmek suç kapsamına girmeyecek. Fakat bu eserleri çoğaltanlara, satanlara kanuni işlem yapılacak'' dedi.

Açık söylüyorum, bu bir facia! Hayatımda duyduğum en saçma şeylerden biri!

Umarım böyle bir düzenlemeye girilmez ve korsan piyasası güçlenmez. Arkadaşlar şunu belirtmek istiyorum: Korsandan vazgeçin artık! Korsanın türlü zararları vardır, yararı değil! Şimdi bu zararları inceleyelim.

1)Korsan Kullanıcı, Kullanıcı Değildir! 
Atıyorum bir orijinal oyun aldınız,  Diablo III olsun oyunumuz. Çalışmadı. Hemen köşeye atmıyoruz oyunu. Yetkili kişilere (FBI?) haber verip oyunun değişmesini sağlayabilirsiniz. İşin korsan boyutunda satıcının o oyunu geri alma ya da değiştirme gibi bir hizmet vermesi adamın gönlüne kalmış. Yani bir orijinal oyun aldığınız zaman bilinçli bir tüketici olursunuz. Onu geçtim oyunu beğenmediniz diyelim ve şöyle düşündünüz:

''Ben bu oyunun korsanını alsam da olurmuş keşke bu kadar para vermeseydim.''

Öyle manavdan elma alır gibi almıyoruz oyunu. İlk önce açıyoruz Merlin'in Kazanı'nı, oyunun incelemesini okuyoruz (reklam mı? O da ne?). Ardından -mevcutsa- demoyu test ediyoruz. Sonra karar veriyoruz oyunu alıp almamaya.

Korsanlar! Gözlerinizi açacak bir makale


2) Dini ve Ahlaki Boyut
 
İşte işin en can alıcı kısmı. Oyunlar için senaryo ekibi, müzik ekibi, programcı ekip vs. yoğun emek veriyor. Ama korsan kullanıcı ne yapıyor, açıyor internetten bedava indiriyor ve bu emekleri bir çırpıda karşılıksız bırakıyor. Yani emek hırsızlığı yapılıyor ve emek hırsızlığı kul hakkıdır.

Kutsal kitaplarda bunun gerekli açıklamaları yapılmıştır. İnsan; başka bir dinden de olsa, ateistte olsa, zalim de olsa kimsenin hakkını yememelidir. Bu işin dini boyutu.

Ahlaki boyutu da, şöyle düşünün; Bir eser koydunuz ortaya ve eser çalındı. Nasıl? İnsanın içi bir garip olur değil mi? Kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyleri başkalarına yapmayın (Konfüçyüs'e selamlar).

3) Korsandan Arınma Yolları 
İlk önce derin bir nefes... Yok yanlış makale bu. Neyse, aslında hiç korsan kullanmadan rahat rahat, sakin sakin, kardeş kardeş yaşayabiliriz. Film mi izlemek istediniz? Açın TV'yi gezin kanalları. Tamam bu çok iyi bir alternatif değil ama zaten günümüzde 5TL kadar ucuzlayan ''kaliteli'' orijinal filmler mevcut. Ya da sinemaya 10TL verip (bu arada fiyatları ortalama olarak veriyorum) eşsiz sinema atmosferinde izleyebilirsiniz filminizi.

Oyun konusuna gelirsek, aslında oyun fiyatları hiç pahalı değil (zengin değilim). Yani zaten bir oyunun çıkacağı kaç yıl önceden haber veriliyor. Örneğin ben yeni çıkacak Batman oyunu için para biriktirmeye başladım (oyunun çıkış tarihi 2014). Fiyat 150TL olsa, haftada 25TL aldığıma göre, 5TL'yi köşeye atsam oyunu alamamak için bir neden göremiyorum (tabii bir zombi istilası olmazsa). Onu geçtim, 10TL'ye kadar ucuzlayan yine ''kaliteli'' oyunlar bulunabilir piyasada. Hadi onu da geçtim (geçe geçe Paris'e kadar giderim ben) F2P oyunlar ne güne duruyor. DC Universe Online, Star Trek Online, The Lord of  the Rings Online, League of Legends, Point Blank... Daha sayayım mı? Efendim? Tamam durdum. Müzik dinlemek istediniz. TV kanalları, radyolar, resmi YouTube kanalları... Göründüğü üzere korsana ihtiyacımız yok.